Crnogorskim poljoprivrednicima 111 priznanja na sajmu u Novom Sadu

Iz PKCG su kazali da su priznanja dobili proizvođači mesa i mesnih prerađevina, sira, proizvoda od žita, lanenog ulja, vina i alkoholnih pića, sokova, čajeva, meda i proizvoda od meda, vode, kafe od žira, kao i jabukovog sirćeta

2442 pregleda 2 komentar(a)
Sa sajma, Foto: PKCG
Sa sajma, Foto: PKCG

Crnogorski poljoprivrednici dobili su 111 vrijednih priznanja na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji je počeo u subotu i traje do petka, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su kazali da su priznanja dobili proizvođači mesa i mesnih prerađevina, sira, proizvoda od žita, lanenog ulja, vina i alkoholnih pića, sokova, čajeva, meda i proizvoda od meda, vode, kafe od žira, kao i jabukovog sirćeta.

„Crnogorski poljoprivrednici osvojili su veliki šampionski i četiri pehara Novosadskog sajma, 32 velike zlatne medalje, 34 zlatne, 29 srebrnih i dvije bronzane, jedno priznanje za šampiona kvaliteta, više plaketa i diploma“, precizirali su iz PKCG.

Sajam u Novom Sadu
foto: PKCG

Među nagrađenima su, kako je saopšteno, Biotehnički fakultet, Green Monde, Nacionalno udruženje vinara i vinogradara, Ljiljana Božović, Vakom, Ratko Aleksić, Zorica Knežević, Ljubomir Vukmirović, Destilerija "Mirotić", Kuća čaja, MM Ribarstvo, Per Aqua, poljoprivredna gazdinstva "Macanović" i "Ašanin", E&T Healthy Bee, Mianja, Naš sokić, Kapital, Meso-promet, porodična farma "Miljanić", sirare Cijevna i Katunjanka, Vukojica Vuković, Miodrag Radunović, Ahmed Redžepagić i Rakija Trnovača.

Crnogorski proizvodi predstavljeni su na zajedničkom štandu u organizaciji PKCG, koji su obišli predsjednica te privredne asocijacije Nina Drakić, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zvaničnici više država-učesnica.

Sajam u Novom Sadu
foto: PKCG

„Crna Gora je zemlja perspektivne poljoprivredne proizvodnje i PKCG podržava napore naših poljoprivrednika da ostvare uspjeh u toj privrednoj grani. Preko 100 nagrada sa ovog sajma to na najbolji način i potvrđuje“, rekla je Drakić.

Ona je dodala da se razvoj Crne Gore oslanja na važne stubove proizvodnje zdrave hrane i njenog plasmana u okviru vlastite turističke privrede, ali i izvoza u susjedne zemlje i šire.

Sajam u Novom Sadu
foto: PKCG

„Zbog toga Novosadski sajam ima poseban značaj za naše privrednike i proizvođače. Svjedočimo i ove godine da su mnogi od njih dobitnici nagrada i priznanja, jer je sa Novosadakog sajma to tradicija koja je prisutna i nepresušna, i ima svoju ekonomsku zakonomjernost. Ono što nas, pored velikog broja nagrada, dodatno ohrabruje, je da je na štandu PKCG više od 20 izlagača i da smo ove godine nadmašili prošlogodišnju ponudu i zastupljenost“, saopštila je Drakić.

Sajam u Novom Sadu
foto: PKCG

Najveći poljoprivredni sajam u regionu i jedna od najznačajnijih smotri agrara u Evropi ove godine je okupio više od 1,1 hiljadu izlagača iz 21 države, koji predstavljaju ponudu na ukupno 58 hiljada kvadrata izložbenog prostora.

Sajam u Novom Sadu
foto: PKCG

Procjenjuje se da će sajam posjetiti oko 140 hiljada ljudi kojima će, osim proizvoda, biti prezentovane najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primjena nauke u poljoprivredi i najsavremenija mehanizacija.

Ove godine se proslavlja dvostruki jubilej, jer se, pored devet decenija poljoprivredne smotre, obilježava i vijek postojanja Novosadskog sajma.

Bonus video: