"Srcem za Adu": Produženje roka za ponude za zakup kućica je korak u dobrom smjeru, ali više nego nedovoljan

"Budući da građevinska sezona na crnogorskoj obali startuje tek od 1. oktobra, ne postoji nijedan racionalan razlog za toliku žurbu, osim opravdane bojazni javnosti da se želi izabrati ponuđač prije održavanja predstojećih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju

6491 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje za zaštitu Ade Bojane "Srcem za Adu" saopštilo je da je produženje roka za dostavljanje ponuda za zakup kućica sa apartmanima Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera do 5. juna, korak u dobrom pravcu ali i dalje više nego nedovoljan.

"Naime, s obzirom na to da se u oglasu traži detaljan plan novog turističkog naselja, rok od nekoliko sedmica za tako zahtjevan zadatak je i dalje izuzetno kratak da bi se dobilo kvalitetno rješenje na najvišem svjetskom nivou kakvo jedinstveni biser Mediterana kakav je Ada Bojana zaslužuje", navodi se u saopštenju Udruženja za zaštitu Ade Bojane "Srcem za Adu".

Podsjećamo, Udruženje "Srcem za Adu" je ranije pozvalo HTP Ulcinjsku rivijeru da poništi oglas ili drastično produži rok za dostavljanje ponuda za dugoročan zakup 34 kućice sa 136 apartmana, kako bi se obezbijedilo transparentno i ravnopravno nadmetanje.

Ulcinjska rivijera je potom saopštila da rok za dostavljanje ponuda o izdavanju u zakup kućica, produžavaju do 5. juna.

"Budući da građevinska sezona na crnogorskoj obali startuje tek od 1. oktobra, ne postoji nijedan racionalan razlog za toliku žurbu, osim opravdane bojazni javnosti da se želi izabrati ponuđač prije održavanja predstojećih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju Udruženja.

Kako su kazali, rok od tri mjeseca koji su ranije predložili dao bi dovoljno vremena i za javnu raspravu koja bi trebalo da odredi pravac budućeg razvoja Ade Bojane, kako bi ponuđači mogli da prilagode svoja rješenja mišljenju stručne javnosti.

"Nakon isteka roka od tri mjeseca, odabrani ponuđač imao bi više nego dovoljno vremena da pripremi radove do početka građevinske sezone", nagasili su iz Udruženja.

"Srcem za Adu" poziva i medije i domaću javnost da nastavi sa reakcijama na odluke HTP "Ulcinjska rivijera" kako bi stvorili pozitivan presedan u čitavoj Crnoj Gori za sva slična pitanja, da bi kako kažu, netransparentni oglasi daleko od očiju javnosti ostali stvar mračne prošlosti.

"Jedino tako sačuvaćemo ono što nam je ostalo od dragocjenih prirodnih resursa koji nijesu devastirani u prethodnim decenijama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: