Spajić: Politički napad, ovim se pokazuje nerad i neznanje Damjanovića

"Damjanović nas je vratio 11,12 godina nazad, u period skupog zaduživanja", rekao je lider Pokreta Evropa sad

69382 pregleda 246 komentar(a)
Foto: Mirko Kotlaš
Foto: Mirko Kotlaš

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić kazao je da ministar finansija Aleksandar Damjanović "nikad nije čuo za termin diskontna obveznica".

"Svake godine kada je Crna Gora izlazila na tržište, imala je diskont, Da pojasnim - diskont je iznos koji kreditor zadržava da bi onome ko uzima kredit, smanjili kamatu", rekao je Spajić.

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac reao je da se diskont ne plaća, već da se oduzima od emisije obveznica.

"On postoji na svakoj oveznici, to je standard. Mi nismo izašli na pijacu, već smo izašli na Londonsku berzu i tamo su nam dali ponudu", rekao je Krvavac.

Dodao je da se ovo radi "iz političkih razloga i da je "jučerašnji slučaj pokazao jedno neznanje".

"Mi na ovaj način gubimo kredibilitet".

Spajić je kazao da su optužbe "politički napad" i da se "ovim pokazuje nerad i neznanje Damjanovića".

"Damjanović nas je vratio 11,12 godina nazad, u period skupog zaduživanja".

Spajić je rekao i da je ovakvo djelovanje "povratak na 30-godišnje uzimanje od usta građana".

"Zašto nema velikih projekata ove godine? Sve što grade je ranije započeto. Nema novca zbog neznanja. 75 odsto parlamenta je trenutno jedinstveni DPS. Oni nama kroje sudbinu", rekao je lider Pokreta Evropa sad.

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Janko Odović pitao je "zašto je baš juče Damjanović pokušao da fabrikuje ovu aferu".

"To je urađeno da bi se skrenula pažnja sa kandidature Đukanovića, da sakriju da li on može da se kandiduje opet. Ovo je još jedan dokaz koalicije DF-a i DPS-a, oni neće osporiti njegovu kandidaturu".

Odović je pitao gdje je nalog za ranije obveznice.

"Ako kaže Centralna banka Crne Gor (CBCG) da novac nije isplaćen, kako je oštećen budžet".

Spajić je naveo i da svako može po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama da zatraži i vidi obveznicu. Istakao je i da su sve ranije "bile pod oznakom tajno".

"U rekordnom roku smo se zadužili, investitori su nam ukazali povjerenje, tu nema tange frange. Ovo je rekordno niska cijena za obeznicu", rekao je Spajić.

Krvavac je zamolio političare "da ovo ne rade".

"Jer će nam uništiti reputaciju, ko će nam davati kredite, kako nam izgleda fiskalna slika na svjetskoj sceni".

Tužba protiv Medojevića

Odović je kazao da će u ponedjeljak podnijeti tužbu protiv predsjednika Pokreta za promjene i jednog od lidera Demorkatskog fronta Nebojše Medojevića.

Janko odović tužba Medojević
foto: Mirko Kotlaš

"Tužba ide u sud u ponedjeljak. Iste ćemo spremiti za sve koji se služe bezočnim lažima pprotiv Spajića", rekao je Odović.

Spajić je naveo da "Damjanović piše isto što i Medojević.

"Nijednu obveznicu nisu pomenuli od ranije. Oni su sa (Raško) Konjevićem bili opozicija, nikad nisu kazali ni jednu riječ".

Spajić je dodao da do sada nije podnio nijednu tužbu u životu "jer se bavim pozitivnim stvarima".

"Mnoge ćemo razmotriti ubuduće", dodao je Spajić, navodeći da nikad ništa nelegalno nije radio.

Odović tvrdi da je ovo "klasični medijski rat, poslije greške Spajića".

"Sad će pokušati da fabrikuju mnoge stvari, kako bi on sagorio. Ono što budete vidjeli u narednom periodu nije istina", kazao je Odoović.

Krvavac je pojasnio da ništa po pitanju obveznica nije urađeno mimo zakona, odnosno ništa nije učinjeno prije 7. decembra 2020. godine.

"Prije tog datuma, razgovaralo se sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i drugima, nakon čega je donesen zaključak", kazao je Krvavac.

Spajić je istakao da bi njegov "slučaj" trebalo javnosti da objasni Ministarstvo finansija a ne da se koristi za politički obračun.

Bonus video: