MERT: Sezonu će upotpuniti brojni muzički događaji, država Sea Dance-u dala 200 hiljada 2021. godine

MERT je prošle godine saopštio da je država limitirana zakonskim mogućnostima kada je u pitanju finansijska pomoć festivalu Sea Dance

5836 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih festivala, Foto: Sea Dance
Sa jednog od prethodnih festivala, Foto: Sea Dance

Vjerujemo da će predstojeća ljetnja turistička sezona donijeti rekordne rezultate, a brojni muzički događaji upotpuniće kulturno-zabavnu ponudu Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT).

Oni su se oglasili nakon što su organizatori Sea Dance festivala objavili da ovaj događaj neće biti ove godine organizovan na crnogorskom primorju zbog blokada podrške državnih institucija festivalu.

Organizatori Sea Dancea su više puta prethodnih godina najavljivali otkazivanje i obično takvim saopštenjima počinjali kampanju u Crnoj Gori.

MERT je prošle godine saopštio da je država limitirana zakonskim mogućnostima kada je u pitanju finansijska pomoć festivalu Sea Dance.

"Podsjećamo da Zakon o kontroli državne pomoći u skladu sa evropskim standardima propisuje da Vlada u okviru tzv. „de minimis“ pomoći može da opredijeli maksimalno 200 hiljada eura podrške u okviru tri godine, što je iznos pomoći koju je EXIT kao organizator Sea Dance-a već dobio 2021. Na to je tada ukazala i Agencija za zaštitu konkurencije na sastanku sa predstavnicima Vlade i organizatorima festivala, gdje je predočeno da bi nova pomoć bila u domenu krivične odgovornosti. Agencija je ovih dana pokrenula i ispitni postupak kako bi utvrdila usklađenost potencijalne državne pomoći Sea dance-u", objašnjavaju iz MERT-a.

Dodaju da o namjeri države da se ovaj projekat podrži najbolje govori to da je Vlada Crne Gore zajedno sa opštinom Budva i lokalnom turističkom organizacijom od 2014. godine, kada je Sea Dance počeo da se održava u Crnoj Gori izdvojila više od 4.3 miliona eura za pomoć festivalu.

"Uprkos želji da nastavimo da podržavamo ovakve i slične manifestacije, ističemo da je to moguće jedino u skladu sa crnogorskim zakonima. Kada je u pitanju predstojeća ljetnja turistička sezona, vjerujemo da će ona donijeti rekordne rezultate uz činjenicu da su najavljeni brojni drugi muzički događaji koji će upotpuniti kulturno-zabavnu ponudu Crne Gore", zaključili su.

Bonus video: