Opština Herceg Novi sprema plan razvoja turizma

Petogodišnji plan će sadržati projekte koji, prema najavi, opštinu treba da stavi na željenu poziciju na turističkom tržištu

2920 pregleda 47 reakcija 6 komentar(a)
Vitomirović, Foto: Opstina Herceg Novi
Vitomirović, Foto: Opstina Herceg Novi

Izrada nacrta Plana razvoja turizma i ugostiteljstva za Herceg Novi trebalo bi da bude završena do kraja godine, iako je njen početak kasnio više od pet mjeseci, zbog javne rasprave i sagledavanja predloga zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

To je za “Vijesti” kazao sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Herceg Novog Nenad Vitomirović, istakavši da će Plan razvoja koji se odnosi na period od 2023. do 2027. godine sadržati sve smjernice i projekte koje treba implementirati, kako bi ta primorska opština bila na željenoj poziciji na turističkom tržištu.

Vitomirović je naglasio da još ne zna koliko će novca Opština izdvojiti za sprovođenje Plana te da će to biti poznato nakon definisanja svih prioriteta i projekata.

“Plan će se kretati u okviru mogućeg, s obzirom na budžetska ograničenja, potrebne infrastrukturne projekte i okolnosti na koje ne mogu uticati. Nakon prvih nalaza, odnosno sagledavanja postojećeg stanja, Herceg Novi će do 2027. godine biti u fazi prilagođavanja da bi nakon toga krenuo intenzivan razvoj turizma”, istakao je Vitomirović.

Dodao je da strateško opredjeljenje razvoja, odnosno cjelogodišnji turizam sa ljetnjom sezonom od šest mjeseci, nije ostvariv bez kvalitetnog smještaja.

“Sigurno je da će plan obuhvatiti i izgradnju novih hotela, ali će se njime odrediti i gdje treba da se grade ti novi kapaciteti i u kojem segmentu ponude. Opština u kategoriji većih hotela visoke kategorije od 4 i više zvjezdice, ima šest hotela i dva manja visoke kategorije, Mamula Island i Casa del Mare. Jasno je da i bez detaljne analize znamo kako nam nedostaju hoteli visoke kategorije”, naglasio je on.

Vitomirović nije mogao da precizira koliko je Herceg Novi uložio u unapređenje turizma u posljednje dvije godine, jer je kako kaže, privreda grada usmjerena na turizam pa se skoro sva utrošeni novac iz budžeta na neki način reflektuje na unapređenje turističke ponude.

“Što se tiče davanja turističkoj privredi, Opština ne opredjeljuje direktnu pomoć za unapređenje, s obzirom na već dostupnu podršku i novac iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, fondova Evropske unije i Investiciono razvojnog fonda”, dodao je Vitomirović.

On je kazao da su, kako Herceg Novi do sada nije imao Plan razvoja turizma i ugostiteljstva, skoro sve aktivnosti bile sadržane u godišnjim planovima rada i da ih je finansirala Turistička organizacija te opštine.

Ponudi nedostaje “mnogo toga”

Vitomirović je ponovio da su hoteli osnovni nedostatak Herceg Novog i uz to dodao, kvalitetnu gastronomsku ponudu.

“Veliki broj restorana niže kategorije, picerije i objekti brze hrane ne mogu biti nosioci ugostiteljske ponude”, kazao je on.

Ističe da turističkoj ponudi tog grada nedostaje mnogo toga, pri čemu se Vitomirović osvrnuo i na veliki priobalni pojas koji nema dovoljan kapacitet kupališta.

“Sa Morskim dobrom ćemo sarađivati u izradi Plana kako bi konkretizovali potrebno povećanje kupališnog prostora”, dodao je Vitomirović.

Vitomirović navodi da Herceg Novom nedostaje još galerijskog prostora, nove atrakcije i kvalitetnije kulturno-umjetničke manifestacije, posebno van ljetnje turističke sezone.

“Nedostaju nam i sadržaji za roditelje sa malom djecom, još sportskih terena, zatvoreni olimpijski bazen, koncertna sala, kao i mnogi drugi objekti turističke suprastrukture”, zaključio je Vitomirović.

Bonus video: