Sud blokirao imovinu "Vektra Boke"

Privremena mjera zabrane raspolaganja donijeta na zahtjev Specijalnog tužilaštva povodom istrage protiv Dragana Brkovića, njegovih sinova i Milića Popovića

39602 pregleda 28 reakcija 13 komentar(a)
Sumnja da je imovina stečena kriminalnom djelatnošću: Dragan Brković, Foto: Luka Zekovic
Sumnja da je imovina stečena kriminalnom djelatnošću: Dragan Brković, Foto: Luka Zekovic

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša odredila je privremenu mjeru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili sa pravom korišćenja na kompaniju “Vektra Boka”.

Ovo rješenje donijeto je na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje vodi istragu protiv većinskog vlasnika kompanije, članova uprave i povezanih lica. Odluka je donijeta 16. marta, a naknadno objavljena u Službenom listu.

Ova odluka znači da se zaustavlja svaka dalja prodaja ili bilo kakva promjena prava nad ovom imovinom.

Po nalogu SDT-a u avgustu prošle godine privedeni su vlasnik “Vektre” biznismen Dragan Brković, njegovi sinovi Boris i Bojan, kao i izvršni direktor kompanije “Vektra Boka” Milić Popović.

SDT ih tereti da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura - nepoštovanjem ugovora o kupoprodaji nekadašnjeg državnog Hotelsko-turističkog preduzeća “Boka”, tako što su izvršili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca.

Oni su u pritvoru bili do sredine oktobra, kada su istekli uslovi za njihovo dalje zadržavanje jer je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala sve svjedoka i sprovela dokazni postupak, nakon čega je i tražila ukidanje pritvora Brkovićima i Popoviću.

Tužioci su ispitivali kako je Brković prije 14 godina kupio HTP “Boka”, ali i da li je nakon što je njegova uprava dovela preduzeće do bankrota, sprovođenjem stečaja kroz reorganizaciju krčmio imovinu firme i iz nje pozajmicama izvlačio novac, dok bivši radnici još nijesu naplatili potraživanja.

U obrazloženju rješenja sutkinje Mugoša, se navodi da je ono donijeto u skladu sa istragom protiv okrivljenog Dragana Brković koji se sumnjiči za produženo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi i krivičnog djela pranje novca putem pomaganja, protiv Milića Popovića zbog zloupotreba ovlašćenja u privredi, kao i protiv Bojana i Borisa Brkovića zbog zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranja novca.

Navedeno je i da je predlog SDT-a primljen u Sud 14. marta u 8.17 časova, na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnim djelatnošću. U rješenju se nabraja imovina kompanije iz lista nepokretnosti i zadužuje Uprava za katastar i državnu imovinu da je sprovede.

”Privremena mjera obezbjeđenja može trajati najduže do pravosnažnosti odluke o trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću. Ova privremena mjera ukinuće se po službenoj dužnosti ako u roku od dvije godine od dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere obezbjeđenja optužnica ne stupi na pravnu snagu”, navedeno je u obrazloženju.

Kompaniji “Vektra Boka” je žiro-račun blokiran već skoro četiri godine, na ukupan dug od 12 miliona eura. Radnici kompanije godinama protestuju jer im nisu isplaćeni dugovi i povezan radni staž.

Bonus video: