Marković i Sekulić će svjedočiti u vezi Bukovice

Bivši premijer i bivša ministarka ekonomije biće pozvani u postupku koji konzorcijum “Hydra” vodi protiv države, jer im je onemogućila da gradi mHE

13575 pregleda 14 komentar(a)
Navodno bili spremni da nadoknade štetu: Marković i Sekulić, Foto: BORIS PEJOVIC
Navodno bili spremni da nadoknade štetu: Marković i Sekulić, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši premijer Duško Marković i bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić dobiće poziv Privrednog suda da svjedoče na narednom ročištu u vezi stopiranog projekta izgradnje dvije male hidroelektrane (mHE) na rijeci Bukovica kod Šavnika, u postupku koji konzorcijum “Hydra” vodi protiv države.

Ova odluka donijeta je na zahtjev advokatice “Hydra” Ane Đukanović, sestre odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića, a koja je to tražila nakon što su na jučerašnjem ročištu kao svjedoci saslušani bivši državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović i nekadašnji savjetnik premijera Markovića za energetska pitanja Ljubo Knežević.

Njih dvojica su istakli da je Markovićeva Vlada, time što je onemogućila “Hydri” da mirno započne izgradnju elektrane, prekršila ugovornu obavezu, zbog čega je razmatrala na koji način će da obeštete koncesionara.

”Hydra” je u oktobru 2018. dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije mHE na rijeci Bukovici, čija je investicija procijenjena na 9,2 miliona eura. Konzorcijum čine četiri firme koje su i podnijele tužbu “Hydra”, “IMP”, “Igma Energy” i “Hydra MNE”, čiji su vlasnici Milovan Maksimović, brat od ujaka Mila Đukanovića, njegov partner Jovan Gordijan i Igor Mašović. Oni traže obeštećenje u iznosu od tri miliona eura, koliko su do sada kako tvrde investirali, i izgubljenu dobit i druge troškove koje će utvrditi vještaci.

Ovaj konzorcijum se u oktobru 2019. godine žalio Vladi da ima probleme sa lokalnim stanovništvom koje se protivi gradnji, nakon čega je Vlada zadužila tadašnje Ministarstvo ekonomije da sa ovim koncesionarom otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora. Međutim, koncesionar je odbio da zaključi aneks, tako da je i dalje imao obavezu poštovanje prethodnog ugovora. Rok za završetak izgradnje im je istekao 26. oktobra 2021. godine, što nijesu ispunili, ali su dan nakon toga preko advokata podnijeli zahtjev za raskid ugovora na štetu države i tužbu. U međuvremenu, Vlada Zdravka Krivokapića je početkom te godine sa njima jednostrano raskinula ugovor, što iz “Hydra” nisu pravno prihvatili.

Tvrde da je “Hydra” ispunjavala svoje obaveze

Vujović, koji je bio državni seketar u ministarstvu kojim je rukovodila Sekulić, kazao je da je “Hydra” ispunjavala svoje obaveze iz ugovora, kao i da je konzorcijum imao obiman i sveobuhvatan ekološki elaborat u čijoj izradi su, kako je naveo, učestvovali predstavnici nevladinog (NVO) sektora, koji su elaborat i prvobitno podržali.

Nakon toga, po riječima Vujovića, NVO sektor je zajedno sa mještanima organizao proteste koji su bili dominantno politički orijentisani sa ciljem da se spriječi izgradnja elektrana.

Po navodima Vujovića, nakon učestalih protesta Sekulić ga je informisala da je neophodno postupiti po zaključcima Vlade, odnosno početi pregovore o sporazumnom raskidu ugovora. Kako je objasnio, pandemija koronavirusa i smjena vlasti je onemogućila da se između države i koncesionara postigne dogovor oko sporazumnog raskida ugovora.

Odgovorajući na pitanja sudije, Vujović je kazao da su na sjednicama Vlade i njenim komisijama vođeni razgovori o tome šta bi trebalo biti predmet sporazumnog raskida ugovora, navodeći da je to naknada štete u visini o opravdanih uloženih sredstava i očekivane dobiti, a u odnosu na nalaz rađen od strane revizorske kuće “Delloite”, koju je Vlada angažovala.

Vujović je dodao i da je lokalitet rijeke Bukovice nekoliko puta bezuspješno bio predmet dodjele koncesija, sve dok ona nije dodijeljena konzorcijumu “Hydra”. Dodao je i da je bilo javnih rasprava o izgradnji male hidroelektrane i da nikada nije stigao negativan izvještaj sa njih.

Izgradnja stopirana zbog protesta

Knežević je na svjedočenju kazao, odgovorajući na pitanje sudije, da je “Hydra” dostavljala redovne izvještaje o izvršenim aktivnostima, te da u Vladi nikada nije bilo primjedbi na ispunjavanje njihovi ugovornih obaveza.

On je objasnio da je u momentu kada je trebalo započeti sa radovima na rijeci, došlo do protesta mještana, nevladinih i međunarodnih organizacija.

”To je bio razlog zašto radovi nisu izvedeni”, rekao je bivši savjetnik premijera Markovića, koji je dodao da je stav predsjednika Opštine Šavnik u vezi izgradnje projekta bio pozitivan.

Knežević je naveo i da se tada u Vladi pričalo o uslovima raskida ugovora i više mogućnosti.

”Prva je bila da se nastavi rad na samo jednom od dva objekta mHE, druga je bila da se investitoru ponudi izgradnja solarnih sistema ekvivalentne energetske vrijednosti na državnom zemljištu, a treća je da se sporazumno raskine ugovor uz naknadu štete investitoru, a u tom pravcu je Ministarstvo ekonomije angažovalo revizorsku kuću ‘Delloite’ koja je izradila izvještaj”.

On je dodao i da je postojala opcija i sporazumnog raskida ugovora bez naknade, ali da nisu imali očekivanja da će to investitor prihvatiti.

”Nama je bilo jasno da neomogućavanje uslova investitoru da izvodi mirno radove predstavlja kršenje ugovornih obaveza”, rekao je on.

Prigovor na svjedočenje

Zastupnica države u ovom sporu Sandra Filipović iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa u cjelosti je prigovorila iskazima svjedoka.

Ona je pitala svjedoke u koliko je faza trebalo da se realizuje ugovor, koliko je od tih faza koncesionar ispunio, te da li je sa njima bivša Vlada potpisala aneks ugovora.

Vujović je kazao da mu nije poznato koliko je faza bilo ugovoreno, ali da je “Hidra” bila dužna da podnosi izvještaje koje je razmatrala Vlada. Knežević je naveo da je ugovor bilo neophodno izvršiti u četiri faze, a da mu je poznato da je “Hidra” završila fazu projektovanja.

Njih dvoje su istakli i da Vlada nije potpisivala aneks ugovora o koncesiji.

Kolarević:Zahtjevi opravdani

Kolarević je kazala da svjedočenja pokazaju opravdanost zahtjeva konzorcijuma “Hidro”, odnosno da je Ministarstvo ekonomije bilo spremno za naknadu štete.

Ona je navela i da iz iskaza proizilazi potreba za saslušanjem Markovića i Sekulićke i utvrđivanjem njihove odgovornosti, a protiv pozivanja bivšeg premijera bila je zastupnica države.

Osim njih dvoje na narednom ročištu će biti saslušani, između ostalih, i vlasnici konzorcijuma “Hydro” Maksimović i Gordijan.

Bonus video: