Ponovo zaboravljeni "srazmjerni penzioneri"

Pomoć iz Evropske unije od po 150 eura nije dobila grupa od više hiljada ovih penzionera, jer država institucijama EU nije mogla dokazati ukupan iznos njihovih primanja

47520 pregleda 243 reakcija 69 komentar(a)
Iz Vlade najavljivan sistemski zakon za ovu grupu penzionera: Sa prošlogodišnjeg protesta, Foto: Luka Zekovic
Iz Vlade najavljivan sistemski zakon za ovu grupu penzionera: Sa prošlogodišnjeg protesta, Foto: Luka Zekovic

Korisnici takozvanih srazmjernih penzija u Crnoj Gori juče nisu dobili jednokratnu pomoć od 150 eura iz paketa pomoći Evropske unije, iako su drugi penzioneri sa najnižim primanjima i korisnici socijalne pomoći dobili taj iznos.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, koje je koordiniralo ovim paketom pomoći, zvanično nisu obrazložili zbog čega je ova kategorija materijalno ugroženih građana izostavljena. Nezvanično obrazloženje, koje su “Vijesti” dobile, a i penzioneri koji su juče kontaktirali ministarstvo i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), je da državne institucije ne znaju ukupan iznos primanja tih penzionera, odnosno znaju samo iznos penzije koji dobijaju iz crnogorskog Fonda PIO, ali ne i iznose koje oni primaju iz penzionih fondova drugih država.

Srazmjerni penzioneri su penzioneri koju su pravo na penziju stekli objedinjujući radni staž koji su imali iz dvije ili više bivših jugoslovenskih republika, na osnovu međudržavnih ugovora. Penzioni fond svake države je izračunao iznos penzija koji treba da im isplućuje za radni staž koji su imali na njenoj teritoriji.

Korisnika ovih penzija ima oko 11 hiljada, dok je nezvanična procjena da sedam do osam hiljada ima zbir penzija koji je niži od crnogorske minimalne penzije od 270 eura, što je i bila granica primanja za podjelu ove pomoći. Na prošlogodišnjim protestima penzionerskih grupa saopštavani su podaci da ima dvije do tri hiljade ovih penzionera sa zbirnim primanjima manjim od 100 eura, kao i da se nalaze “ispod svake granice siromaštva”.

Iz Fonda PIO su kazali da su oni obavili samo tehnički dio posla, odnosno da su novac proslijedili kategorijama prema odluci Vlade, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su nezvanično kazali da je tu grupu penzionera teško objasniti evropskoj administraciji, kao i da ne postoje precizni podaci o njihovim pitanjima.

”Ne možemo imati pouzdane podatke koliko iznosi zbir njihovih srazmjernih ‘djelova’ penzija upravo zbog tih primanja iz inostranstva. Ima tu više nepoznanica, jer neko može da prima mali iznos srazmjerne penzije iz Crne Gore a da ima pravo na samostalnu penziju u drugoj državi, za čiji iznos je vrlo teško dobiti zvaničan podatak ako to penzioner sam ne obezbijedi”, pojašnjeno je “Vijestima”.

I prošle godine se dešavalo da ova grupa penzionera ne dobija pomoć kada se ona dijeli ostalim materijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Dobili su jednu pomoć tek krajem prošle godine, koju je dijelila Vlada.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, tada je na pitanje “Vijesti” da li će pomoć dobiti i penzioneri sa takozvanim srazmjernim penzijama, kazao da hoće kao i da u saradnji sa Fondom PIO i Ministarstvom rada i socijalnog staranja pripremaju sistemsko zakonsko rješenje za ovu grupu penzionera.

Kako je tada pojašnjeno jedna od varijanti je bila da penzioneri treba sami da dokažu da je zbir svih njihovih primanja niži od najniže penzije u Crnoj Gori, a da bi zatim dobijali poseban iznos naknade koji bi bio razlika između minimalne penzije i zbira njihovih primanja.

Na ovu grupu se prošle godine nije odnosilo ni povećanje granice minimalne penzije, već im je povećavan sami iznos crnogorskog dijela penzija za procenat redovnog usklađivanja.

Pomoć koja je juče dijeljena socijalno ugroženim kategorijama u ukupnom iznosu od 8,5 miliona eura obezbijeđenja iz paketa pomoći Evropske unije. Ovaj paket je dio Paketa energetske podrške Evropske unije Crnoj Gori, koji je ukupno vrijedan 30 miliona eura a namjenjen je građanima, institucijama i preduzećima koja su pretrpjela štetu zbog energetske krize.

Na sjednici Vlade ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je kazao da je to ministarstvo u saradnji sa ministarstvima kapitalnih investicija i finansija utvrdilo način isplate ovih 8,5 miliona eura.

Po 150 eura dobila su 40.322 korisnika najniže penzije a što je izdvojeno 6,5 miliona, zatim 104 korisnika privremene naknada kod Fonda PIO (15.600 eura) i 446 korisnika materijalnog objezbjeđenja boraca (66.900 eura).

Uz to, jednokratno 350 eura pomoći dobilo je 6.270 porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice što je 2,1 milion eura.

Bonus video: