Rudnik i Termoelektranu ne smiju zatvoriti

Predsjednik Sindikata RUP-a poziva vladu da se izjasni do kada namjerava da eksploatiše ugalj

2818 pregleda 4 komentar(a)
Postoje ogromne količine neeksploatisanog uglja: Detalj iz RUP-a, Foto: Goran Malidžan
Postoje ogromne količine neeksploatisanog uglja: Detalj iz RUP-a, Foto: Goran Malidžan

Zatvaranje Rudnika uglja (RUP) i Termoelektrane (TE) ne smije se desiti prije 2050. godine, jer bi to imalo nesagledive posljedice po pljevaljsku opštinu, koja je dominantno naslonjena na rad energetskih kompanija.

To smatraju u Sindikalnoj organizaciji Rudnika uglja, čiji je predsjednik Miladin Sekulić.

”Ni u kojoj varijanti ne smije doći do zatvaranja RUP-a i TE prije 2050. godine. Mi nećemo podržati nijedan predlog koji bi se odnosio na zatvaranje Rudnika prije te godine”, rekao je “Vijestima” Sekulić.

On je istakao da sindikati do sada nisu bili uključeni u proces pregovora vezani za tzv. pravednu tranziciju, iako se, kako je istakao to najviše tiče zaposlenih u pljevaljskim energetskim kompanijama.

Stav sindikata je da bi RUP i TE trebalo da rade sve dok ima uglja, što je ističe on značajno duže od 2050. godine, s obzirom da postoje još uvijek ogromne količine neeksploatisanog uglja u pljevaljskoj opštini.

Sekulić je kazao da se ove godine Vlada mora izjasniti do kada namjerava da eksploatiše ugalj, odnosno, do kada će TE proizvoditi struju, koristeći ovaj energent.

Sekulić ističe da je važno da Pljevljaci imaju aktivnu komunikaciju sa Vladom i da učestvuju u donošenju ove odluke koja je od sudbonosnog značaja na dalji opstanak ove sredine.

Predsjednik ove sindikalne organizacije kaže da je važno da građani Pljevalja žive u čistoj i nezagađenoj životnoj sredini, ali da je isto važno da se sačuvaju radna mjesta.

”U Evropi se pravi problem za jednu malu TE kakva je naša, a niko ne pominje 300 Termoelektrana u Njemačkoj”, tvrdi Sekulić, dodajući da je Njemačka prihvatila da prestane korišćenje uglja 2049. godine, a Slovenija 2033. godine.

”Ne smijemo dozvoliti da nam uzmu nešto od čega živimo a da se prethodno ne stvore uslovi kako bi Pljevlja što bezbolnije prošla kroz ovaj period. U planu je toplifikacija grada, a i u toku je ekološka rekonstrukcija TE čime će se značajno smanjiti zagađenje životne sredine u Pljevljima”, rekao je Sekulić.

On je naveo da je nedavno među zaposlenima u RUP-u urađena anketa gdje oni sebe vide za pet godina koju je sproveo UNDP za potrebe Vlade.

”Samo 15 odsto radnika je odgovorilo da vidi sebe za pet godina van RUP-a, ali samo kao posljedicu činjenice ta će u tom periodu ispuniti uslov za penziju. Ostali anketirani njih 85 odsto su kazali da sebe vide u RUP-u. Svi zaposleni naveli su da im je zarada u RUP-u jedini prihod i da su svoju egzistenciju isključivo vezali za tu firmu”, rekao je Sekulić, dodajući da su slični rezultati dobijeni i među zaposlenima u TE.

Sekulić je kazao da se zarade u RUP-u redovno isplaćuju i da kompanija obezbjeđuje novac zaposlenima za rješavanje stambenih pitanja, kai da se isplaćuju zimnice i bonusi za zarade za godine u kojima je kompanija uspješno poslovala.

Gašenje najvećih pljevaljskih kompanija, prema riječima Sekulića, za posljedicu bi imalo dodatno iseljavanje stanovništva.

Bonus video: