Bulajić: Intenzivnija regionalna saradnja doprinijeće produktivnijoj zajedničkoj borbi protiv poreskih prevara i utaja

Direktor Uprave prihoda i carina učestovao na panelu “Reforma i modernizacija poreskih vlasti – cilj, dometi i granice” koji je održan u okviru Samita ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava regiona

6085 pregleda 1 komentar(a)
Sa Samita, Foto: Uprava prihoda i carina
Sa Samita, Foto: Uprava prihoda i carina

Intenzivnija regionalna saradnja doprinijeće proaktivnoj razmjeni informacija i iskustava, kao i produktivnijoj zajedničkoj borbi protiv poreskih prevara i utaja, uključujući sve nadležne institucije.

To je ocijenio direktor Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić na panelu “Reforma i modernizacija poreskih vlasti – cilj, dometi i granice”, koji je održan u okviru dvodnevnog Samita ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava regiona, a koji je danas završen u Bečićima.

Bulajić je apostrofirao da su ključni prioriteti Uprave borba protiv sive ekonomije i korupcije, reforma poreske i carinske administracije i zaokruživanje procesa digitalne transformacije.

Bulajić je ukazao je da je jedan od najvećih izazova zemalja regiona digitalizacija poslovnih procesa - kako na lakši način omogućiti izvršavanje poreskih obaveza, a sačuvati povjerenje.

On je kazao da se u eri digitalizacije razvila potreba za ubrzanim razvojem digitalnih usluga koje su jednostavne i olakšavaju pristup servisima javne uprave.

"Preko digitalnih platformi i alata može se mnogo lakše do podizanja svijesti poreskih obveznika o neophodnosti i obavezi pravovremenog plaćanja, povećanja povjerenja i podsticanja izvršavanja obaveza, uz afirmaciju dobrovoljnog poštovanja poreskih i carinskih propisa.”naveo je Bulajić

Direktor Uprave prihoda i carina naglasio je i upravljanje ljudskim resursima kao jedan od najvažnijih izazova sa kojima se Uprava suočava, te da je jedna od prioritetnih aktivnosti unapređenje i snaženje kadrovskog potencijala i strukture kroz donošenje i sprovođenje strategije za upravljanje ljudskim resursima UPC 2023 - 2026,godine.i usvajanje akcionog plana za njenu realizaciju.

"Cilj je veći stepen efikasnosti, bolji kvalitet rada, podrška reorganizaciji Uprave, zaštita i jačanje povjerenja u rad institucije.“ rekao je Bulajić.

On je, između ostalog, istakao da će se sistemskim jačanjem institucije po modelu dobrog upravljanja najbrže stići do snažne i savremene administracije, kao i na najbolji način doprinijeti realizaciji misije i ostvarivanju strateških ciljeva UPC.

"Naročita pažnja posvećena je jačanju fiskalne discipline i eliminisanju nelojalne konkurencije, kao i podizanju svijesti o značaju legalnog poslovanja. Sve ovo sprovodi se kroz preventivne, stimulativne ali i restriktivne mjere. Za sprečavanje rasta sive ekonomije neophodno je intenzivirati koordinaciju između nadležnih organa koji učestvuju u prevenciji i suzbijanju sive ekonomije, što će rezultirati boljom naplatom prihoda i smanjenjem neformalnog rada,kazao je Bulajić, dodajući da je veliki doprinos borbi protiv sive ekonomije dalo i uvođenje elektronske fiskalizacije u prometu proizvoda i usluga.

Bonus video: