Gaf direktora ili koncesiono pravo: Krvavac upozorio Amerikance da mogu poslovati samo sa Lukom Kotor

Izvršni direktor Luke Kotor Milko Krvavac mimo zvanične procedure kontaktirao kompaniju GCCL i saopštio im da moraju koristiti isključivo njihove usluge pilotske službe zbog važećeg koncesionog ugovora koji Luka ima sa državom. Iz američke kompanije, kažu izvori “Vijesti, smatraju da bi nadležni u Crnoj Gori morali da hitno reaguju povodom nečuvenog postupka direktora državne firme

37046 pregleda 32 komentar(a)
Upravni sud je poništion odluku o koncesiji (ilustracija), Foto: Sinisa Lukovic
Upravni sud je poništion odluku o koncesiji (ilustracija), Foto: Sinisa Lukovic

Izvršni direktor preduzeća Luka Kotor Milko Krvavac (SNP) je prije nekoliko dana mimo zvanične procedure, na direktan kontakt predviđen za upotrebu samo u hitnim slučajevima, zvao kompanijskog oficira za bezbjednost jedne američke brodarske kompanije, da ga upozori kako brodovi te firme koji dolaze u Luku Kotor, moraju koristiti isključivo usluge pilotske službe tog preduzeća, a ne konkurentskih firmi koje te usluge pružaju u zalivu Boke Kotorske.

Potvrđeno je to “Vijestima” iz više izvora bliskih Luci Kotor, agentu i kompaniji Grand Circle Cruise Line (GCCL) čiji je brod, mini kruzer “Athena”, uplovljavao u Luku Kotor na dan kada je Krvavac napravio ovaj, u pomorstvu nedopustivi gaf.

Iz Luke Kotor je “Vijestima” zvanično rečeno da oni postupaju shodno koncesionom ugovoru koji imaju sa državom i po kome su jedini ovlašćeni za pilotažu brodova “sviđalo se to nekome ili ne”.

”Krvavac je, zloupotrebljavajući podatke iz tzv. NOAD formulara koji se pred uplovljavanje broda u luku dostavlja nadležnim organima, kontaktirao oficira za bezbjednost u kompaniji (Company Security Officer – CSO) čiji je službeni kontakt naveden u ISPS formularu, kao što to i nalažu pravila. Taj kontakt se po ISPS konvenciji koristi samo u hitnim slučajevima kada je brodu direktno ugrožena bezbjednost. Ne mareći što je taj broj u suštini jedna vrsta alarma, direktor Luke Kotor je CSO-u kompanije GCCL saopštio da kompanija navodno krši pravila i da za dolaske svojih brodova u Luku Kotor mora da koristi isključivo usluge pilotske službe preduzeća Luka Kotor”, naveo je jedan od izvora “Vijesti” koji je insistirao na anonimnosti.

Privilegiju oborio Upravni sud

Krvavac je ovo uradio dan nakon što su na sjednici Vlade 9. februara, na usmenu inicijativu premijera Dritana Abazovića, van snage stavljeni zaključci Vlade od 28. decembra prošle godine. U tim zaključcima Vlada je prihvatila informaciju da je još u aprilu prošle godine presudom Upravnog suda poništena njena odluka iz 2020. kojom je koncesija za obavljanje pilotaže brodova u zalivu Boke Kotorske dodijeljena kompanijama Luka Kotor i privatnoj firmi Sea Pioneer Montenegro. Na tu se odluku žalio treći ponuđač, kompanija Bokia Pilot & Tug Services iz Bijele, pa je Upravni sud nakon dvogodišnjeg postupka presudio u korist ove firme i poništio odluku Vlade, te je time oduzeo ekskluzivna prava Luke Kotor i Sea Pioneera Montenegro da samo te dvije firme pružaju usluge pilota kruzerima i velikim jahtama koje uplovljavaju u Boku.

Vlada je zadužila Upravu pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore da “bez odlaganja pripremi predloge koncesionog akta i ugovora o koncesiji za pružanje lučke usluge - lučke pilotaže u Luci Kotor i pilotaže u Bokokotorskom zalivu, te da preduzme dalje aktivnosti na obezbjeđivanju vršenja lučke usluge – lučke pilotaže, u skladu sa zakonom.” To je, međutim, sve 9. februara stavljeno van snage na inicijativu premijera Abazovića.

Luka Kotor, čiji je predsjednik Odbora direktora Ljiljana Popović-Moškov (URA), odlukom Upravnog suda koju sada Vlada ne želi da poštuje, ostala je bez velikog dijela svoje zarade jer su prihodi od pilotaže jedna od najbitnijih stavki u poslovanju te firme.

Povod za reakciju Krvavca je bila činjenica da je GCCL-ov brod “Athena” tog dana do Kotora i nazad do otvorenog mora pred zalivom, vodila jedna od ovlašćenih pilota firme Boka Pilot&Tug Services.

”Zbog ovakvog nečuvenog ponašanja izvršnog direktora Luke Kotor, iz predstavništva kompanije GCCL u Dubrovniku tražili su da se ovaj postupak sankcioniše, a samo iz poštovanja prema Kotoru kao destinaciji na koju njeni brodovi dolaze skoro 20 godina, izbjegli su da pokrenu uobičajeni odštetni postupak povodom ovog događaja”,rekao je “Vijestima” dobro upućeni izvor.

Branimo naše interese

Popović-Moškov, potvrdila je “Vijestima” da je Krvavac kontaktirao kancelariju glavnog agenta brodara GCCL da bi ga upoznao sa novim okolnostima nastalim 9. februara 2023. kada je Vlada stavila van snage zaključke iz decembra prošle godine. Ona je dodala da je “interesantno da kancelarija glavnog agenta o tim novim okolnostima nije bila informisana od strane subagenta u Crnoj Gori, za razliku od prvog zaključka Vlade iz decembra za koji je informacija odmah prenesena i sugerisano kompaniji da koristi usluge pilotaže kompanije Boka pilot”.

Popović-Moškov je istakla da sve dok Vlada ne odluči da raskine ugovor o pilotaži koji je potpisala sa Lukom Kotor i o tome je ne obavijesti “postojeći ugovor je na snazi i niko nema pravo obavljati pilotažu osim onih koje je država ugovorila i ovlastila “sviđalo se to kome ili ne”.

Popović-Mokov je novinaru preporučila da pita “bilo kod koncesionara da li bi dozvolio da mu bilo ko sa strane upada u koncesiono područje za koje on plaća koncesionu naknadu” i poručila da Luka Kotor uredno plaća Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) koncesionu naknadu “što govori da je ugovor na snazi, odnosno, da ga država smatra važećim i primjenjuje”.

Ona je negirala da je Krvavac zloupotrijebio podatke iz NOAD formulara i zapitala se kako je novinar “Vijesti” dobio informaciju o sadržini formula i kome se on dostavlja jer je to po njenom mišljenju, “vrlo važno za bezbjednost dolaska broda u luku”. Poručila je da dok je ugovor o koncesiji za pilotažu na snazi i dok ga država bude primjenjivala, “naš odgovor će biti isti i reakcija ista”, te da je interesovanje novinara u vezi s incidentom sa GCCL-om “usmjeren na diskreditaciju Luke Kotor i njenog menadžmenta koji navodno “pokušava da se izbori i zaštiti prava preduzeća koja su konstantna i kontinuirana meta napada privatnika”.

Problem što je pilot doveo brod do veza

Popović-Moškov je Krvavčev postupak opravdala i time što je po njoj, on direktno kontaktirajući CSO oficira kompanije GCCL to uradio “bez grešaka u prevodu” sa kojima uobičajeno agenti prosljeđuju poruke Luke Kotor kao operatera kotorske luke. Objasnila je da je Krvavac, navodno, imao razloga za to nakon što je kapetan Željko Malović iz kompanije “Boka pilot” koji je tog dana uveo kruzer “Athena” u Luku Kotor, “prenebregao obavještenja i upozorenja nadležnog službenika da ne postoje uslovi za siguran vez i doveo brod na poziciju veza na operativnoj obali, bacio konope za vez na koji način je ugrozio sigurnost plovidbe, putnika i posade”. Lučki radnici su, navela je ona, prihvatili konope i vezali “Athenu” kako “ne bi bila ugrožena sigurnost broda, putnika i posade”, a Luka Kotor je o “navedenom prekršaju” obavijestila Inspekciju sigurnosti plovidbe i Lučku kapetaniju.

”Ali, kao po običaju, oni su ćutali ili su se oglasili nenadležnim”, tvrdi Popović-Moškov, dodajući da je Krvacac stoga stupio u kontakt sa glavnim agentom GCCL-a u Dubrovniku i obavijestio ga o “samovoljnom ponašanju Malovića i mogućim posljedicama tog ponašanja”.

Međutim, prema tvrdnjama izbora “Vijesti”, Krvavac se nije zaustavio samo na tom obavještenju, već je CSO-u kompanije GCCL priprijetio da njihovom agentu u Kotoru Luka Kotor neće izdati ID oznaku neophodnu za kretanje u zoni graničnog prelaza “Luka Kotor”, ako kompanija za naredne dolaske svojih brodova ovdje angažuje drugu pilotsku službu, a ne onu Luke Kotor.

”Za kompaniju GCCL je neshvatljivo da njihov regularni zastupnik u Crnoj Gori na ovaj način bude sprečavan da obavlja posao za koji je angažovan, samo zato što se nekome ne sviđaju poslovne odluke tog brodara”, kazao je izvor “Vijesti” blizak kompaniji GCCL.

Mini kruzeri GCCL-a svih 12 mjeseci godišnje dolaze u Kotor

Mini kruzeri “Athena” i “Artemis” kompanije GCCL su jedini brodovi koji u Luku Kotor dolaze svih 12 mjeseci u godini, dok sve ostale kruzing kompanije plovila dovode tokom ljetnje nautičke sezone od marta do početka novembra. Zbog toga je potez koji je napravio Krvavac još i teže razumljiv i predstavlja antipropagandnu kruzing turizma u Crnoj Gori, posebno kada se ima u vidu činjenica da se ovdašnji agenti kompanije GCCL već od ranije žale na navodne “konstantne pritiske i opstrukcije” od menadžmenta Luke Kotor prilikom opsluživanja brodova te kompanije.

”Smatramo da bi nadležni u Crnoj Gori morali da hitno reaguju povodom nečuvenog postupka direktora Luke Kotor i njegovog potpuno neprimjerenog obraćanja i zloupotrebe kontakta CSO-a kompanije GCCL. Ovo je direktna prijetnja jednoj inostranoj kompaniji za koju je ovakav način nametanja usluge po svaku cijenu neprihvatljiv i protivzakonit čin”, rekao je izvor “Vijesti”.

Popović-Moškov sa druge strane je novinaru “Vijesti” poručila da istraži “kakve će posljedice imati po destinaciju ovakvi i slični incidenti na koje nadležni ne reaguju, a subageti u Crnoj Gori očigledno nepotpuno informišu svoje vlastodavce”

”Nemojte da brinete - Kotor kao kruzing destinacija nije ugrožena od Luke Kotor i to vlasnici kruzing kompanija znaju, sudeći po ocjenama koje luka dobija za nivo usluga koje pruža, a mogu samo da ih zbunjuju akcije pojedinih agenta i podagenata, koji zbog svojih sitnih i krupnih interesa ugrožavaju državu Crnu Goru i njen pravni poredak”, zaključila je Popović-Moškov.

Bonus video: