Opština Kolašin pomaže poljoprivrednike

Za one koji počinju bavljenje poljoprivredom iznosi podrška biće do 70 odsto od ukupne investicije

2888 pregleda 1 komentar(a)
Iz jednog od kolašinskih sela, Foto: Privatna arhiva
Iz jednog od kolašinskih sela, Foto: Privatna arhiva

Opština Kolašin raspisala je javne pozive za podršku poljoprivrednicima pri nabavcu aparata za mužu (muzilica), priplodnih grla i razvoj voćarstva.

Stočari će, prema opštinskoj odluci, za podršku za muzilice moći da konkurišu do 5. maja, a pravo na korišćenje te mjere imaju ragistrovana gazdinstva, koja tokom minule dvije godine nijesu koristila podršku po osnovu mjere za nabavku opreme za mužu.

Uslov je i da korisnici te mjere zadovolje kriterijume koji se odnose na broj grla krava, odnosno koza ili ovaca.

”Visina podrške za podnosioce zahtjeva mlađe od 40 godina iznosi do 70 odsto od ukupnog iznosa investicije, a maksimalno do 450 eura. Za ostale podnosioce zahtjeva visina podrške je do polovine od ukupnog iznosa investicije, što je maksimalno do 300 eura”, piše u javnom pozivu koji je raspisala Opština Kolašin.

Iznosima do 500 eura ili do 100 odsto ukupne investicije Opština će podržati voćare, koji nabavljaju sadni material jabučastih i koštičavih vrsta voća, “na površini ne manjoj od 0,2 hektara, sa gustinom sadnje od najmanje 500 sadnica po hektaru”.

Korisnici te mjere mogu biti i voćari koji žele da nabave sadni material jezgrastih vrsta voća, na površini ne manjoj 0,2 hektara, sa gustinom sadnje od najmanje 200 sadnica po hektaru.

Kako piše u javnom pozivu, koji će trajati do 30. aprila, može se konkurisati i za podršku pri nabavci jagodičastih i bobičastih vrsta voća, na površini ne manjoj od 0,1 ha. Jedna od uslova za ovogodišnje subvencije iz opštinskog budžeta je i da voćari nijesu minule dvije godine koristili tu vrstu podrške.

Visina podrške za nabavku priplodnih grla, kako se navodi u pozivu Opštine Kolašin, je do 50 odsto od ukupne invessticije, kojom se proširuje stočni fond ili maksimalno 1.500 eura po zahtjevu.

Za one koji počinju bavljenje poljoprivredom iznosi podrška biće do 70 odsto od ukupne investicije, odnosno, maksimalno do 2.000 eura. Javni poziv za tu vrstu podrške otvoren je do kraja ovog mjeseca.

Bonus video: