Mladi preduzetnici za novi talas ekonomskog razvoja i saradnju u regionu

Novi talas mladih mijenja poslovni ambijent, podršku je neophodno pružiti ovom dijelu populacije koji sa malo iskustva i znanja, uz veliku motivaciju, kreativnost i inovacije, aktivno učestvuje i doprinosi ekonomskom osnaživanju, razvoju i zapošljavanju", kazali su iz Unije mladih preduzetnika Crne Gore

1702 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Unija mladih preduzetnika Crne Gore
Foto: Unija mladih preduzetnika Crne Gore

Unija mladih preduzetnika Crne Gore, Asocijacija za ujedinjavanje mladih preduzetnika Sjeverne Makedonije „Phoenix Rising“ i Udruženje mladih privrednika Srbije potpisali su trilateralni sporazum o saradnji sa namjerom o kreiranju regionalne asocijacije i mreže mladih preduzetnika i preduzetnica, koji će predvoditi i oblikovati novi talas ekonomskog razvoja i saradnji u regionu.

Iz Unije mladih preduzetnika Crne Gore su saopštili da rad tih organizacija odlikuju mnoge saradnje, aktivnosti i borba za boljim položajem mladih u svojoj zemlji, a da ih je ujedinio isti cilj.

"Cilj našeg uvezivanja je osnaživanje mladih, prepoznavanje svih resursa koje region nudi a o kojima ne vodimo računa i koje nismo uposlili, i takođe borba za prevazilaženje izazova koji sprečavaju nas da u svojoj zemlji, u našem regionu, dostignemo pun potencijal. Ova saradnja i naša regionalna asocijacija biće otvorena za sve mlade preduzetnice i preduzetnike, kao i za sva udruženja mladih koje mogu da daju doprinos razvoju regionalne saradnje", kazao je predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore Uroš Bulatović.

Mladi preduzetnici i preduzetnice regiona imaju ključnu i vitalnu ulogu ekonomskog razvoja, smatra predsjednica Asocijacije "Phoenix Rising" Ivona Trajanovska.

"Mladi preduzetnici/e koji su sami prošli trnovit put kako bi se izborili za svoje mjesto u društvu, najbolje znaju koji je najbolji put da se savladaju najteži izazovi, te shodno tome naš cilj je da ih umrežimo u našoj zemlji, regiji i šire. Međusobna podrška, razmjena znanja i iskustva su najznacajni za napredak svakog mladog pojedinca, pa je ova zvanična saradnja naših unija od velikog značaja za nas kao državu i kao organizaciju. Uskoro ćemo vas obavijestiti više o zajedničkim projektima i aktivnostima", poručila je Trajanovska.

Predsjednik Udruženja mladih privrednika Srbije Nikola Vuković naglasio je da je razmjena iskustava i umrežavanje bitan dio poslovanja i razvoja, prvenstveno kod mladih.

"U Udruženju mladih privrednika Srbije prvobitno se bavimo umrežavanjem, edukacijom i podrškom mladih privrednika, kao i onih na menadžerskim pozicijama u kompanijama koji sa sobom nose preduzetnički duh. Vjerujemo da je umrežavanje ključ razvoja mikro i male privrede, pa smo s tim u vidu u prethodne dve godine fokus stavili na različitim formatima događaja koji su mladima omogućili da se bolje upoznaju i razmjene iskustva. Upravo kroz razmjenu iskustava vjerujem da najbolje i učimo, da je to iskustveno učenje često značajnije i od onoga koje smo stekli formalno. Od sada se nećemo umrežavati samo na teritoriji naše zemlje, već i regiona. Jako se radujem tome što nam je ovaj sporazum to omogućio", rekao je Vuković.

Mladi su još jednom pokazali inicijativu, želju za poboljšanjem i dali svoj doprinos razvoju, poručili su iz Unije mladih preduzetnika Crne Gore.

"U narednom periodu pratićemo rad ovih organizacija i njihove regionalne aktivnosti. Novi talas mladih mijenja poslovni ambijent, podršku je neophodno pružiti ovom dijelu populacije koji sa malo iskustva i znanja, uz veliku motivaciju, kreativnost i inovacije, aktivno učestvuje i doprinosi ekonomskom osnaživanju, razvoju i zapošljavanju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: