Pink nastavio kampanju na štetu Vijesti

Pink emitovao 716 priloga protiv Vijesti. Vrhovni sud rekao da je nadležan Privredni
102 pregleda 2 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.09.2017. 13:46h

Pink M nastavio je negativnu kampanju protiv “Vijesti” i tokom posljednjih šest mjeseci, saopštili su juče u Privrednom sudu direktor izdavača “ Vijesti” Daily Pressa Željko Ivanović i advokat Đorđe Nikolić u nastavku parnice po tužbi osnivača “Vijesti” protiv Televizije Pink M.

“Agencija za elektronske medije donijela je 15 rješenja protiv tuženog, zbog kršenja profesionalnih standarda i to samo u zadnjoj polovini godine”, naveo je Ivanović i istakao da je od početka negativne kampanje 2013. do danas emitovano ukupno 716 priloga u emisijama Pinka koji se odnose na negativnu kampanju protiv osnivača “Vijesti”.

Daily Press je tužio Pink M i traži nadoknadu štete od 660.000 eura zbog negativne kampanje i pada prihoda tokom 2013. i početkom 2014, kao i povrede ugleda brenda “Vijesti”.

Parnica je obnovljena u Privrednom sudu juče nakon što se ta sudska instance prvobitno izjasnila da je nenadležna za odlučivanje u ovom predmetu, a Vrhovni sud je, potom, zauzeo stav da je Privredni sud ipak nadležan.

Punomoćnik tuženog Pink M Radovan Božović saopštio je da navodi Daily Pressa u vezi obraćanja Agenciji za elektronske medije za negativnu kampanju u posljednjih šest mjeseci, govori da se ne radi o nelojalnoj konkurenciji u smislu Zakona o unutrašnjoj trgovini, već da je tužilac mogao i bio obavezan da traži zaštitu u smislu Zakona o medijima i Zakona o elektronskim medijima. Božović tvrdi da ni tužilac ni tuženi nijesu trgovci u smislu Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Pod pretpostavkom da su tužilac i tuženi trgovci morali bi biti registrovani shodno članu 33 Zakona o unutrašnjoj trgovini kod nadležne trgovačke inspekcije, kao i kod nadležnog opštinskog organa uprave za poslove privrede”, dodao je Božović.

Advokat Daily Pressa Nikolić istakao je međutim da je Vrhovni sud u rješenju upravo uputio na Privredni sud, kao nadležan za odlučivanje u ovom sporu koji se vodi povodom nelojalne konkurencije i da su neosnovani navodi punomoćnika Pinka.

“Zakon definiše trgovca mnogo šire nego što to čini tuženi, kao svako privredno društvo koje se bavi prometom robe i pružanjem usluga. Nesporno je da se tuženi i tužilac bave istom djelatnošću i da pružaju usluge oglašavanja, na istom medijskom tržištu, pa je opravdano pokretanje ovog postupka i nelojalna konkurencija je i te kako moguća na tržištu medija i da tu najviše ostavlja posljedice imajući u vidu da su svi građani upoznati u konkretnom slučaju sa negativnom kampanjom koju tuženi provodi prema tužiocu”, naglasio je Nikolić.

Sudija Dijana Raičković nastavak rasprave je zakazala za 10. oktobar kada bi trebalo da odluči o zahtjevu tužioca da se obavi multidisciplinarno vještačenje, ekonomsko finansijsko vještačenje na okolnosti visine štete, kao i o predlogu da se saslušaju tri svjedoka Jaroslav Gora, član borda Daily Press, Elena Popović i Vasilije Kostić, kao eksperti i konsultanti kod tužioca.

CD-a nema u spisima, a ni u Pinku

U spisima predmeta vraćenih iz Vrhovnog suda i Osnovnog suda nema snimaka spornih emisija na CD-ima koji su priloženi kao dokazi tokom prvobitne parnice u privrednom sudu zbog čega će ih sutkinja Raičković tražiti službenim putem.

Advokat Nikolić ponovio je zahtjev sudu da naloži Pinku da dostavi sve snimke emisija “Minut dva” i “Info monte” počev od septembra 2013. do 25. 4. 2014. godine imajući u vidu da nijesu udovoljili tom zahtjevu tužioca.

Advokat Božović usprotivio se tom predlogu i napomenuo da je po Zakonu o medijima Pink dužan da čuva snimke u roku od 30 dana od dana emitovanja, tako da više ne raspolažu snimcima emisija za period koji tužilac traži.

Bonus video: