Damjanović: Saradnja Crne Gore i EBRD tradicionalno dobra

Na marginama finansijskog skupa, Damjanović se sastao i sa zamjenikom Ministarstva ekonomije i finansija Uzbekistana, Ilkhom Nurkolovim sa kojim je razgovarao o finansijskim i razvojnim prilikama u obje zemlje

2436 pregleda 7 komentar(a)
Damjanović, Foto: Luka Zeković
Damjanović, Foto: Luka Zeković

Crna Gora i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imaju tradicionalno dobru saradnju, ocijenio je ministar finansija Aleksandar Damjanović i ukazao na naredne projektne prioritete, primarno u oblasti putne i željezničke infrastrukture.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da je Damjanović drugog dana Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a, koji se održava u Uzbekistanu, govorio na plenarnoj sjednici.

On je, u cilju prevazilaženja izazova globalne ekonomske krize, predložio da međunarodne finansijske institucije, uključujući EBRD, razmotre mogućnosti proširenja podrške članicama, tako što će obezbijediti instrumente budžetske podrške, koji bi omogućili lakši pristup komercijalnim finansijskim tržištima u pogledu obima i cijene zaduživanja.

Budući da je jedna od tema plenarnog zasijedanja bila podrška Ukrajini i obnovi te zemlje usljed ratnih dešavanja, kao i da je u tom kontekstu EBRD guvernerima zemalja članica dostavila na razmatranje i usvajanje Rezoluciju o povećanju kapitala banke za te potrebe, Damjanović je izrazio spremnost Vlade da podrži tu inicijativu, kao i predlog o proširenju poslovanja banke na zemlje Sub-Sahare i Irak.

Na marginama finansijskog skupa, Damjanović se sastao i sa zamjenikom Ministarstva ekonomije i finansija Uzbekistana, Ilkhom Nurkolovim sa kojim je razgovarao o finansijskim i razvojnim prilikama u obje zemlje.

Tokom razgovora je iskazana obostrana spremnost u odnosu na definisanje prioriteta koji bi bili temelj potencijalne saradnju u narednom periodu.

Bonus video: