Aerodromi Crne Gore: Prošla godina završena sa neto profitom od 1,4 miliona eura

Oni su kazali da je finansijski izvještaj za prošlu godinu, koji je predstavljen Upravi prihoda i carina, pokazao da su Aerodromi ostvarili rast prihoda i veću dobit u odnosu na 2021. godinu, dok su rashodi smanjeni

7452 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Miljana Kljajić
Aerodrom Podgorica, Foto: Miljana Kljajić

Aerodromi Crne Gore završili su prošlu godinu neto profitom od 1,4 miliona eura, saopšteno je iz kompanije.

Oni su kazali da je finansijski izvještaj za prošlu godinu, koji je predstavljen Upravi prihoda i carina, pokazao da su Aerodromi ostvarili rast prihoda i veću dobit u odnosu na 2021. godinu, dok su rashodi smanjeni.

"Dobit, prije oporezivanja, iznosi 2,4 miliona eura, što je 86 odsto bolji rezultat u odnosu na 2021. godinu. Ostvaren je i pozitivan trend bruto profitne marže koja je iznosila 9,33 odsto, dok je neto profit iznosio 1,4 miliona eura. Ipak, to je manje od preliminarnih projekcija“, navodi se u saopštenju.

Iz Aerodroma su dodali da su rezultat umanjila rezervisanja vezana za buduće izdatke po osnovu sudskih sporova od 850 hiljada eura, ispravke vrijednosti potraživanja od 250 hiljada i značajan iznos odloženih poreskih rashoda, od milion eura, nastalih kao efekat uvođenja progresivne stope oporezivanja Zakonom o porezu na dobit pravnih lica.

Ukupni prihodi u prošloj godini iznosili su 26,2 miliona eura, gdje rast bilježe avijacijski prihodi koji su iznosili 21,8 miliona i neavijacijski od 4,1 milion. Ukupni rashodi su iznosili 23,7 miliona eura, što je šest odsto manje nego 2021. godine.

Iz kompanije su poručili da prvi ovogodišnji kvartal maksimalno ohrabruje s obzirom na to da je broj opsluženih putnika 16 odsto veći u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu.

Bonus video: