Đurović dao zeleno svjetlo za izdavanje kućica na Adi, radnici "Ulcinjske rivijere" protiv zakupa

Advokat Gzim Hadžibeti kazao za “Vijesti” da tekst oglas “Ulcinjske rivijere” o zakupu 34 kućice nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini

43347 pregleda 114 reakcija 22 komentar(a)
Javnost sumnja da je oglas namješten, Foto: Ulcinjska rivijera
Javnost sumnja da je oglas namješten, Foto: Ulcinjska rivijera

Radnici hotelsko-turističkog preduzeće (HTP) “Ulcinjska rivijera” odlučno se protive odluci Odbora direktora da pod zakup izda 34 rashodovane kućice nudističkog naselja na Adi i to su jasno poručili upravi na sastanku koji je održan prije dva dana”, saznaju “Vijesti” od izvora u tom državnom preduzeću.

Od direktora Ćamila Hodžića (URA), koji je tu funkciju preuzeo prije nekoliko mjeseci, kako navodi izvor “Vijesti”, dobili su uvjerenje da se njegov potpis neće naći ni na jednom papiru ili dokumentu koji u potpunosti nije usaglašen sa važećim zakonskim aktima.

Pravnici za “Vijesti” kažu da tekst oglasa nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini i Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini i da ga treba poništiti, dok su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MER), na čijem je čelu Goran Đurović (URA), dali mišljenje da treba ići u proceduru valorizacije potencijala koji 25 godina stoji neiskorišćen, ali u skladu sa zakonom.

”Ovako objavljeni “oglas” u cjelosti zanemaruje i krši odredbe Zakona o državnoj imovini i Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, koji ne poznaju “oglas” kao način davanja dugoročnog zakupa, već oglašavanje putem objavljivanja javnog poziva za davanje u dugoročni zakup nepokretnosti”, kazao je ulcinjski advokat Gzim Hadžibeti.

”Ulcinjska rivijera” je 11. maja raspisala oglas o davanju u dugoročni zakup na 25 godina 34 kućice na Adi Bojani po početnoj cijeni od 1,39 miliona eura sa uračunatim PDV-om, po odluci odbora direktora. Nakon burnih reakcija u javnosti, koja sumnja da je zbog kratkog roka za dostavljanje ponuda oglas namješten za unaprijed poznatog zakupca, predsjednik Odbora direktora državne kompanije Simo Dedić (URA) je saopštio “da je povodom velikog interesovanja javnosti, a na zahtjev premijera Dritana Abazovića”, rok za dostavljanje ponuda produžen do petog juna.

Istovremeno, Hodžić i MER tvrde da nijesu upućeni u sadržinu oglasa, te da je to u isključivoj nadležnosti Odbora direktora.

Pojedini ulcinjski arhitekti smatraju da je prvobitni rok od sedam dana za dostavljanje ponuda sa detaljnim idejnim rješenjem za turističko naselje, koje se prostire na desetine hiljada kvadrata, bilo nemoguće ispuniti.

”Pa za sedam dana jedva da se može utvrditi faktičko stanje na terenu, a kamoli cijeli projekat. Jedino ako je neko imao projekat u fioci”, kazao je jedan od njih za “Vijesti”. Naveo je da bi do petog juna, ipak bilo moguće sve to izvesti, uz uslov da je riječ o kvalitetnom arhitektonskom birou koji bi morao i da zapne malo.

Mišljenje

Iz Đurovićevog resora “Vijestima” nije jasno odgovoreno na pitanja - da li je za zakup kućica na Adi Bojani trebalo raspisati međunarodni tender u transparentnoj proceduri, imajući u vidu značaj ove turističke destinacije i da li se slažu sa ocjenom dijela javnosti da je cijena zakupa 132 eura po kućici mjesečno mala.

”Ulcinjska rivijera obratila se za mišljenje da li je ono saglasno da se valorizuju objekti u dijelu Ade kroz dugoročan zakup. Imajući u vidu trenutno loše stanje kompleksa, MERT je dao mišljenje da treba ići u proceduru valorizacije potencijala koji 25 godina stoji neiskorišćen i devastiran, ali uz strogo primjenjivanje zakona kada je u pitanju javni poziv i na tome se nadležnost MERT-a zaustavila. Kako po statutu “Ulcinjska rivijera” odluke koje se odnose na manje od 20 odsto vrijednosti imovine donosi odbor direktora tog preduzeća, smatramo da su oni nadležna adresa za pitanje o uslovima javnog poziva”, kazali su iz MERT-a, dodajući da nijesu bili upućeni oko predviđenih uslova, jer je to isključiva nadležnost borda direktora.

Hadžibeti je za “Vijesti” kazao da produženje roka za dostavljanje ponuda suštinski ništa ne mijenja po ovom pitanju, jer je oglas krši odredbe Zakona o imovini i Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini.

”Oglas je jezički i gramatički neuredan, a po formatu u kojem je objavljen u novinama više liči na čitulju, nego na javni poziv za dugoročni zakup imovine, sa statusom državne imovine. Sa pravnog aspekta ovako objavljeni “oglas” je diskutabilan. Imovina koja je predmet zakupa u katastru nepokretnosti ima status svojine Crne Gore - raspolaganje Vlada, pravom korišćenja “Ulcinjska rivijera”, koja u “V” listu ima upisano pravo svojine na ovim kućicama. Ovako objavljeni “oglas” u cjelosti zanemaruje i krši odredbe Zakona o državnoj imovini i Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, koji ne poznaju “oglas” kao način davanja dugoročnog zakupa, već oglašavanje putem objavljivanja javnog poziva za davanje u dugoročni zakup nepokretnosti. Zatim se detaljno razrađuje procedura koja se mora sprovesti, a ovaj “oglas” ne sadrži ni minimum elemenata te procedure, tim prije što predmet zakupa nijesu samo kućice, već i zemljište sa statusom državne imovine. To se lako može provjeriti uvidom u katastar nepokretnosti gdje bi, shodno tome, za ovakav zakup trebalo da postoji i prethodna saglasnost Vlade”, kazao je Hadžibeti, dodajući da je nepojmljivo i nedopustivo da jedno preduzeće u većinskom vlasništvu države može sebi dozvoliti da objavi ovakav tekst “oglasa”.

Oglas bez uslova koje treba ispuniti

On je ukazao da objavljeni tekst ne sadrži ni uslove koje građani i pravna lica (firme) koja namjeravaju da konkurišu moraju da ispunjavaju da bi mogli da dostave ponudu.

”Da li je potrebno da imaju neke reference, prethodno iskustvu u turizmu i ovoj vrsti djelatnosti i slično. Zakupodavcu je bilo dovoljno da prouči i pročita barem jedan tekst javnog poziva za davanje na korišćenje/zakup koji objavljuje JP za upavljanje morskim dobrom ili Ministarstvo finansije i bilo bi mu jasno šta jedan javni poziv mora da sadrži. Činjenica da se ne traži bankarska garancija ni za obezbjeđenje plaćanja zakupnine, ni za obezbjeđenje investiranja novca na ovoj lokaciji, dovoljno govori u prilog neozbiljnosti načinu na koji se pristupilo objavljivanju ovog oglasa”, istakao je Hadžibeti.

On je rekao da ne želi da vjeruje da je namjera “Ulcinjska rivijera” bila loša, već naprotiv, da im je želja stvarno bila da se taj lokalitet uredi i dovede u stanje u kojem je nekad bio, ali se pitanju valorizacije jedno ovako važnog ne samo lokalnog i državnog, već i međunarodnog resursa, moralo prići sa puno više pažnje i odgovornosti.

”Prethodno je trebalo uraditi jednu detaljnu studiju koja bi utvrdila stanje ovih kućica, iznos koji je potrebno uložiti za njihovu adaptaciju, rekonstrukciju ili eventualno uklanjanje i ponovno postavljanje, očekivani prihod koji bi se po osnovu izdavanja mogao ostvariti u vremenskom periodu od 25 godina, kontaktirati renomirane domaće i međunarodne kompanije iz oblasti turizma radi davanja svojih mišljenja i predloga, pa bi se onda možda došlo i do zaključka da uopšte nije nužno davanje pod dugoročni zakup ovog lokaliteta, već da je ekonomski isplativo da “Ulcinjska rivijera” uz pomoć i garancije Vlade valorizuje taj lokalitet i vrati mu stari sjaj, čime bi se obezbijedilo i stabilno finansiranje i potpuna ekonomska samoodrživost državnog preduzeća”, rekao je Hadžibeti koji smatra da oglas treba poništiti.

Sadržaj oglasa saznao iz novina

Izvršni direktor “Ulcinjske rivijere” Ćamil Hodžić kazao je da je bio upoznat da će oglas biti objavljen, ali ne i sa sadržinom dok nije pročitao oglas u novinama.

”Procedura oglasa ide po radnom mjestu i ovlašćenjima. Odbor direktora nije u obavezi da izvršnog direktora upozna za svojim radnjama, već sa zaključcima. Statut firme je jasan i precizan i on reguliše prava i obaveze”, kazao je Hodžić.

”Vijesti” su pitale da li smatra ispravnom odluku Odbora direktora, ali Hodža nije dao jasan odgovor. On je kazao da bi kao direktor firme volio da unaprijedi kompaniju, da modernizuje i unaprijedi kvalitet sadržaja i poslovanja.

”Krenuli smo dobro, renovirali smo nekih 20 kućica, uveli dosta novina u kompaniji, poboljšali prodaju i način funkcionisanja poslovanja što bi trebalo da da finansijske rezultate počevši od ove sezone”, rekao je Hodžić.

On je rekao da ne mogu da rade veće investicije zbog naslijeđenih problema - tužbe radnika, sporovi oko zemljišta, zastarjela tehnologija, stari krediti, avansi, dugovanja...

Oglas trebalo da sadrži više informacija

Član Odbora direktora Mehmed Mila (Forca) kazao je “Vijestima” da je javni oglas trebalo drugačije raspisati.

”Recimo, da svi zainteresovani dobiju priliku da otkupe dokumentaciju, da vide šta je u pitanju, neke osnovne informacije, fotografije... To ovdje nije bio slučaj i mislim da je to propust”, kazao je Mila.

On je naveo da je tražio hitnu sjednicu borda na kojoj bi se raspravljalo o valjanosti oglasa, a saglasan je sa kolegama da za sedam dana nije moguće utvrditi realno stanje na terenu.

”Do produženog roka idejno rješenje bi bilo moguće, ali ponavljam da sam tražio hitnu sjednicu, da još jednom sagledamo sve stvari”, kazao je on. Nije htio da komentariše spekulacije da je oglas formalnost i da se već zna zakupac.

”Ne mogu da govorim o nečemu što ne znam”, kazao je on.

Bonus video: