Morskom dobru od Opštine Tivat prostorije, od Ministarstva radionica

Morsko dobro uzeće u zakup poslovni prostor u Domu kulture u Lepetanima, dok će za tehničku radionicu koristiti objekat u krugu vojnog skladišta. To u svrhu upravljanja trajektnom linijom u Boki

14348 pregleda 35 komentar(a)
Trajekt star 53 godine (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Trajekt star 53 godine (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Opština Tivat dala je Javnom preduzeću Morsko dobro u zakup jednu poslovnu prostoriju u prizemlju objekta Doma kulture u Lepetanima, a u kojoj će ta državna firma ubuduće obavljati administrativno-tehničke poslove u vezi sa linijskim pomorskim saobraćajem (trajektnim prevozom) na liniji Kamenari-Lepetane.

Po odluci na koju su saglasnost dali odbornici na sjednici, u petak Opština će Morskom dobru iznajmiti poslovni prostor površine 44 kvadrata, na period od godinu sa mogućnošću produžetka. Morsko dobro je obavezano da lokalnoj upravi plaća mjesečnu kiriju od 440 eura i da snosi 80 odsto ukupnih troškova električne energije i vode koja se potroši u lepetanskom Domu kulture. Prema odluci, ovaj prostor se ustupa “do iznalaženja drugog rješenja” za smještaj službi tog preduzeća koje će obavljati poslove u vezi sa funkcionisanjem trajektnog prevoza u Boki.

Prema nezvaničnim informacijama, Morsko dobro je sa Ministarstvom odbrane postiglo sličan sporazum po kome će ta firma ubuduće za potrebe funkcionisanja svoje tehničke radionice koja im je neophodna za svakodnevnu eksploataciju trajekta, koristiti jedan od objekata u krugu vojnog skladišta Lepetane.

Morsko dobro je po nalogu Vlade raskinulo prošlog mjeseca ugovor o zakupu trajekte linije Kamenari - Lepetani sa privatnom kompanijom “Pomorski saobraćaj” i preuzeo je ovu liniji, a Vlada mu je omogućila i da po hitnom postupku mimo Zakona o javnim nabavkama kupi trajekte koji mu trebaju za održavanje ove linije.

”Pomorski saobraćaj” u vlasništvu biznismena Dušana i Dejana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića je od 2004. godine upravljao ovom trajektnom linijom.

Za održavanje linije koja im je donosila milionske prihode, vlasnici “Pomorskog saobraćaja” su Morskom dobru prema ugovoru iz 2004. plaćali naknadu u visini od četiri odsto prihoda od prodatih voznih karata, što je godišnje iznosilo između 200 i 300 hiljada eura.

Državna kompanija je u Hrvatskoj kupila trajekt “Prizna” koji je u lani tamošnji državni brodar - kompanija Jadrolinija zbog tehnološke zastarjelosti i malih kapaciteta povukao iz upotrebe i za oko 90.000 eura prodao firmi ABM Tours. Ta firma je prošle nedjelje, prema za sada iz Morskog dobra zvanično još nepotvrđenim informacijama, “Priznu” crnogorskog državnoj firmi prodala za 570.000 eura. Ovaj trajekt je star 53 godine i svojim tehničkim karakteristikama nije prilagođen postojećoj obalnoj infrastrukturi na trajektnim pristaništima u Lepetanima i Kamenarima, zbog čega će se ta pristaništa morati rekonstruisati kako bi se ukrcajni “slotovi” prilagodili dimenzijama i tehničkim karakteristikama “Prizne”.

”Pomorski saobraćaj” je Privrednom sudu podnio zahtjev za izricanje privremene mjere kojom bi se toj kompaniji vratila linija Kamenari - Lepetane, do konačnog rješavanja parnice koju će ona pokrenuti protiv države zbog, kako smatraju, nezakonitog raskida validnog ugovora koji su imali sa Morskim dobrom.

Vlasnici “Pomorskog saobraćaja” su proteklih 19 godina ostvarivali milionske profite, a u svom vlasništvu imaju šest trajekata.

Tri njihova najstarija i najmanja broda – “Kamenari”, “Lepetane” i “Perast” originalno su bili izgrađeni kao desantni splavovi tipa PDS za potrebe nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice (JRM) u Puli, daleke 1954. godine. Ta tri broda JRM je onda početkom sedamdesetih, prodala preteči Pomorskog saobraćaja – Komunalnom preduzeću Herceg Novi, koje je tada održavalo liniju preko tjesnaca Verige u Boki, pa su nekadašnji PDS – 710, PDS-711 i PDS-712 u prvoj polovini sedamdesetih u tivatskom Arsenalu potpuno rekonstruisani i pregrađeni u trajekte “Kamenari”, “Lepetane” i “Perast” kakve danas poznajemo. Ova tri broda potom su nakon privatizacije “Pomorskog saobraćaja” 2009. i kasnije u Bijeloj detaljno renovirani i na njima je zamijenjen značajan dio konstrukcije trupa i čeličnih limova oplate, a ugrađeni su im i novi motori. Nekoliko bivših PDS brodova nekadašnje JRM, sagrađenih sredinom pedesetih, te kasnije pregrađenih u trajekte, po sličnom konceptu kakav je primijenjen na ova tri broda “Pomorskog saobraćaja” i dan -danas plove u Hrvatskoj.

”Pomorski saobraćaj” ima i nešto veći trajekt slične tehničke koncepcije – “Igalo”, sagrađen 1982. na Korčuli, kao i skoro identičan ali modernizovan još jedan takav brod - “Teodo” sagrađen 2011. u Puli, dok je 2009. “Pomorski saobraćaj” u Izoli u Sloveniji sagradio i značajno veći novi trajekt modern koncepcije, koji je dobio ime “Grbalj”. Svih šest brodova te kompanije svojim tehničkim karakteristikama je prilagođeno specifičnim zahtjevima trajektne linije Kamenari-Lepetane, posebno karakteristikama ovdašnjeg akvatorijuma, obalne infrastrukture i preovlađujućih meteo-uslova, a na njima je gdje god je to bilo moguće, primijenjena i unifikacija tehničke opreme i pogonskog kompleksa, kako bi se pojednostavilo i pojeftinilo održavanje i eksploatacija tih brodova. Morsko dobro je prinuđeno da po hitnom postupku kupuje brodove, sa različitim pogonima i tehničkim karakteristikama sa malom vjerovatnoćom da odgovaraju u potpunosti najefikasnijem održavanju trajektne linije u Boki.

“Prizna” mijenja ime u “30. avgust”

Trajekt za koga administrativno-tehnička procedura preregistracije i upisa pod crnogorsku zastavu još traje, dobio je novo ime, pa će se “Prizna” kada zaplovi na liniji Kamenari-Lepetane, što iz Morskog dobra najavljuju za drugu polovinu ove sedmice, zvati “30. avgust”.

Potvrdio je to juče za TV Vijesti gostujući u programu TV Vijesti, izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj (DF) dodajući da novo ime ovog trajekta aludira na datum izbora 2020. godine. Na tim izborima je DPS izgubio vlast u Crnoj Gori poslije tri decenije. Mikijelj je naglasio da su to ime za brod, u rukovodstvu Morskog dobra, odabrali na preporuku jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića.

”Mislim da je 30. avgust simbol koji je omogućio da se dođe do promjene zbog svih pljačkaških privatizacija koje su se desile proteklih 30 godina. Ime “30. avgust” smo dali na preporuku Andrije Mandića”, kazao je Mikijelj.

Bonus video: