Lugove prodaju, Opština Budva nemoćna

Kako bi se nadoknadili dugovi prema povjerenicima, javni izvršitelj donio je rješenje o izvršenju da se imovina ugašenog Fudbalskog kluba Mogren proda, Opština godinama unazad vodi borbu da uknjiži milionsku parcelu

34237 pregleda 112 reakcija 45 komentar(a)
Ne tako davno na Lugovima se kotrljala lopta, Foto: Vuk Lajović
Ne tako davno na Lugovima se kotrljala lopta, Foto: Vuk Lajović

Javni izvršitelj donio je rješenje o izvršenju da se imovina ugašenog Fudbalskog kluba Mogren proda kako bi se nadoknadili dugovi prema povjerenicima.

”Zabilježba rješenja o izvršenju javnog izvršitelja, korišćenje FK Mogren”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Time je nakon pune četiri godine od kada je donijeto posljednje rješenje javnih izvršitelja na ime potraživanja brojnih povjerilaca, budvanski katastar početkom marta sada upisao zabilježbu novog rješenja.

Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine, svih prethodnih godina osporavao je rješenja i time prolongirao njihovu realizaciju, odnosno prodaju jedne od najatraktivnijih neizgrađenih lokacija u gradu, dvije i po hiljade kvadrata zemlje na stadionu Lugovi na samom ulazu u grad.

Opština godinama unazad vodi borbu da parcela, koja je jedina ostala uknjižena na kontroverzni fudbalski klub, bude upisana kao njeno vlasništvo jer je lokalna uprava bila stoodstotni osnivač kluba.

U pitanju je parcela čija vrijednost prelazi sada pet miliona eura, jer je na jednom dijelu ucrtana gradnja dvije kule sa stanovima za tržište.

Parcela na Lugovima ostala je jedina u vlasništvu fudbalskog kluba koji je ostao dužan mnogima, od igrača i trenera pa do brojnih firmi koje su poslovale sa upravom ovog kluba.

Posrnuli FK Mogren na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka Arbitražnog suda Fudbalskog saveza Crne Gore i Osnovnog suda na Cetinju duguje svojim bivšim fudbalerima više od 320 hiljada eura sa kamatama.

Atraktivna lokacija: Lugovi i stadion FK Mogren
Atraktivna lokacija: Lugovi i stadion FK Mogrenfoto: Vuk Lajović

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja koja su sada počela da isplivavaju nijesu navedena u finansijskom izvještaju, koji je 2016. na posljednjoj održanoj skupštini kluba usvojen, prije nego što je ugašen. Naime, u avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

Najveće dugovanje od 4,5 miliona eura bilo je prema Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve davao zbog uspjeha Mogrena.

Fudbalski klub Mogren je prije deceniju i po dobio na poklon od tadašnje DPS -SDP gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve. U Dubovici je tada javnosti predstavljeno da se planira izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja, što je bila jedna u nizu nerealizovanih megalomanskih ideja.

Ta ideja je pala u vodu nakon što je FK Mogren 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih, prema navodima medija, je stojao narkobos Darko Šarić.

FK Mogren je sa firmom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star CG”, osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima.

Nakon burne reakcije javnosti, te protesta mještana, kao i dijela simpatizera DPS-a, koji su optužili svoje partijske kolege za mutne radnje, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini, dok je parcela od 2.500 kvadrata spletom okolnosti ostala i dalje uknjižena na FK Mogren.

Đukanovićeva Vlada nije dala prodaju stadiona

Bivše opštinsko rukovodstvo iz redova DPS-a je još u aprilu 2015, kada je vladalo gradom, namjeravalo da proda zemljišni kompleks na Lugovima, od čega je planirano da se inkasira najmanje 12 miliona eura, što je Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića osujetila.

Budva je već tada, odnosno njeni DPS funkcioneri, bili predmet istrage Specijalnog državnog tužilaštva, gradonačelnici hapšeni, procesuirani, pa je i odgovor centrale iz Podgorice bio samo još jedna opomena da neće tolerisati nove afere.

Kao razlog odbijanja da se da saglasnost Vlada je našla u neriješenim imovinskim odnosima na Lugovima, jer nekoliko mještanskih porodica je pokrenulo postupak deeksproprijacije. Kompleks Lugova objedinjuje 12 hiljada kvadrata zemlje. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, mještani su, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za katastar.

Bonus video: