Vraneš: „Vektra Jakić” je rak-rana privrede

Gradonačelnik Pljevalja na sastanku sa predstavnicima bivših radnika drvoprerađivačkog preduzeća

1828 pregleda 5 komentar(a)
Vraneš sa bivšim radnicima "Vektre Jakić", Foto: Goran Malidžan
Vraneš sa bivšim radnicima "Vektre Jakić", Foto: Goran Malidžan

Kompanija "Vektra Jakić”, čiji je vlasnik podgorički biznismen Dragan Brković je rak-rana pljevaljske privrede, kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš na sastanku sa predstavnicima bivših radnika tog drvoprerađivačkog preduzeća u kojem je proizvodnja prekinuta krajem 2018.

“Znamo kako je bivša vlast prethodnih trideset godina raubovala Pljevlja. Dragan Brković je samo jedna produžena ruka bivše vlasti koji je opustošio Pljevlja. Ovaj vaš slučaj je klasičan primjer odnosa prethodne centralne vlasti prema Pljevljima. Sad smo u situaciji da moramo da rješavamo taj problem”, rekao je Vraneš.

Kazao je i da problem “nije baš nerješivi” i da su formirali pravni tim koji će raditi na njegovom rješavanju.

“Ja sam se najavio za prijem kod ambasadora Mađarske, zbog OTP banke koja je vlasnik svih ovih pogona”, rekao je Vraneš.

Skoro sva imovina “Vektre Jakić” prešla je u vlasništvo OTP banke, nakon što firma Dragana Brkovića nije vratila višemilionski kredit.

“Nije normalno da radnici budu na ulici. Mora se naći način da se iskoriste sirovine, da se radnici uposle. Najveća je šteta da savremeni pogon stoji zaključan. Ja se iskreno nadam da će nakon formiranja nove vlade biti ljudi sa kojima ćemo moći da otvoreno pričamo i koji su nam u nekim razgovorima najavili da su spremni da se uključe u rješavanje problema “Vektre Jakić””, istakao je Vraneš.

Radnici su na sastanku kazali da bi kompanija uz pomoć Vlade Crne Gore trebala da se ponovo pokrene i zatražili su da se utvrdi ko je sadašnji vlasnik kompanije. Istakli su da je Brković ostao zaposlenima dužan zarade za više mjeseci i da ne mogu da naplate svoja potraživanja iako je sud presudio u njihovu korist.

Jedan od radnika je rekao da Brković stalno obećava radnicima koji nisu tužili da će im uplatiti novac, što je, smatraju radnici, diskriminacija. Kazali su i da nekoliko bivših zaposlenih nije dočekalo da naplati svoja potraživanja.

Zaposleni su kazali i da im nije povezan radni staž zbog čega mnogi zaposleni nijesu mogli da odu u penziju.

Najavljeno je i održavanje novog sastanka sa kojeg će radnici i lokalna samouprava izaći sa zajedničkom incijativom prema Vladi Crne Gore.

Bonus video: