Odbor: Guvernera CBCG da umjesto predsjednika države imenuje Skupština na osnovu konkursa

Izmjenama zakona je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umjesto pet, kao i da se na javnom konkursu u parlamentu sprovodi procedura za izbor članova Savjeta CBCG i da se novi Savjet izabere u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena zakona

17795 pregleda 2 komentar(a)
Đurović predložio izmjene zakona: Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović predložio izmjene zakona: Sa današnje sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je danas izmjene i dopune zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima je predloženo da guvernera Centralne banke (CBCG) imenuje Skupština na osnovu sprovedenog javnog konkursa umjesto predsjednika države što je postojeće rješenje.

Izmjenama je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umjesto pet, kao i da se na javnom konkursu u parlamentu sprovodi procedura za izbor članova Savjeta CBCG i da se novi Savjet izabere u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena zakona.

Predlog je i da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera.

U skupštinskoj proceduri je trenutno predlog bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića da se Radoje Žugić, kome je mandat istekao u oktobru ponovo imenuje na tu poziciju. Žugić je bivši funkcioner DPS-a i slovi za bliskog čovjeka Đukanoviću.

Proceduru promjene guvernera CBCG predložio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Dejan Đurović u oktobru prošle godine.

On je danas ponovio da se predlogom izmjena zakona otvara prostor da se na jednu od najvažnijih funkcija u bankarskom sektoru imenuje prvi čovjek na transparentan način i da svi koji ispunjavaju uslove mogu da se kandiduju.

"Treba da se prekine praksa da samo jedna ličnost predlaže nekoga na ovakvu funkciji. Možda je neko od političkih neistomišljenika mislio da sada kada smo izabrali novog predsjednika da ćemo povući ovaj predlog zakona, ali neće biti tako", istakao je Đurović.

Miloš Konatar (URA) je kazao da će ta partija podržati ovaj predlog kojim se uvodi veća doza transparentnosti i da se moć odlučivanja iz ruku jednog čovjeka da 81 poslaniku.

"Na ovaj način dajemo priliku svima koji ispunjavaju uslove da se prijave na javni konkurs, a građani i cijela javnost će biti uključena u izbor najvažnije funkcije u bankarskom sektoru. Do sada ni poslanici, ni javnost nijesu imali priliku da znaju koji su kriterijumi bili da samo jedan čovjek predlaže guvernera. Posebno je značajno što mi danas razgovaramo o ovome kada je za predsjednika pobijedio kandidat koga podržavaju poslanici koji će glasati za ove izmjene zakona", kazao je Konatar, dok je Branko Radulović (PZP) rekao da se raduju inicijativi da se guverner na transparentan način bira i da se ovim rješenjem pruža mogućnost mnogima koji imaju dobre reference da se kandiduju.

Bogdan Božović (SNP) najavio je podršku izmjenama zakona, a ocijenio je nemoralnim da Đukanović ponovo predloži Žugića koga prate brojne afere, dok je Zdenka Popović (Demokrate) govorila o radu CBCG, a nije komentarisala predlog izmjena. Konatar je rekao da će o radu CBCG govoriti kada izvještaj o tome dođe na dnevni red odbora.

Bonus video: