Dug "Castella” za akcije državi

Bivša tekstilna fabrika se već deceniju ne bavi tim poslom već izdaje nekretnine većinom Carini i graničnoj policiji

6545 pregleda 0 komentar(a)
Pogoni bivše fabrike sada samo prostor za iznajmljivanje, Foto: Goran Malidžan
Pogoni bivše fabrike sada samo prostor za iznajmljivanje, Foto: Goran Malidžan

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da razmotri mogućnost da dug pljevaljskog preduzeća “Castello Montenegro” koji je u većinskom vlasništvu države konvertuje u akcijski kapital tog akcionarskog društva.

Ministarstvo je zaduženo i da zakaže vanrednu sjednicu Skupštine akcionara tog preduzeća na kojoj bi se izabrao Odbor direktora.

Kako se navodi u izvještaju koji je razmatrala Vlada, u akcije bi se konvertovao dug od 352.649 eura koji društvo ima po osnovu obaveza za neizmireni dugoročni kredit koji je uzet u prethodnom periodu.

”Castello Montenegro” je nasljednik kompanija tekstilne industrije koje su poslovale tokom dvadesetog vijeka pod nazivom ITIK “Tara” i PDS “Tara”.

Firma je i dalje zvanično registrovana za izradu zaštitne odjeće, kojom se i najviše bavila tokom prošlog vijeka kada je zapošljavala veliki broj radnika.

Sa uvođenjem sankcija i gubitka tržišta, tadašnje Društvo doživljava velike krize u poslovanju, pa 1991. godine odlazi u stečaj a većina zaposlenih je upućena na Biro rada. Stečaj traje sve do 2001. godine, a za to vrijeme prestao je sa radom dio kompanije koji se bavi proizvodnjom zaštitne opreme i lake konfekcije. U trenutku izlaska iz stečaja prestaje sa radom i fabrika muških i dječijih čarapa.

Ime kompanije se 2002. godine mijenja u “Castello Montenegro” kada ponovo počinje sa radom pogon proizvodnje muških i dječijih čarapa koji radi nekoliko godina nakon pokretanja proizvodnje.

Zbog nedostatka tržišta za svoje proizvode, menadžment donosi Odluku da zbog visokih troškova proizvodnje, a naročito visokih fiksnih troškova na koje nije bilo moguće uticati, prestane sa radom fabrika muških i dječijih čarapa, a sve do poboljšanja situacije na tržištu ili naročito pronalaska strateškog partnera za privatizaciju.

U proteklih desetak godina preduzeće je prihode imalo od usluga kamionsko-carinskog terminala, vaganja i izdavanja poslovnog prostora Carinskoj ispostavi, Odjeljenju granične policije i špeditorskim firmama.

Država je sada vlasnik 86,74 odsto akcija, Elektroprivreda ima 1,51, Republički fond zajedničkih rezervi 1,32 odsto, dok su ostale u privatnom vlasništvu.

Bonus video: