Kako protiv javašluka u državnoj upravi: Sindikat podržava otkaze za neradnike

Rakočević kazao da je saglasan sa ocjenom premijera, da podržava tu namjeru, ali ističe da je većina neradnika u upravu došla nepotizmom

54456 pregleda 88 reakcija 16 komentar(a)
Postojeći zakoni omogućavaju otpuštanje neradnika: Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Postojeći zakoni omogućavaju otpuštanje neradnika: Rakočević, Foto: Privatna arhiva

Sindikat državne uprave i pravosuđa nema ništa protiv da se iz državne uprave otpuste neradnici. Naprotiv mi na te probleme godinama ukazujemo i podržavamo da do toga dođe”, kazao je “Vijestima” predsjednik ovog granskog sindikata Nenad Rakočević.

Premijer Dritan Abazović je prije dva dana na konferenciji Američke privredne komore (AmCham), odgovarajući na pitanja o rastu zarada u državnoj upravi, kazao da je to bila nužnost zbog inflacije i ranijih niskih zarada, kao i da sada građani i privreda treba da očekuju bolje rezultata i efikasniju javnu upravu. On je naveo da očekuju da će sa sindikatima dogovoriti izmjene zakona kako bi mogli da kazne javašluk i nerad u javnoj upravi.

Rakočević je kazao da je u potpunosti saglasan sa premijerovom izjavom.

”Nisu potrebne izmjene zakona, i po sadašnjem zakonu i drugim propisima se neradnicima i lošim kadrovima može dati otkaz. Njihovi neposredni rukovodioci, odnosno šefovi organa, imaju obavezu da ocjenjuju učinak svih službenika i ako dobiju loše ocjene mogu dobiti otkaz. U svim organima postoje disciplinske komsije za lakše povrede radnih obaveza, dok na nivou cijele uprave postoji komisija za teže povrede radne obaveze. Dakle ako ima volje da se to radi ima i načina”, kazao je Rakočević.

On je naveo da sindikat želi da se državna uprava oslobodi neradnika, jer zbog njih ispaštaju oni koji rade jer moraju još više da rade, a da pri tome trpe neradnike pored sebe.

”Pitanje je zbog čega do sada nisu korišćenje mogućnosti da se državna uprava oslobodi neradnika i nestručnih službenika i funkcionera. Među tim neradnicima najviše je onih koji su nepotizmom došli u državnu upravu, odnosno nečija su rodbina ili su nečiji članovi. Koriste tu poziciju da ne rade ništa a primaju plate, jer su svjesni da ih niko neće dirati ni kažnjavati. Najvažnije je u državnu upravu uvesti princip odgovornosti, provjere znanja i radnih učinaka, odnosno ukinuti klimu u kojoj se trpi nerad i javašluk. To treba da važi ne samo za zaposlene u grupi poslova D, odnosno niže službenike, već i za sve”, kazao je Rakočević.

Bonus video: