Đurović razgovarala sa ekspertima međunarodne inicijative za razvoj procjena nezavisnosti DRI

Predstavnici IDI-ja su rekli da je cilj njihove posjete Crnoj Gori sprovođenje uravnotežene i detaljne procjene slučaja prikupljanjem mišljenja i stavova informisanih zainteresovanih strana u pogledu pružanja podrške i zaštite vrhovnih revizorskih institucija

3779 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Procjena poštovanja principa nezavisnosti, nepristrasnosti i objektivnosti rada Državne revizorske institucije (DRI) u odnosu na međunarodne standarde vrhovnih revizorskih institucija bila je tema sastanka predstavnika Skupštine i Međunarodne razvojne inicijative (IDI).

Predsjednica Skupštine, Danijela Đurović, sastala se danas sa predstavnicima IDI-ja, Fredijem Ndjembom i Benjaminom Fuentesom, koji su je upoznali sa osnovnim principima ovog tijela koje ima ovlašćenja da sprovodi aktivnosti i radi na održiv način sa vrhovnim revizorskim institucijama na unapređenju njihovog učinka i kapaciteta.

IDI je dio Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija (INTOSAI) koja broji više od 190 vrhovnih revizorskih institucija širom svijeta.

Predstavnici IDI-ja su rekli da je cilj njihove posjete Crnoj Gori sprovođenje uravnotežene i detaljne procjene slučaja prikupljanjem mišljenja i stavova informisanih zainteresovanih strana u pogledu pružanja podrške i zaštite vrhovnih revizorskih institucija.

Đurović je zahvalila sagovornicima na interesovanju za unapređenje zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, te istakla da je još kao poslanica imala više nego korektnu saradnju sa DRI, čije je izvještaje koristila u svom parlamentarnom radu, a da je to naročito došlo do izražaja otkad se nalazi na funkciji predsjednice najvišeg zakonodavnog doma.

“Uvažavajući nezavisnost i profesionalnost DRI, te cijeneći razmatranja o potrebi poboljšanja postojećih zakonskih rješenja, Đurović je predložila učešće što većeg broja zainteresovanih subjekata u analizi potreba unapređenja ove oblasti imajući u vidu i različita rješenja u državama članicama EU kada je ova tematika u pitanju”, navodi se u saopštenju.

Potencirajući da integritet institucije počiva na integritetu njenih članova, Đurović je kazala da će biti zahvalna na izvještaju sa smjernicama za dalji rad DRI koji će predstavnici IDI sačiniti i uputiti crnogorskom parlamentu.

Bonus video: