Tivat: Umjesto 18, porez raste 10 odsto

Lokalna uprava u Tivtu nastoji da djelimično ublaži loše posljedice zakonskih rješenja

6908 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića pripremila je predlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o porezu na nepokretnosti u Opštini Tivat i uputila je na usvajanje tivatskom parlamentu.

Tim dokumentom mijenjaju se koeficijenti sa kojima se koriguje prosječna cijena metra kvadratnog stambenog objekta u Tivtu, kako bi se djelimično kompenzovao oficijelni rast prosječne vrijednosti novoizgrađenih nekretnina a koji ulazi u obračun za utvrđivanje poreza na nepokretnosti.

Prosječnu cijenu novoizgrađenih nektretnina utvrđuje i objavljuje Monstat, tako dana to, po važećem zakonskom rješenju, ne mogu da utiču.

”Ukoliko organ Uprave nadležan za poslove statistike za Opštinu Tivat ne objavi prosječnu tržišnu cijenu kvadrata novoizgrađenog stambenog objekta za godinu koja prethodi godini za koju se porez utvrđuje, prosječna tržišna cijena kvadrata se određuje na način što se prosječna tržišna cijena kvadrata novoizgrađenog stambenog objekta koju objavljuje Uprava za godinu koja prethodi godini za koju se porez utvrđuje koeficijentom od 0,95 za fizička lica i 1,15 za pravna lica”, navodi se u predlogu za izmjenu aktuelne Odluke. Iznosi tih koeficijenata su 1,05 za fizička, odnosno 1,25 za pravna lica.

U obrazloženju za ovakav predlog navodi se da je Monstat svojim aktom 1. marta godine obavijestila Opštinu da prosječna tržišna cijena kvadrata stana u novogradnji za Crnu Goru u 2022. godinu iznosi 1.339 eura, što predstavlja povećanje prosječne tržišne cijena u iznosu od 12,14 odsto.

”U skladu sa navedenim nije bilo mogućnosti da se primijeni Zakon o porezu na nepokretnosti, kojim je propisano da ukoliko je, prema podacima Uprave, prosječna tržišna cijena kvadratai u odnosu na prethodnu godinu povećana za više od 20 odsto, opština može poresku osnovicu utvrditi na osnovu prosječne tržišne cijene kvadrata za tri godine koje prethode godini za koju se porez utvrđuje”, piše u obrazloženju.

Po novoj cijeni kvadrata stana za 2022. koju je saopštio Monstat, prosječno povećanje iznosa poreske obaveze za 2023. građanima i privredi u Tivtu bi poraslo za 18 odsto, što bi, “predstavljalo značajno finansijsko opterećenje za građane, posebno imajući u vidu naglo povećane inflacione stope”.

”Kako nemamo mogućnost smanjenja poreskih stopa, jer je Zakon o porezu na nepokretnosti minimalne poreske stope postavio previsoko, kao jedina mogućnost smanjenja iznosa poreske obaveze predstavlja smanjenje korektivnog koeficijenta za utvrđivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Smanjenjem navedenog koeficijenta za fizička lica sa 1,05 na 0,95 i za pravna lica sa 1,25 na 1,15, iznos poreske obaveze za 2023. godinu bio bi veći za cirka 10, a ne za 18 odsto, u odnosu na obavezu iz 2022. godine”, obrazlažu iz Opštini.

Bonus video: