Vlada: Za održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju željezničke infrastrukture 16,8 miliona eura

Kako je saopšteno iz Vlade, u budžetu za ovu godinu za tekuće održavanje je namijenjeno deset miliona eura, a za investiciono održavanje 115 hiljada

2848 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Za tekuće i investiciono održavanje, kao i modernizaciju i rekonstrukciju željezničke infrastrukture, ove godine biće izdvojeno 16,8 miliona eura.

To se navodi u Programu izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za ovu godinu koju je Vlada danas usvojila.

Kako je saopšteno iz Vlade, u budžetu za ovu godinu za tekuće održavanje je namijenjeno deset miliona eura, a za investiciono održavanje 115 hiljada.

„U kapitalnom budžetu je predviđeno 144,9 hiljada eura za rješavanje putnih prelaza na pruzi Nikšić-Podgorica“, navodi se u saopštenju.

Iz Vladu su kazali da se tekućoj godini nastavljaju radovi na projektima sanacije mostova i tunela na barskoj pruzi i putnih prelaza na nikšićkoj pruzi, za šta će biti utrošeno više od 2,6 miliona eura.

Oni su podsjetili da je krajem prošle godine vanredno odobreno 3,94 miliona eura za urgentne nabavke materijala i opreme, koje će se realizovati u ovoj godini.

Kako su dodali iz Vlade, u dijelu potpisivanja novih međunarodnih kredita, Željeznička infrastruktura je, krajem prošle godine, potpisala ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) na iznos od 11 miliona eura za potrebe realizacije projekta nabavke mehanizacije za održavanje pruga.

„Obezbijeđenim kreditnim sredstvima planira se finansiranje nabavke mehanizacije neophodne za održavanje željezničke infrastrukture, u cilju obezbjeđenja sigurnog i bezbjednog odvijanja željezničkog saobraćaja“, pojasnili su iz Vlade.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o načinu rada sistema brze razmjene informacija o proizvodima koji predstavljaju rizik, u cilju usklađivanja sa Zakonom o opštoj bezbjednosti proizvoda i evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti.

Uredbom se, kako se navodi, omogućava organima nadzora nad tržištem bolja implementacija u cilju obezbjeđivanja uslova za stavljanje na tržište isključivo bezbjednih proizvoda putem kontrole inspekcijskog nadzora, uključujući dodatni vid obavještenja - interenet provjeru.

Usvojena je Informacija o načinu uređenja prava prenosa udjela u koncesionim društvima.

Vlada je nakon pozitivne ocjene o ispunjenosti zakonskih uslova, dala saglasnost da se izvrši promjena vlasničke strukture u tri koncesiona društva i to Kronor” iz Podgorice, konzorcijuma Interenergo i koncesionog društva MHE Vrbnica iz Podgorice, kao i preduzeća Manira Hydro iz Mojkovac.

Vlada je prihvatila i ugovore o uređenju prava prenosa vlasničkog udjela u sva tri koncesiona društva.

Vlada je dala saglasnost na izmjene Plana korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za ovu godinu.

Kako je saopšteno, izmjenama Plana se planirana sredstva povećavaju sa 7,8 miliona na 18,5 miliona eura.

„Planirana sredstva se sastoje od 7,7 miliona eura prihoda od poslovnih aktivnosti - naknada za korišćenje morskog dobra, 100 hiljada od prihoda koji obuhvataju kamate na depozit, naplata utuženih potraživanja, otkup tenderske dokumentacije, realizacije bankarskih garancija, 6,7 miliona od usluga prevoza trajektom i četiri miliona kreditnog zaduženja“, precizira se u saopštenju.

Kako se ističe, i planirani rashodi Morskog dobra se povećavaju sa 7,8 na 18,5 miliona eura.

„Iznos za zarade i ostala primanja zaposlenih se povećava sa 1,95 miliona na 2,95 miliona eura, dok se u dijelu Opreme, dodaje pozicija nabavka ili zakup trajekata u iznosu od osam miliona“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: