Marković: Preko Crne Gore će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine

Marković je sugerisao učesnicima foruma da iskoriste priliku za razmjenu iskustava u oblasti očuvanja životne sredine i održive ekonomije ali i u obrazovanju i prosvjeti navodeći da je sticanje savremenih znanja jedan od uslova unapređenja trgovinskih odnosa
225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2017. 17:30h

Izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima Centralne i Istočne Evrope Crna Gora će dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine, kazao je premijer Duško Marković na biznis forumu 16+1.

Forum 16+1 je inicijativa Vlade Republike Kine koja ima za cilj da podstiče saradnju između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE ) - Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka , Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Makedonija.

Forum je okupio gradonačelnike ovih 17 država i održan je po drugi put, a glavni grad Podgrorica je bio domaćin tog skupa.

Marković je ocijenio da je 16+1 važan mehanizam da Crna Gora prezentuje svoje investicione potencijale, te da će kao buduća članica EU aktivno doprinositi stalnom unapređenju strateških odnosa sa Kinom i ispunjavanju ciljeva u trgovinskoj razmjeni i ekonomskoj saradnji.

Dodao je da je Crna Gora posebno zainteresovana za saradnju u oblastima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, saobraćaja i logistike, kulture, prosvjete, nauke i sporta.

Gradonačelnik Pekinga Chen Jining je kazao da Kina i zemlje CIE imaju tradicionalno dugo prijateljstvo, te da inicijativa 16+1 ulazi u zrelu i plodonosnu saradnju i da im je cilj da se ekonomska i trgovinska saradnja proširi.

U okviru Foruma potpisano je deset sporazuma o saradnji koji će predstavljati bazu za dalju promociju investicionih potencijala svih zemalja učesnica u oblasti obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energetike, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede.

Domaćin sledećeg Foruma je Beograd. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da su svi svjesni da se CIE poveže sa Kinom i Forum je prilika da se glavni gradovi približe.

"Ako nastupimo zajedno interesantni smo za ovu zemlju (Kinu) koja je jedna od najrazvijenih u svijetu", naglasio je Mali.

Inicijativa 16+1 pokrenuta je u 2012. godini i nastoji da razvije ekonomsku, političku i kulturnu saradnju između regiona CEE i Kine kroz razmjenu informacija na samitima, konferencijama, poslovnim forumima i drugim događajima posvećenim pitanjima kao što su turizam, obrazovanje, poljoprivreda, energetski poslovi i razvoj infrastrukture.

Rezultat te saradnje su potpisanih "12 mjera za unapređenje saradnje između Kine i 16 zemalja CIE u Varšavi u aprilu 2012. godine. Tom prilikom je objavljen paket mjera za jačanje saradnje Kine sa tim zemljama, među njima je kreditna linija od 10 milijardi dolara.

Crna Gora je u fazi ugovaranja više od milijardu američkih dolara, ili više od 10 odsto planiranog novca za region CIE.

Održan panel "Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta"

U okviru fourma je organizovan panel "Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta" gdje su učestvovali predstavnici šest opština - Pekinga, Beograda, Ljubljane, Sarajeva, Tirane i Podgorice.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević kazao je da manevarski prostor jednog grada u kreiranju privrednog i poslovnog ambijenta umnogome zavisi od poslovnog ambijenta kojeg kreira država.

"Makroekonomska stabilnost, sinhronizacija fiskalne i monetarne politike, uopšteno pravljenje podsticajnog ambijenta na niovu same države i kreiranje političke stabilnosti, daje lokalnim samoupravama osnovu da mogu da kreiraju podsticajan poslovni ambijent. “ kazao je Milosavljević.

Načelnik Direkcije za investicije u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Boris Rebić je rekao da su glavna karika u poslovnom procesu između države i privrednika opštine.

"Osnovni parametri unapređenja poslovnog ambijenta na lokalnom niovu jesu stabilan poreski sistem, infrastrukturno ulaganje, specijalizovana i kvalifikovana radna snaga i mehanizmi za prevazilaženje administrativnih barijera”, kazao je Rebić.

Zamjenik generalnog direktora Investicionog biroa Pekinga Zhang Hua kazao je da uprava tog grada nastoji da se fokusira na praktične prepreke sa kojima se susreću preduzeća i da poboljša nivo državnih usluga za preduzeća – od njihovog osnivanja, rada i razvoja, kako bi se pružile povoljnije usluge i sigurnost.

Zamjenik gradonačelnika Ljubljane Dejan Crnek je kazao da je Ljubljana od 2006. godine pitala građane kako vide razvoj grada u narednih 20 godina, te da su i od svih predloga napravili listu, a iz te liste plan razvoja Ljubljane do 2025. godine.

Upriličena izložba fotografija Pekinga

Učesnici Foruma su imali priliku da vide izložba fotografija Pekinga pod pokroviteljstvom Turističke organizacije (TO) tog grada na kojoj je prikazan Peking u 40 fotografija.

Predstavnik TO Pekinga Zhao Guangchao kazao je da su razgvaral isa predstavnicimato Podgorica i da je glavna ideja tog razgovora da se ponuda Crne Gore prezentuje u Pekingu.

“Razmijenili smo ideje u saradnji iz oblasti ekonomije, trgovine i kulturnih razmjena. Predložili smo da delegacija koja bi predvodio Stijepović posjeti Peking da bi pričali o daljoj saradnji. U okviru našeg turističkog komiteta sarađujemo sa 60 zemalja i želim oda se taj broj proširi učešćem Crne Gore. Na taj način bi veliki broj ljudi iz Pekinga imao priliku da se upozna sa crnogorskom turističkom ponudom” rekao je Guangchao.

On je dodao i da će sada raditi na prezentaciji crnogorske ponude, jer su se upoznali sa posebnostima Crne Gore.

“Promovisaćemo Crnu Goru u Pekingu kako bi obje strane imale zajednički dobitak” rekao je novinarima Guangchao.

Galerija

Bonus video: