Mitropolija može da gradi u Bečićima

Opština prvo odbila, pa izdala ubanističko-tehničke uslove (UTU) manastiru Praskvica, kojim je dozvoljeno da na crkvenoj parceli bude izgrađena stambena zgrada, ali i hotelski ili apartmanski objekat do 2.200 kvadrata

23731 pregleda 685 reakcija 38 komentar(a)
Zgrada MCP na zemljištu pored gradske kapele, Foto: Vuk Lajović
Zgrada MCP na zemljištu pored gradske kapele, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva izdao je urbanističko-tehničke uslove (UTU) manastiru Praskvica Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), kojim je dozvoljeno da na crkvenoj parceli u bečićkom naselju Čučici bude izgrađena stambena zgrada, ali i hotelski ili apartmanski objekat do 2.200 kvadrata bruto građevinske površine.

To piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Prethodno je taj opštinski sekretarijat odbio da izda UTU za tri parcele u istom bečićkom naselju.

Mitropolija je u tom dijelu Bečića vlasnik zemljišnog kompleksa od gotovo dva hektara koja su u vlasništvu manastira.

Nakon što je dobila UTU, Mitropolija na osnovu tog dokumenta radiće idejno rješenje budućeg objekta, na osnovu kojih će se definitivno znati koji su joj planovi za parcelu u tom primorskom mjestu.

Kako piše u dokumentu, na urbanističkoj parceli od 954,75 kvadrata Detaljnim urbanističkim planom “Bečići” predviđena je gradnja objekta od 2.291 kvadrat bruto građevinske površine, koji u osnovi ima 572 kvadrata, spratnosti prizemlje i tri sprata.

”Planirana namjena objekata je stanovanje manje gustine. Kao dopunska namjena prostora predviđaju se hotelski kompleksi (poslovni, kongresni, porodični), turistički smještajni kapaciteti (apartmani, hoteli, pansioni, vile, hosteli), apartmansko stanovanje, stanovanje sa poslovnim i komercijalnim sadržajima, ugostiteljski kapaciteti (restorani, bifei, bistroi, picerije, konobe, taverne, diskoteke, pivnice...)”, piše u urbanističko-tehničkim uslovima.

Kako se naglašava, u okviru tog kvarta moguće je smjestiti u okviru jednoporodičnog i apartmanskog stanovanja usluge i trgovine u prizemljima objekta, apartmansko i vikend stanovanje, ljetnjikovce, elitno stanovanje, kuće za izdavanje, poslovne apartmane i urbane vile.

”U okviru ugostiteljskih i smještajnih zona nalaze se lokali, restorani, konobe, vidikovci, kafei i internet kafei, pansionski i apartmanski smještaj, apartmani za iznajmljivanje, urbane vile, velnes centar i teretane…”, navodi se, između ostaloga, u dokumentu.

Mitropolija crnogorsko-primorska ima iskustva u građevinskom biznisu u Budvi - prije više od deceniju i po na njenom imanju, u blizini glavnog bulevara, izgradila je hotel “Podostrog” i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu MCP i godinama se rentira, dok im je u dvijema stambenim zgradama ostao u vlasništvu 21 stan, 11 poslovnih prostora i garaža.

Preostalih 120 stambenih jedinica garažnih i poslovnih prostora su prodati.

Svakako najsvježiji primjer građevinskog biznisa MCP je izgradnja velikog HDL hipermarketa na parceli dobra crkve Sveta Petka, na gradskoj zaobilaznici. MCP je svoju zemlju izdala u dvadesetogodišnji zakup.

MCP i kompanija “Hard diskont Laković” nadogradili su u proteklih godinu još četiri sprata sa 59 stanova.

Na crkvenoj zemlji pored gradske kapele prije dvije i po godine izgrađen je veliki jednospratni hipermarket HDL, kao poslovni aranžman tog lanca supermarketa i MCP. Naime, Služba glavnog arhitekte Opštine Budva je 2019. godine dala saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL. Idejnim rješenjem na crkvenoj zemlji predviđene su dvije faze - jedna koja podrazumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra, dok duga predviđa gradnju drugog, trećeg, četvrtog i petog sprata, sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom, dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Kupovinom zemlje od mještana i Opštine formirana je urbanistička parcela, što je bilo neophodno da realizuje projekat izgradnje prve faze poslovno-stambenog kompleksa.

MCP važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Svete Petke, vlasnik je 30 hektara zemlje u Buljarici, a na Smokvici, kod Svetog Stefana, ima 30.000 kvadrata. U Bečićima, van manastirskih kompleksa, MCP ima parcelu od 23.000 kvadrata. U budvanskom Starom gradu, upisana je kao vlasnik 3.000 kvadrata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje MCP ima 22.000 kvadrata. MCP na Brajićima posjeduje 18.000, a u Mažićima oko 6.000 metara kvadratnih zemljišta.

Planirana namjena objekata je stanovanje manje gustine. Kao dopunska namjena prostora predviđaju se hotelski kompleksi (poslovni, kongresni, porodični), turistički smještajni kapaciteti (apartmani, hoteli, pansioni, vile, hosteli), apartmansko stanovanje, stanovanje sa poslovnim i komercijalnim sadržajima, ugostiteljski kapaciteti (restorani, bifei, bistroi, picerije, konobe, taverne, diskoteke, pivnice...)

Bonus video: