Đurović: Izbor guvernera CBCG bio pod kontrolom Đukanovića, predlog da ga bira Skupština je transparentan postupak

Skupština završila raspravu o izmjenama i dopunama zakona o Centralnoj banci (CBCG) kojima je predloženo da guvernera te institucije imenuje parlament na osnovu sprovedenog javnog konkursa umjesto predsjednika države što je postojeće rješenje. Izmjenama je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umjesto pet

15567 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 18.04.2023. 16:14h

Predlog da guvernera Centralne banke (CBCG) imenuje Skupština na osnovu sprovedenog javnog konkursa umjesto predsjednika države, što je postojeće rješenje, predstavlja transparentan postupak, što do sada nije bio slučaj.

Ovo je danas u Skupštini na raspravi o predlogu izmjena Zakona o CBCG, kazao poslanik Demokratskog fronta i predlagač izmjena Dejan Đurović.

Skupština će se o predlogu izjasniti naknadno, a očekuje se da bude izglasan glasovima poslanika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine. Raspravi nijesu prisustvovali poslanici opozicije.

"Svjedoci smo da nije bilo te transparentnosti, nego da je sve bilo do jednog čovjeka i jedne partije - u rukama Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista (DPS). Tako je i sam izbor guvernera CBCG već duži period unazad bio zarobljen od strane DPS i odlazećeg predsjednika. Novim rješenjem guvernera bi izabrali na javnom konkursu na kojem može da se prijavi svaki građanin koji ispunjavao uslove konkursa", naveo je Đurović.

Predloženim rješenjem, Đurović vjeruje da će se izabrati kandidat "koji svojom biografijama, neokrnjenim kredibilitetom, zaslužuju povjerenje Skupštine".

"Pitanje za kandidata bi morala biti kolika je likvidnost banaka i da li tolika likvidnost može uticati na inflatorni faktor, da li je bilo pranja novca u Crnoj Gori i način na koji je to rađen, da li se projektuje minimalna ili maksimalna kamatna stopa po kojoj se kupuje ili prodaje novac. Ovdje danas imate da za novac uložen u banci dobijate najmanju kamatu koju postoji u Evropi, ali je zato kamata kada se zadužite za kredit mnogo veća", naveo je Đurović.

Đurović je kazao da predlog zakona ne narušava nezavisnost CBCG, već da je u pripremi ovog zakona korišćena međunarodna praksa, navodeći primjer Hrvatske i Rumunije.

Predloženim izmjenama zakona je definisano da se za poziciju guvernera mora imati deset godina radnog iskustva umjesto pet, kao i da se na javnom konkursu u parlamentu sprovodi procedura za izbor članova Savjeta CBCG i da se novi Savjet izabere u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu izmjena zakona.

Predlog je i da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi postojeća procedura za izbor guvernera.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je ranije predložene izmjene.

U skupštinskoj proceduri je trenutno predlog bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića da se Radoje Žugić, kome je mandat istekao u oktobru ponovo imenuje na tu poziciju. Žugić je bivši funkcioner DPS-a i slovi za bliskog čovjeka Đukanoviću.

Đurović je kazao niko nije očekivao da nakon 30, avgusta 2020 godine "ekonomska piramida u Crnoj Gori na čelo sa CBCG ostati netaknuta do dana današnjeg".

"Predlog Đukanovića je očekivan jer između odlazećeg predsjednika i guvernera postoje velike veze počev od Fonda PIO, Pomorskog saobraćaja, garancije za kredit koji je dao Pomorski saobraćaj Đukanoviću, da je predsjednik borda Prve banke dobio 44 miliona pozajmice od Vlade, od čega je 11 miliona eura Prva banka vraćala Vladi u prvih pola sata. To nikada tužilaštvo nije procesuiralo, a ponekad, kao što je posljednjih dana, zna da reguje kada ne treba. Elektroprivreda je pozajmila Prvoj banci 10 miliona, četiri je vraćeno, a odbijen je zahtjev EPCG da se ostatak novca vrati, garancije za Abu Dabi fond..."

On je kazao da vjeruje da je ovo dovoljan razlog zašto je trebalo stopirati izbor Žuugića, ali i promijeniti proceduru.

Radulović: Predlog predstavlja demokratsko rješenje, Žugić mora krivično da odgovora

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović je naveo da ovaj predlog predstavlja demokratsko rješenje, jer se na javni konkurs mogu prijaviti svi zainteresovani koji ispunjavaju kriterijume, koji će zatim kroz transparentan postupak biti intervjuisani.

On je naglasio da Crna Gora mora da dobije stručnjake iz ove oblasti.

Radulović je kazao da sadašnji guverner Radoje Žugić mora da odgovora za mnoga krivična djela "jer je obavljajući razne funkcije, od direktora PIO, Prve banke, ministar finansija napravio krivična djela".

"Braći Ban je dao monopol za pomorsku privredu za mnogo manje novca što predstavlja namještenu transakciju... Žugić je kriv za sadašnje stanje u finansijama za tržište novca u Crnoj Gori", rekao je Radulović.

Božena Jelušić: Centralna banka CG se nije pokazala kao nezavisna institucija

Poslanica GP URA Božena Jelušić je kazala da će vrijeme pokazati koliko su "nezavisne" institucije zaista bila nezavisne.

"Ja nešto ne vidim CBCG kao organizaciju koja se istakla kao nezavisna, baš zbog toga što su pomenuti određeni skandali koji su bacili svjetlo na rad ove institucije", rekla je.

Ona je skrenula pažnju poslanicima da moraju razmišljati da je Skupštini ograničen mandat i da se ide 11. juna na izbor.

"Ne kažem da ovaj zakon u ovom trenutku ne treba prihvatiti", navela je.

Ona je pitala Đurovića sa kojom većinom u Skupštini će se birati novi guverner, na šta je on odgovorio da je neophodan makar 41 glas poslanika.

Vučurović: Oslobađamo CBCG od uticaja raznih centara moći

Jovan Vučurović (DF) naveo je da je pozicija guvernera CBCG jedna od najznačajnijih u Crnoj Gori.

"A kao takva je bila pod kontrolom DPS-a, odnosno njenog prvog čovjeka Mila Đukanovića, koji je bio šef CBCG. Ja ovaj predlog vidim kao način da oslobodimo ovu instituciju od uticaja raznih centara moći, prije svega Đukanovića i njegove hobotnice", rekao je Vučurović.

Bonus video: