Eko-taksa ugrozila poslovanje

Inicijativu Rudnika olova i cinka o ocjeni ustavnosti odluke o visini naknade od 300.000 eura Ustavni sud ne razmatra već više od tri godine.

5775 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik odmah nakon preuzimanja, Foto: Goran Malidzan
Rudnik odmah nakon preuzimanja, Foto: Goran Malidzan

Ustavni sud više od tri godine ne donosi odluku po inicijativi za ocjenu ustavnosti odluke Opštine Pljevlja o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, koju je podnijela kompanija “Gradir Montenegro” u čijem sastavu posluje rudnik Olova i cinka “Šuplja stijena” u Šulima kod Pljevalja.

To je “Vijestima” potvrdio direktor Rudnika Petar Vraneš.

Inicijativa Ustavnom sudu podnijeta je sredinom maja 2020. godine. Saglasnost za uvođenjem eko-naknade dala je i tadašnja Vlada na sjednici održanoj sredinom oktobra 2019. u Pljevljima.

Vraneš je kazao da godišnje po ovom osnovu Opštini Pljevlja uplaćuju oko 300.000 eura, što značajno opterećuje poslovanje kompanije, čiji je vlasnik poljska kompanija ZGH.

On je rekao da su prethodne tri godine redovno izmirivali svoje obaveze, te da su u opštinski budžet po osnovu ekološke naknade uplatili skoro million eura. Izvršni direktor “Šuplje stijene” kaže da Rudnik u Šulima ne spada u velike rudnike i da taksa od 300.000 eura godišnje značajno opterećuje njihov rad.

Posebno ih, ističe on, zabrinjava i informacija koju su dobili da država namjerava da kroz određene zakone uvede dodatne takse, što bi ističe on, dodatno ugrozio opstanak Rudnika “Šuplja stijena”.

U “Gradir Montenegru”, kaže Vraneš, nisu protiv donošenja Odluke, ali tvrde da ju je trebalo donijeti na drugi način.

Smatraju da je naknadu trebalo obračunavati od profita firme, a ne da se ona odnosi na ukupno poslovanje.

Prošlu godinu “Šuplja stijena” poslovala je sa dobitkom od oko stotinu hiljada eura. U jedinom rudniku olova i cinka u Crnoj Gori smatraju da ova odluka ugrožava poslovanje kompanije s obzirom na to da izdvajanja po ovom osnovu nisu bila predviđena u Biznis planu kada je prije nekoliko godina poljska kompanija ZGH kupila Rudnik od crnogorskog biznismena Veselina Pejovića.

Osim od Rudnika “Šuplja stijena” Opština Pljevlja ekološku naknadu naplaćuje i od najvećih zagađivača Rudnika uglja i Termmoelektrane.

Po osnovu ekološke naknade, Opština Pljevlja naplaćuje od zagađivača 1,7 odsto od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Naknadu obveznici plaćaju u dvije jednake rate, od kojih prva za naplatu dospijeva 31. jula, a druga 30. novembra.

Po tom osnovu Opština Pljevlja godišnje prihoduje između 2,5 i tri miliona eura.

Sredstva prihodovana po ovom osnovu Opština Pljevlja mora namjenski koristiti za zaštitu i unapređenje životne sredine na svojoj teritoriji.

U obrazloženju odluke navedeno je da je članom 79 Zakona o životnoj sredini propisano da lokalne samouprave mogu propisati naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine uz prethodnu saglasnost Vlade.

”Razlozi koji su uticali na donošenje predloga odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine opštine Pljevlja su ugroženost svih osnovnih segmenata životne sredine u dugom vremenskom periodu, usljed aktivnosti koji u duhu Zakona o životnoj sredini predstavljaju specifičnosti opštine Pljevlja u pogledu uticaja na životnu sredinu. Specifičnost ove sredine su otpadne materije koje su nastale kao posljedica proizvodnje električne energije, eksploatacije uglja, rude cinka i olova, a koje izazivaju ili mogu izazvati povećanu zagađenost vazduha, površinskih i podzemnih voda, degradaciju i zagađenost zemljišta, nagomilavanje industrijskog i opasnog otpada, pogoršavanje zdravstvenog stanja stanovništva, uništavanje flore i faune… Nosioci navedenih aktivnosti su Rudnik uglja, Elektroprivreda CG - Termoelektrana Pljevlja i Gradir Montenegro”, stoji u Odluci koju je usvojio lokalni parlament.

Bonus video: