Traže da im Vlada otkupi maline po 4,3 eura za kilogram

Uzgajivači juče blokirali magistralu kod Ribarevina. Najavili da će blokadu nastavljati i narednih dana dok ih ne primi premijer

5678 pregleda 49 komentar(a)
Maline nisu mogli prodati u Srbiji za očekivanu cijenu: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Jadranka Ćetković
Maline nisu mogli prodati u Srbiji za očekivanu cijenu: Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Jadranka Ćetković

Grupa malinara juče je u 12 časova na Ribarevinama, blokirala magistralne puteve prema Bijelom Polju, Podgorici i Prjepolju, a proteste nastavljaju danas i narednih dana, sve dok ih na razgovor ne primi premijer Dritan Abazović.

Pored malinara, protest su podržali predstavnici Unije stočara. Ova grupa ljudi danima protestuje zbog nemogućnosti plasmana 350 tona maline koja je zarobljena u hladnjačama i što Ministarstvo poljoprivrede, kako kažu, “nema sluha za njihove probleme”.

Problem je što vlasnici hladnjača malinu koju su uzeli od poljoprivrednika nisu uspjeli da prodaju u Srbiji, koja je po mnogo nižoj cijeni otkupila ovo voće iz Ukrajine i Poljske. Zbog toga većina od 500 proizvođača nije uspjela da naplati dio novca od vlasnika hladnjača. Oni sada traže da im država pomogne u otkupu te maline, jer ne žele da počinju sa poljoprivrednim radovima za novi rod, a da nisu dobili novac ni za prošlogodišnji.

Predsjednik Udruženja malinara Polimlja Adrija Delić kazao je da ih od početka nove poljoprivredne sezone dijeli desetak dana i da je žalosno što ih nadležni svojim nemarom tjeraju sa vjekovnih ognjišta.

”Nadam se da će nas premijer primiti, da ćemo se izboriti za svoja prava. Nismo mi građani neke druge zemlje, mi smo građani sjevera Crne Gore, a prema nama se ophode kao da smo nebitan faktor. Međutim, kada treba da isprose novce od Evropske unije, uvijek se oslanjaju na nerazvijenost sjevera. Uvijek se oslanjaju na nas, a mi nikada od tog novca ništa ne možemo da vidimo. Krajnje je vrijeme da se poljoprivrednici čuju, da nas shvate za ozbiljno”, kazao je Delić.

Ogorčen je što država i pored budžeta za poljoprivredu od 66 miliona eura i 27 miliona pomoći EU nije u stanju da pomogne malinarima, kao i da u Ministarstvu poljoprivrede uopšte ne shvataju u čemu je problem malinara.

”Ministar poljoprivrede Vladimir Joković uopšte ne zna dubinu našeg problema. Njemu je najlakše reći ‘nema’, ‘ne može’. A on treba da zna da sto hektara malina propada, da 500 porodica ostaje bez svog posla, u sezoni dvije i po hiljade radi na branju malina. Crna Gora od tih malina ima devizni priliv od dva i po miliona eura. Pa zar je mnogo da izdvoji par stotina hiljada eura da nas pomogne. Zar treba da uništimo jedno preduzeće na otvorenom”, pitao se Delić.

Objasnio je da jedino prihvatljiva cijena od 4,30, pri čemu malinari ne računaju svoj rad.

”Treba da znaju da je cijena radne snage skočila za sto odsto, preparati su poskupili 250 odsto, đubriva 300 odsto, berači se umjesto 0,40 centi sada plaćaju 0,80 do 1 euro, plus dva obroka. Dušebrižnici iz kafića i iza tastatura se ponašaju kao da mi otimamo od nekog nešto, kao da ne treba da živimo. I tako nam je iz godine u godinu”, kazao je Delić.

Vlasnica hladnjače Irma Kujović je kazala da će biti prinuđeni da stopiraju otkup, ukoliko ne budu prodali robu, što će izazvati još veće probleme.

Bonus video: