„Ionian star” povezuje ovog ljeta Bar i Bari

”Barska plovidba” je u fazi pregovora sa kompanijom iz Italije o obnavljanju trajektne linije tokom ljeta

21663 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: www.shipspotting.com
Foto: www.shipspotting.com

Trajekt “Ionian star” italijanske kompanije “Starlines” iz Brindizija, najvjerovatnije će tokom ljetnje turističke sezone, voziti na liniji Bar - Bari - Bar, nezvanično saznaju “Vijesti”.

Ovaj brod će na toj sezonskoj liniji zamijeniti trajekt “Dubrovnik” hrvatske državne brodarske kompanije “Jadrolinija”, a koji je u posljednjih nekoliko godina u periodu od sredine juna do početka novembra, plovio između Bara i Barija u aranžmanu po kojem je “Jadrolinija” na toj liniji sarađivala sa “Barskom plovidbom”.

”Jadrolinija” je nedavno zbog starosti, “Dubrovnik” koji je sagrađen 1978. godine u Irskoj, prodala jednoj grčkoj kompaniji, tako da je “Barska plovidba” došla u situaciju da traži drugog partnera čiji bi brod ove sezone trebalo angažovati na liniji između Crne Gore i Italije. Rješenje je, po svemu sudeći, nađeno u “Ionian Staru” koji u posljednje tri godine održava liniju između albanske luke Vlora i Brindizija u Italiji.

”’Barska plovidba’ je u fazi pregovora sa kompanijom koja je vlasnik brodova “Ionian star” i “European star”, a u vezi za uspostavljanjem linije Bar-Bari tokom ljetnje turističke sezone u periodu od juna do septembra. Očekujemo da se pregovori i svi detalji saradnje definišu do kraja aprila, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, rečeno je “Vijestima” iz “Barske plovidba” na molbu da potvrde ili demantuju informaciju da će “Ionian star” uskoro povezivati Bar sa Barijem.

Iz barske pomorske kompanije koja je većinski u državnom vlasništvu nisu mogli da saopšte detalje o prirodi ugovora sa partnerima iz Italije po kojem će se realizovati ovaj aranžman, kao ni detalje oko reda plovidbe “Ionian Stara” između crnogorske i italijanske obale Jadrana. “Dubrovnik” je minulih sezona tu liniju održavao jednom nedjeljno.

”Ionian Star” je inače, stariji od “Dubrovnika” kao i od oba u međuvremenu rashodovana i u staro željezo isječena trajekta “Barske plovidbe” - “Sveti Stefan” (1977. godište) i “Sveti Stefan II” (1973. godište). Naime, ovaj trajekt od 9.149 bruto-tona, sagrađen je daleke 1971. godine u danskom brodogradilištu “Aalborg Vaerft” pod imenom “Prinsessan Désirée” za liniju između Geteborga u Švedskoj i Frederikshavna u Danskoj. U narednih više od pola vijeka, promijenio je čak devet vlasnika i operatera, odnosno šest različitih imena pod kojima je plovio na raznim linijama na Baltiku, Sjevernom i Irskom moru, Atlantiku i na Mediteranu. “Ionian star” koji vije panamsku zastavu može ukrcati 1.165 putnika i 240 automobila.

Agenti brodara koji je vlasnik ovog trajekta proteklih su dana, u sklopu priprema za dolazak “Ionian Stara” na liniju Bar-Bari-Bar, prikupljali informacije o dubini mora uz gat V Luke Bar sa kojeg operišu trajekti, jer je maksimalni gaz ovog broda 5,4 metra što je više od svih trajekata koji su do sada operisali sa tog gata a uz koji maksimalna dubina mora iznosi samo šest metara.

Bonus video: