MF: Ulažemo napore da jednokratna pomoć penzionerima ne čeka sljedeću penziju

Novac će biti isplaćen iz tekuće budžetske rezerve, a u narednom periodu, kroz rebalans budžeta, shodno zakonu registrovaće se pomoć od 27 miliona eura koje je Crnoj Gori donirala Evropksa komisije

78205 pregleda 37 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Na račun države danas je leglo 27 miliona eura iz paketa podrške Evropske komisije za prevazilaženje energetske krize i Ministarstvo finansija će, u komunikaciji sa Fondom PIO i resornim Ministarstvom rada i socijalnog staranja, u najkraćem roku, definisati model za dodjelu novca svim korisnicima koji su prepoznati ovim paketom pomoći, odnosno penzionerima sa minimalnim primanjima, korisnicima materijalnog obezbjeđenja i borcima NOR-a.

Ovo je saopšteno "Vijestima" iz resora kojim rukovodi Aleksandar Damjanović.

"Naglašavamo da ulažemo napore da isplata pomoći ne čeka sljedeću penziju. Takođe, Ministarstvo finansija će, kako bi ubrzalo postupak, korisnicima sredstva isplatiti iz tekuće budžetske rezerve, a u narednom periodu, kroz rebalans budžeta, shodno zakonu registrovati ove transakcije", saopštili su iz Ministarstva finansija.

U Podgorici je 8. marta ozvaničen početak sprovođenja Paketa energetske podrške Evropske unije (EU) Crnoj Gori, vrijedan ukupno 30 miliona eura, sa ciljem da pomogne zemlji u prelasku na zelenu energiju, ali i da podrži ugrožene kategorije stanovništva da se izbore sa uvećanim troškovima života izazvanim ratom protiv Ukrajine.

Na raspolaganje Crnoj Gori stavljena je prva tranša od 27 miliona za pomoć za više od 45 hiljada crnogorskih građana.

Tada je saopšteno da se uplata druge tranše, u iznosu od tri miliona eura, očekuje početkom naredne godine.

Kroz ovaj paket, pomoć od 150 eura dobiće 40,55 hiljada korisnika najniže penzije, 219 korisnika privremene nadoknade Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca.

Takođe, 6,35 hiljada porodica, koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, dobiće po 350 eura.

Za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i sektoru privrede opredijeljeno je 13 miliona eura, a predviđena je i podrška malim i srednjim preduzećima u dijelu energetske efikasnosti.

Bonus video: