Opštine bi da plate dug državi na rate

Zajednica opština pisala Odboru za ekonomiju, traže reprogram dažbina i za svoje dužnike na lokalnom nivou

8309 pregleda 2 komentar(a)
Poslanici da se izjasne o inicijativi: Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina Crne Gore
Poslanici da se izjasne o inicijativi: Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina Crne Gore

Zajednica opština uputila je inicijativu skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet kojom traži da se izmijeni Zakon o reprogramu poreskog duga kojima bi se lokalnoj vlasti omogućilo da dugove prema državi plate u ratama.

Uz to, zahtjev je i da se istim zakonom omogući i da opštine imaju pravo da svojim dužnicima reprogramiraju dugove za lokalne poreze.

U dopisu ZOCG ukazuje da je aktuelnim zakon o reprogramu isključena mogućnost reprograma poreskog duga prema opštini, već je to regulisano zakonom o obligacionim odnosima.

”Uz to, ovaj zakon ne daje mogućnost opštini da svojim poreskim dužnicima olakša otplatu dospjelih i nedospjelih dugova u ratama. Zato opštinama preostaje da taj dug naplate aktiviranjem hipoteke nad nepokretnostima ako je ona uspostavljena. Pri tome je obično vrijednost nepokretnosti kojima su ta potraživanja obezbijeđena veća od visine tih potraživanja pa se ova mjera rijetko koristi. Poreski dužnici opštine koji svoj dug ne mogu da plate jednokratno često to traže da bude u ratama. Opštine su do sada bile prinuđene da ove zahtjeve odbijaju, što je u konačnom dovodilo do odlaganja ili otežavanja naplate. Time se rizikuje zastara neobezbijeđenih potraživanja”, objasnilu su iz ZO.

Kada je u pitanju zahtjev za reprogram poreskog duga koji opština ima prema države predlaže se period do 10 godina, a ako je opština korisnica novca iz egalizacionog fonda, onda da joj se omogući da joj se reprogramira dug na period od 20 godina.

Za reprogram lokalnih prihoda se traži da se svakoj opštini ostavi da ona sama odluči kako bi taj odnos uredila sa dužnikom, kao i da se odlukom lokalnog parlamenta utvrdi iznos minimalne rate za ranjive kategorije poreskih obveznika (penzioneri, nezaposleni i osobe sa invaliditetom).

Bonus video: