Čepić: Ovo je loša poruka investitorima

Punomoćnik italijanske kompanije A2A advokat Đuro Čepić smatra da je donijeto rješenje protivustavno i da se njim krši odredba člana 58 ustava Crne Gore
176 pregleda 1 komentar(a)
a2a nela_2, Foto: Shutterstock.com
a2a nela_2, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.09.2017. 19:10h

Pred vijećem predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića danas je održano ročište povodom žalbi na odluku sudije za istragu da se italijanskoj firmi A2A u Elektroprivredi blokiraju akcije vrijedne 250 miliona eura. Odluku o tome da li su žalbe osnovane sudija Savić će donijeti u zakonskom roku od osam dana.

Akcije italijanske kompanije blokirane su zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta energetske kompanije. Specijalna tužitejka Stojanka Radović na ročištu je podsjetila da je 2016. godine pokrenuta istraga protiv odgovornih lica iz kompanije A2A i Elektroprivrede Crne Gore te da je iste godine proširena i na izvršnog direktora kompanije i to zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju pribavili imovinsku korist u iznosu od četiri miliona i 340 hiljada eura ali i da su pokušali da na isti način pribave još 2 miliona i 250 hiljada eura.

Kao razlog zbog čega je zatražena blokada svih akcija tužiteljka je navela činjenicu da njihova vrijednost varira te da je u trenutku podnošenja prijedloga cijena po akciji iznosila 3 eura dok je danas 2,6 eura. Dodala je da su predstavnici A2A izrazili spremnost da vrate novac te da Tužilaštvo ukoliko bi to bilo realizovano u daljem ne bi imalo interesa za dalje posojanje obezbjeđenja privremene mjere već bi i samo predložilo eventualno njeno ukidanje.

Punomoćnik italijanske kompanije A2A advokat Đuro Čepić smatra da je donijeto rješenje protivustavno i da se njim krši odredba člana 58 ustava Crne Gore kojom se garantuje pravo na imovinu dodajući da je blokirana imovina stečena prije navodno izvršenog krivičnog djela.

On je dodao i da se ovakvim privremenim oduzimanjem imovine šalje loša poruka potencijalnim investitorima da njihova imovina može biti dovedena u pitanju. Advokat Čepić je istakao i da nije bilo zakonskih uslova za donošenje ove privremene mjere te da je nakon aktiviranja „put“ opcije praktično stvorena situacija da ni država ne može da otkupi akcije zbog stavljene blokade.

Tužilaštvo, podsjetimo, sumnjiči šest osoba iz Elektroprivrede da su oštetili to preduzeće za više miliona eura u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i Bain Milano.

Istraga u ovom slučaju se privodi kraju, kazala je tokom današnjeg ročišta specijalna tužitejka Stojanka Radović ističući da je preostalo još saslušanje okrivljenih koji su strani državljani a koji će biti saslušani utem međunarodne pravne pomoći.

Od članova bivšeg italijanskog menadžmenta osumnjičeni su bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala.

Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz EPCG: koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Bonus video: