Bulajić za "Vijesti": Prioritet u radu je borba protiv korupcije i sive ekonomije

Direktor Uprave prihoda i carina najavio novi zakon o radu institucije. U skladu sa preporukama eksperata MMF-a formirana je radna grupa koja se bavi analizom poreskih dugova kako bi se dugogodišnji problem naplate efikasno riješio. Nakon pregovora sa Svjetskom bankom, rok za uspostavljanje novog informacionog sistema institucije prolongiran za septembar 2025. godine

39513 pregleda 92 reakcija 19 komentar(a)
Transparentnost u radu, Foto: BORIS PEJOVIC
Transparentnost u radu, Foto: BORIS PEJOVIC

Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Vladimir Bulajić u intervjuu za “Vijesti” je najavio da će predložiti novi zakon kojim bi se uredio rad ove institucije nakon nedavnog spajanja dvaju uprava u jednu, kao i da im je ključni prioritet zakonit rad i borba protiv sive ekonomije i korupcije.

On je kazao da ne bi da komentariše i prejudicira posljednja događanja u instituciji u vezi sa krađom zaplijenjenih cigareta pošto su ti postupci pod obradom nadležnih državnih institucija, a naglasio je da je preduzeto sve potrebno u cilju onemogućavanja svih nezakonitih radnji.

”Sistemskim jačanjem institucije po modelu dobrog upravljanja, želimo da UPC postane snažna, moderna, u potpunosti profesionalna, depolitizovana i, svakako, transparentna institucija, koja će svojim aktivnosti na najbolji način doprinijeti realizaciji misije i ostvarivanju strateških ciljeva”, istakao je Bulajić, kojeg je nakon jednog v. d. mandata (šest mjeseci) Vlada na javnom konkursu u aprilu imenovala za direktora..

Prema njegovim riječima, formirana je u skladu sa preporukama eksperata Međunarodnog montetarnog fonda (MMF) radna grupa koja se bavi analizom poreskih dugova (starosti duga, naplativosti tog duga...) kako bi se dugogodišnji problem naplate efikasno riješio. Uz to, nakon pregovora sa Svjetskom bankom prolongiran je za septembar 2025. godine rok za uspostavljanje novog informacionog sistema institucije.

Kakvo ste stanje zatekli po dolasku na ključnu poziciju u UPC-u?

Situacija je bila specifična i veoma složena. Osnovne smjernice rada su bile da se homogenizujemo i obezbijedimo nesmetano funkcionisanje, stvarajući uslove za pravovremeno obavljanje svih zakonom definisanih postupaka i nadležnosti, naročito na zaštiti carinskog i poreskog područja Crne Gore, za efikasnu borbu protiv sive ekonomije i kvalitetnu naplatu svih budžetskih prihoda. Dok sam bio vršilac dužnosti direktora, u periodu teškom za instituciju, kao i sada obezbjeđujemo obavljanje svih poslova iz djelokruga rada UPC isključivo zakonito, savjesno i profesionalno. Zahvalan sam svakom zaposlenom, koji daje doprinos da Uprava funkcioniše zakonito i u interesu sprovođenja njenih najbitnijih aspekata rada, a to su fiskalni, zaštitni i bezbjednosni. Znate da je, shodno zahtjevu nadležnih organa, dio zaposlenih u Upravi u postupku preispitivanja odgovornosti, ili su procesuirani za radnje iz prethodnog perioda, a dobrom dijelu službenika je određena mjera zadržavanja. Samim tim, sektor carinske bezbjednosti je bio desetkovan. Uz konstantnu saradnju sa nadležnim državnim organima (SDT, SPO…), istovremeno smo obavljali sve zakonom definisane nadležnosti. Nastojimo da sačuvamo UPC od raznih devijacija i nezakonitog postupanja i vjerujem da uspijevamo, bez obzira na brojne probleme i izazove.

Koji su Vam prioriteti u radu?

Cilj reforme je da u narednom periodu imamo vidljive i mjerljive rezultate u svim segmentima rada na nacionalnom, kao i na međunarodnom nivou. UPC je krvotok javnih finansija i kao jedan od najvažnijih organa državne uprave, imajući u vidu teritorijalnu nadležnost, kadrovsku popunjenost i obučenost, kompleksnost poslova te veoma širok djelokrug rada i ovlašćenja, osnovni cilj je da na kvalitativan način obezbijedimo carinsko i poresko područje Crne Gore, kvalitetnu kontrolu i naplatu svih budžetskih prihoda i primjenu svih zakonom definisanih poreskih i carinskih postupaka. Sve to u cilju sagledavnja i vođenja adekvatne poreske i carinske politike.Važno nam je usaglašavanje propisa sa evropskim zakonodavstvom, njihova jedinstvena i jednoobrazna primjena, kao i napredak u razvoju međusobno integrisanih IT sistema. Fokusirani smo na obezbjeđivanje povećanog stepena poreske discipline, smanjenje poreskog duga i zaostalih potraživanja. Planirano je, između ostalog, da predložimo jedinstven okvirni zakon koji definiše rad UPC jer od spajanja organa se primjenjuju zakoni o carinskoj službi i poreskoj administraciji. Predstoji donošenje Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji rada UPC, što će doprinijeti kvalitetnoj reorganizaciji i boljoj iskorišćenosti kadrovskog potencijala, kao i jednoobraznog i adekvatnog postupanja svih organizacionih jedinica. Menadžment UPC preduzima sve u cilju pojačanog inspekcijskog nadzora, uz snaženje kadra, kao i pozicioniranje službe kao najboljeg i najbržeg servisa građana, svih poreskih i carinskih obveznika te dostizanje standarda savremenih administracija zemalja EU.

Preuzeo rukovođenje u teškom periodu: Vladimir Bulajić - Foto: Boris Pejović
Preuzeo rukovođenje u teškom periodu: Vladimir Bulajić - Foto: Boris Pejovićfoto: Boris Pejović

Šta namjeravate da preduzmete kako bi vratili poljuljani ugled ove institucije nakon hapšenja doskorašnjeg direktora Rada Miloševića, kao i svih ranijih afera u koje su bili uključeni službenici ove institucije?

Preduzete su sve mjere i radnje, iz djelokruga rada UPC, uz saradnju sa nadležnim državnim organima. Dok sam na čelu Uprave prihoda i carina, prioritet svih prioriteta je zakonit rad i borba protiv sive ekonomije i korupcije. Potrebno je da Uprava bude sistemski uređena, kontrolna i zaštitna institucija koja će prepoznavati, sprečavati i procesuirati sve devijacije u poslovanju privrednih subjekata i pojedinaca, kao i sve vidove prevarnih radnji u unutrašnjem, kao i spoljnotrgovinskom poslovanju. Naše aktivnosti se ogledaju u viziji i ciljevima UPC, koja će biti pouzdan partner cijeloj privrednoj zajednici i svim građanima, glavnim saveznicima na putu unapređenja i ozdravljenja cjelokupnog sistema.Otvoreni smo za sve primjedbe i sugestije, kao i prijave za sumnju u zakonitost postupanja službenika UPC, u bilo kojem segmentu rada. Podsjećam da imamo i besplatnu linija za prijave građana na rad i postupanje službenika, što će se, takođe, unapređivati i razvijati do željenog nivoa.

Možete li da komentarišete posljednja događanja u UPC u vezi sa krađom zaplijenjenih cigareta?

Preduzeto je sve potrebno u cilju onemogućavanja svih nezakonitih radnji. Da ne prejudiciram i komentarišem, navedeni postupci su pod obradom nadležnih državnih institucija, a UPC konstantno daje profesionalni doprinos.

Šta planirate da uradite u vezi sa unapređenjem Plana integriteta i etike, borbe protiv korupcije i drugih nepravilnosti u UPC? Da li bi carinski i poreski inspektori trebalo da prijavljuju imovinu kao antikorupcijsku mjeru?

Menadžment Uprave je posvećen jačanju integriteta službenika i službe u cjelini. Sistemskim jačanjem institucije po modelu dobrog upravljanja, želimo da UPC postane snažna, moderna, u potpunosti profesionalna, depolitizovana i, svakako, transparentna institucija, koja će svojim aktivnosti na najbolji način doprinijeti realizaciji misije i ostvarivanju strateških ciljeva. Jedan od ciljeva je veći nivo profesionalnog dostojanstva, odgovornosti i integriteta, što vodi jačanju institucionalnog kredibiliteta Uprave prihoda i carina. U okviru kabineta direktora sistematizovano je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, koje ima velika ovlašćenja i odgovornost u postupanju i prevenciji borbe protiv svih oblika koruptivnog ponašanja. Preduzimaju se sve mjere iz djelokruga rada ovog Odjeljenja u borbi protiv korupcije, kao i obavezujuće postupanje svih organizacionih jedinica u kojima se prepoznaju nezakonito postupanje ili identifikuju rizične tačke. UPC je utvrdila etički kodeks službenika i namještenika, kao i Plan integriteta, a predviđeno je njihovo unapređenje. Suština je procjena antikorupcionih ponašanja, odnosno stepena otpornosti na korupciju kroz indentifikovanje indikatora rizika i istovremeno predlaganje mjera za poboljšanje unutrašnje organizacije, postupaka i pravila. Prijava imovine i stečenih prihoda službenika je jedna od karika u lancu borbe protiv korupcije, čija je osnova sprečavanje nastanka sukoba interesa, podsticanje transparentnosti i odgovornosti u radu zaposlenih. Ovlašćeni carinski službenici i poreski inspektori imaju obavezu da podnose izvještaje o prihodima i imovini na analogan način, u skladu sa obavezama javnih funkcionera i Zakona o sprečavanju korupcije, jednom godišnje do kraja marta tekuće godine - za predhodnu godinu. Ova obaveza utvrđena je za sve ovlašćene carinske službenike, kao i za sve poreske inspektore. Takođe, u Upravi razmatramo i dodatne mehanizme preventivnog djelovanja i pravovremenog otkrivanja eventualnih koruptivnih elemenata, u okviru nadležnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, a u skladu sa etičkim kodeksom. Trenutno je u fazi analize i pravilnog sagledavanja zakonskih utemeljenja.

Unaprijediće etički kodeks službenika: Zgrada UPC
Unaprijediće etički kodeks službenika: Zgrada UPCfoto: UPC

Jedan od ključnih problema u javnim finansijama je visok poreski dug. Koliko trenutno on iznosi i koliko je realno od te sume naplativo?

Nagomilani dugogodišnji poreski dug jeste problem koji moramo efikasnije rješavati i za to imamo plan, posebno prateći preporuke naših značajnih partnera, eksperata MMF-a. Procijenjeni ukupni poreski dug na 28. februar iznosi 528 miliona eura, sa kamatom. Izazov u smanjenju poreskog duga predstavlja činjenica da se za sva nenaplaćena potraživanja svakodnevno obračunava kamata, prema Zakonu o poreskoj administraciji. Formirali smo Radnu grupa koja se bavi analizom poreskih dugova (starosti duga, naplativosti tog duga...), u skladu sa preporukama ekspertskog tima MMF-a. Zajedničkom analizom ćemo utvrditi i saopštiti realni stepen naplativosti ukupnog dugovanja. Radimo i na reformi područnih jedinica, reorganizacijom poslovnih procesa u filijalama za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza radi funkcionalnijeg, jednostavnijeg i bržeg servisiranja prema privredi, te efikasnije naplate budžetskih sredstava i zaostalih potraživanja. Menadžment UPC radi na afirmaciji dobrovoljnog poštovanja poreskih i carinskih propisa, podizanju svijesti o neophodnosti i obavezi pravovremenog plaćanja po zakonu.

Šta je Vaš predlog za nenaplativi poreski dug i šta planirate po tom pitanju da uradite?

Ulažemo maksimalne napore na snaženju aktivnosti naplate poreskog duga. Zbog efikasnije naplate, utvrdili smo Plan upravljanja poreskim dugom i jačanja mjera naplate za period 2023 - 2025 godine. Time su jasno precizirane aktivnosti za zaustavljanje rasta i smanjenje duga, kao i definisane konkretnih mjera, koje je neophodno sprovesti u što kraćem roku. Posebnu pažnju ćemo usmjeriti i na koncept naplate iz imovine poreskog obveznika, uz sve ostale zakonom propisane mjere prinudne naplate. Nastojimo da obezbijedimo naplatu poreskih potraživanja, u nekim slučajevima i višedecenijske starosti, kroz reprogram potraživanja.

Koliko vam otežava rad zastarjelost informacionog sistem?

Najveći nedostaci koji su uočeni, a predstavljaće izazove u budućem radu, jesu tri nedovoljno integrisana poreska IT sistema i nedovoljno razvijen i nadograđen carinski IT sistem (CIS). Uprava prihoda i carina ulaže u razvoj IT kapaciteta i modernizaciju poslovnih procesa, u cilju unapređenja kvaliteta usluga koje pruža građanima i privredi. Takođe, UPC je razvila niz elektronskih servisa koji omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu komunikaciju sa poreskim obveznicima. Fokusirani smo na postizanje napretka u razvoju međusobno povezanih IT sistema, koji su kompatibilni sa IT rješenjima EU i predstavljaju završna mjerila za pregovaračka poglavlja 16 - porezi i 29 - carinska unija. Unapređenje se naročito očekuje kroz primjenu dva najznačajna projekta, odnosno reformu poreske administracije i novi kompjuterizovani tranzitni sistem.Takođe, carinski informacioni sistem je tehnološki veoma složen, primijenjena su najnovija tehnološka rješenja iz IT oblasti i, sa tog stanovišta, možemo ga smatrati naprednim sistemom koji je dobra podloga za dalju nadogradnju. Trenutno, u dijelu CIS-a se sprovodi više razvojnih projekata kroz koje se unapređuje tehnološka osnova informacionog sistema i uvode poslovne procedure kroz razvoj novih aplikacija. Sistem elektronske fiskalizacije je razvijen u skladu sa konceptualnim dizajnom i arhitekturom, koja je usklađena sa najboljom praksom i međunarodnim standardima iz oblasti projektovanja, upravljanja bezbjednošću informacionih sistema i kontinuitetom poslovanja. Po obimu informacija koje EFI sistem UPC prima i obrađuje, cijenjen je od međunarodnih organizacija (Svjetska banka, MMF) kao napredan i kvalitetan i pruža mogućnost kvalitetnog izvještavanja u svim vremenskim inervalima, uključujući i u realnom vremenu.

Sistemskim jačanjem institucije po modelu dobrog upravljanja, želimo da UPC postane snažna, moderna, u potpunosti profesionalna, depolitizovana i, svakako, transparentna institucija, koja će svojim aktivnosti na najbolji način doprinijeti realizaciji misije i ostvarivanju strateških ciljeva, naglasio je Bulajić

Rok za uspostavljanje novog informacionog sistema (kraj 2023) u okviru projekata Reforme poreske administracije biće prolongiran zbog kašnjenja. Dokle se stiglo sa ovim projektom i kada je realno da se on završi?

Za UPC je od posebnog interesa brža realizacija ove značajne reforme. Urađena je rekonstrukcija RARP projekta nakon pregovora sa Svjetskom bankom. To podrazumijeva usvojen novi implementacioni aranžman i rok za realizaciju projekta, uz imenovanje RARP menadžera koji je ujedno i menadžer ugovora za realizaciju integrisanog sistema upravljanja prihodima (IRMS). Novi rok za realizaciju RARP-a je 30. septembar 2025. godine. Rekonstrukciju projekta prati i usvajanje plana za implementaciju sa novim rokovima. Nakon uspješne tenderske procedure za nabavku novog IT integrisanog sistema za upravljanje prihodima i poslatog Pisma o prihvatanju ponude izabranom dobavljaču te dostavljenih neophodnih garancija sa njihove strane, potpisan je ugovor za realizaciju IRMS-a. Planiran je rok od 28 mjeseci, što se uklapa u novi datum završetka projekta koji je dogovoren sa Svjetskom bankom (30. septembar 2025. godine). Očekuje se uplata 10% od ugovorene cijene za realizaciju ugovora, uz date bankarske garancije.

Kakvu saradnju imate sa Vladom i Ministarstvom finansija?

Na putu jačanja integriteta, unapređena rada i razvoja UPC, posebno je značajna naša saradnja sa nadležnim državnim institucijama, Ministarstvom finansija i Vladom, kao i međunarodnim partnerima. Zadovoljan sam dosadašnjom saradnjom, koju ćemo sistemski produbljivati radi obezbjeđivanja podrške za veoma bitne projekte, na dobrobit Crne Gore i njenih građana. Nakon dugogodišnjeg radnog iskustva u Upravi, zalažem se isključivo za profesionalnu i dvosmjernu saradnju u cilju obezbjeđenja podrške za razvoj i modernizaciju UPC. Svakodnevna afirmacija, kao i aktivno učešće u rješavanju brojnih stručnih problematika dovodi do eliminisanja barijera i ostvarivanja strateških ciljeva institucije.

Zaposleno 1.048 radnika, neće biti otpuštanja

Kakvi su kadrovski kapaciteti UPC?

Jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu biće unapređenje i jačanje kadrovskog potencijala i strukture kroz donošenje i sprovođenje strategije za upravljanje ljudskim resursima zaperiod od 2023. do 2026.godine, kao i usvajanje akcionog plana za njenu realizaciju. Cilj je veći stepen efikasnosti, bolji kvalitet rada, podrška reorganizaciji Uprave, zaštita i jačanje povjerenja u rad institucije.Potrebno je afirmisati brigu o zaposlenima, sigurnost i ekonomsku nezavisnost, kao i stvaranje i zadržavanje obučenog i stručnog kadra, te sistemski podmlađivati strukturu zaposlenih. U Upravi prihoda i carina sada ima 1.048 zaposlenih.Ukazao sam da je planiran novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji UPC, koji će biti unaprijeđen u saradnji sa sindikalnim predstavnicima. Neće biti otpuštanja zaposlenih, već ćemo sistemski obezbjeđivati jačanje kadra sa specijalističkim znanjima, neophodnim u daljem razvoju UPC.

Pritisci ne mogu uticati na zakoniti rad

Da li ste suočeni sa pritiscima u radu?

Kao neko ko je proveo više od dvije decenije u ovom državnom organu, jedino čime se rukovodim je zakonit, profesionalan i pošten rad, te u interesu jedne od najvažnijih institucija i same države. Nikakvi pritisci ne mogu uticati na zakonito postupanje i odluke Uprave prihoda i carina.

Bonus video: