PU: Poreski obveznici kojima je odobren reprogram poreskog duga platili 15,59 miliona eura

Među poreskim dužnicima sa crne liste koji su izmirili jednokratnu ratu nalaze se Rudnik uglja, Inpek , Vektra Boka,Fab-Live, Rokšped, Nivel , Montenegro Premier , AD Tara Precision Works , Tara Aerospace and Defence Products, Rapex i Samcommerce
0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.09.2017. 13:55h

Poreski obveznici kojima je odobren reprogram poreskog duga do sada su platili 15,59 miliona eura.

Iz Poreske uprave (PU) su kazali da je od ukupno 6.341 poreskog obveznika kojima je u skladu sa donijetim rešenjima dospjela obaveza izvršenja jednokratne uplate od 10 procenata osnovnog duga, 5.475 obveznika je ispoštovalo obavezu i po tom osnovu je naplaćeno 13.56 miliona eura.

“222 poreska obveznika uložilo je žalbu na donijeta rješenja o reprogramu, pa će ukupan iznos naplaćene jedokratne uplate zavisnosti od ishoda drugostepenog postupka kod tih obveznika” objašnjeno je iz PU.

U skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja odobren je reprogram duga u iznosu od 175.396.128,49 miliona eura, do čega je 153.315.813,68 eura osnovni dug, a 22.080.314,81 eura kamata.

Prema podacima PU od lokalnih preduzeća i javne ustanove koje su ušle u reprogram ( 62 poreska obveznika) 49 je u potpunosti izmirilo jednokratnu uplatu u iznosu od 598.737,07 hiljada, sedam obveznika je djelimično izmirilo obavezu u iznosu od 131.735,65 eura, dok šest obveznika uopšte nije izmirilo navedenu obavezu.

Među poreskim dužnicima sa crne liste koji su izmirili jednokratnu ratu nalaze se Rudnik uglja, Inpek , Vektra Boka,Fab-Live, Rokšped, Nivel , Montenegro Premier , AD Tara Precision Works , Tara Aerospace and Defence Products, Rapex i Samcommerce .

Iz PU su kazali da je po osnovu prve rate koja je uplaćena po reprogramu prihodovano 2.036.259,93 eura, od čega su 75.923,33 hiljada uplatila opštinska lokalna preduzeća i javne ustanove kojima je dospjela prva rata.

“Imajući u vidu da ovih dana dijelu obveznika dospijeva i druga rata po reprogramu, to su i po tom osnovu u toku uplate” kazali su iz PU.

PU je naglasila da intenzivno prati sve poreske obveznike koji su ušli u reprogram, da li izmiruju obaveze po reprogramu i tekuće obaveze. Najavili su i pokretanje prinudne naplate( koja uključuje i otvaranje stečaja) kod svih obveznika kojima su ukinuta rešenje o repgramu čim se za to stvore zakonski uslovi.

PU je pozvala sve obveznike koji su izmirili jednokratnu uplatu od 10 procenata poreskog duga da nastave s redovnim uplatama mjesečnih rata i tekućih obaveza, kako bi im bilo omogućeno da kroz reprogram izmire poreski dug, steknu pravo na oslobođenje od kamate, izbjegnu preduzimanje mjera prinudne naplate, kao i da na zdravim osnovama nastave dalje poslovanje. boks

PU donijela rešenja o ukidanju rešenja o reprogramu za 649 poreska obveznika

PU je zbog nepoštovanja obaveze izmirenja jednokratne uplate do sada donijela rešenja o ukidanju rešenja o reprogramu za 649 poreska obveznika (326 pravnih i 323 fizička lica) čiji je ukupni poreski dug 20.241.175,02 eura. Od te sume se na osnovni dug odnosi 17.223.907,46 miliona, a 3.017.267,55 na kamatu.

“Među obveznicima kojima su ukinuta rešenja o reprogramu najveći poreski dužnici su Old Town Invest Group Budva, Montenegro Security Service Podgorica , Komerc Keka Bar , Put Bar, Dekor Rožaje, Mercur Budva, Eko-Meduza Bijelo Polje, Hidro-mont Mercur Budva i Monte-gradnja Inc Budva.

“Jedan od poreskih obveznika kojima je ukinuto rešenje o reprogramu je i AD Bjelasica Rada, jer je u tom preduzeću po donošenju rješenja o reprogramu otvoren stečajni postupak" rečeno je iz PU.

Bonus video: