Medenica: Oblast javnih nabavki potrebno je dodatno usaglasiti sa evropskim standardima

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Miloš Medenica je u Petrovcu dodijelio sertifikate polaznicima dvodnevnog seminara i vebinara na temu izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i naglasio važnost interesovanja za tu oblast

3218 pregleda 1 komentar(a)
Sa seminara, Foto: Ministarstvo finansija
Sa seminara, Foto: Ministarstvo finansija

Oblast javnih nabavki, koja predstavlja bitan segment upravljanja javnim finansijama, potrebno je dodatno usaglasiti sa evropskim standardima, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu finansija, Miloš Medenica.

On je u Petrovcu dodijelio sertifikate polaznicima dvodnevnog seminara i vebinara na temu izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i naglasio važnost interesovanja za tu oblast.

Medenica je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenio da su javne nabavke ključna alatka za racionalno i transparentno trošenje javnih sredstava.

Generalna direktorica Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu, Jelena Jovetić, kazala je da je cilj pripremljenih izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama otklanjanje nejasnoća u primjeni i dodatno unapređenje postojećih zakonskih rješenja, kako bi se dodatno ojačala pravna sigurnost u primjeni.

Prema njenim riječima, novina je obaveza naručioca da odredi jedno ili više lica koja će pratiti realizaciju ugovora o javnoj nabavci, a propisani su i dodatni uslovi za vrednovanje ponuda koje se odnose na promovisanje.

Jovetić je ocijenila i da bi bilo neophodno harmonizovati zakonska rješenja sa načinom funkcionisanja elektronske platforme CEJN, operativne od januara 2021. godine, koju treba nadograđivati uvođenjem dodatnih modula, a shodno reformskim zahtjevima u ovoj oblasti.

„Ministarstvo finansija planira nastavak edukacije učesnika u sistemu javnih nabavki i održavanje tematskih obuka za različite ciljne grupe, usmjerene na produbljivanje znanja o aspektima javnih nabavki koje nameće politika održivog razvoja i agenda pristupanja Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Na dvodnevnoj edukaciji, osim predstavnika Ministarstva, govorili su i predstavnici Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Crne Gore, Instituta za ekonomiju i pravo Crne Gore i Instituta za ekonomiju i pravo Srbije.

Bonus video: