Damjanović u SAD-u, razmatrana izgradnja terminala za tečni gas u Crnoj Gori

Razmotreno nekoliko energetskih projekata, ocijenjeno da bi terminal mogao postati važno čvorište na Zapadnom Balkanu

9015 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Sa sastanka sa Krebtrijem, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka sa Krebtrijem, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama sa saradnicima se sastao sa Bredom Krebtrijem, zamjenikom ministra energetike zaduženim za fosilna goriva i upravljanje ugljovodonicima, a tom prilikom je razgovarano o intenziviranju saradnje u oblasti energetike i stvaranju uslova za mnogo veći angažman američkih kompanija na crnogorskom trzistu.

Zajednički je konstatovano da je energetska sigurnost od ključne važnosti za dalji razvoj Crne Gore i regiona, pa je u tom smislu, sa vodećim čovjekom američke vlade za tu oblast, razmotreno nekoliko energetskih projekata, sa akcentom na izgradnju terminala za tečni gas (LNG) koji bi, kako je ocijenjeno, mogao postati važno čvorište na Zapadnom Balkanu.

U kontekstu energetike, Damjanović je razgovarao je i sa Aleksom Vitingtonom, direktorom za međunarodne odnose kompanije Cheniere, "najvećim snabdjevačem tečnim gasom u Evropi i drugim u svijetu", kako je saopšteno iz resora finansija.

Na sastanku je bilo riječi o načinu na koji Crna Gora može biti dio energetske transformacije, kroz izgradnju LNG terminala, pa su u tom pravcu dogovoreni i konkretni koraci moguće saradnje Crne Gore i te kompanije.

Damjanović se u Vašingtonu sastao i sa Dejvidom De Falkom, zamjenikom ministra trgovine za Evropu i Evroaziju, sa kojim je takođe razgovarao o mogućim ulaganjima američkih kompanija u Crnu Goru, čiji bi fokus, osim energetike, bile digitalne tranformacije i transport, u okviru kojeg je, kao prioritet, istaknut nastavak izgradnje auto-puta prema susjednoj Srbiji.

De Falko je, kako je saopšteno, ukazao na značaj međusobne saradnje država Zapadnog Balkana, istakavši da podržava različite regionalne inicijative koje stvaraju uslove za ozbiljna ulaganja američkih kompanija u tom regionu.

"Zajednički je ocijenjeno da su od neprocjenjivog značaja posjete zainterosovanih investitora, poput dolaska Američke trgovinske misije u Crnu Goru, u novembru prošle godine, nakon čega je uslijedila i realizacija konkretnih projekata", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: