ASP: Podaci o zaposlenima u Plantažama ne obuhvataju sezonske radnike i pokazuju rast

"Podaci su dakle sa početka prethodnih i ove godine, a ne tokom ljetnjeg perioda, kada Plantaže obavljaju berbu voća. ASP je identične podatke zatražila i za niz drugih državnih kompanija, a kako bi utvrdila stvarne brojke o broju zaposlenih u njima"

8169 pregleda 7 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP) o broju zaposlenih u Plantažama odnose se na 1. januare prethodnih godina, kao i ove godine i ranije danas je jasno navedeno da je prikazani broj zaposlenih sa početka 2020. godine, 2021. godine, 2022. godine i 2023. godine i pokazuju rast broja zaposlenih.

To su navodi u odgovoru ASP na reagovanje Plantaža.

Iz Plantaža su ranije saopštili da podaci koje je iznio ASP nisu tačni, kao i da se odnose na sezonsku radnu snagu, dok iz ASP tvrde da su Plantaže zaposlile gotovo 400 novih radnika.

"ASP je Upravi prihoda i carina uputila precizan zahtjev o zaposlenima u Plantažama, koji je glasio da nam se dostave kopije „ukupnog broja zaposlenih u „13. jul Plantaže AD Podgorica na dan 1. januar 2020. godine, na dan 1. januar 2021. godine, na dan 1. januar 2022. godine i 1. januar 2023. godine, po evidenciji Uprave prihoda i carina“, a što je odobreno i o čemu dostavljamo dokaz", kazali su iz ASP.

odobrenje poreska ASP
foto: ASP

Iz ASP ističu da podaci UPC pokazuju rast broja zaposlenih za bezmalo 400 radnika, prema njihovim evidencijama.

"Podaci su dakle sa početka prethodnih i ove godine, a ne tokom ljetnjeg perioda, kada Plantaže obavljaju berbu voća. ASP je identične podatke zatražila i za niz drugih državnih kompanija, a kako bi utvrdila stvarne brojke o broju zaposlenih u njima. Te informacije smatramo nespornim, jer se radi o državnom organu koji vrši obračun poreza na zarade i ima precizne evidencije o broju zaposlenih", objašnjavaju iz ASP.

Dodaju da je njihov dosadašnji rad pokazao da organi ili institucije javne uprave ili firme dostavljaju podatke o broju zaposlenih, gdje su brojke obično manje od onoga što su pokazatelji UPC i njihovih evidencija.

"ASP zanimaju samo brojke i one su saopštene shodno onome što smo dobili od relevantnog organa, a opšte rašireno mišljenje o tome da državne kompanije zapošljavaju partijski kadar nije patentirala ova nevladina organizacija, nego se o tome godinama govori glasno sa različitih adresa i ukupno u javnosti (i ne samo to, jer je dosta dokaza, uključujući i sudske) , tako da nije potrebno vrijeđati ničiju inteligenciju s tim u vezi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: