CGES: Potpisan ugovor o priključenju solarne elektrane na prenosni sistem

Ugovor su potpisali izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović i Nikola Špadijer, izvršni direktor kompanije "MEnergy" iz Cetinja

4000 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: CGES
Sa potpisivanja ugovora, Foto: CGES

U Podgorici je juče potpisan prvi ugovor o priključenju solarne elektrane na prenosni sistem, čija je instalisana snaga 385 MW (megavata), a vrijednost oko 300 miliona eura, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Ugovor su potpisali izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović i Nikola Špadijer, izvršni direktor kompanije "MEnergy" iz Cetinja.

"U cilju razvoja i uspješne realizacije ove investicije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, od čije će finalizacje imati višestruke benefite i građani i privreda, CGES-u je investitor podnio uredan zahtjev za priključenje na prenosni sistem, prethodno dobijajući urbanističko - tehničke uslove od strane Vlade CG za izgradnju elektrane", ističe se u saopštenju CGES.

Oni su dodali da će se buduća solarna elektrana graditi se na zahvatu katastarskih opština Ubli (Cetinje), Bogetića i Broćanca na teritoriji opštine Nikšić.

"Ugovorom je definisan dinamički plan kojim je predviđeno da elektrana bude izgrađena i priključena na mrežu do 2027. godine. I pored činjenice da će integracja obnovlijivih izvora energije u postojeću mrežnu infrastrukturu predstavljati tehničke izazove, i da je CGES-u već do sada dostavljen značajan broj zahtjeva za priključenje, prenosna mreza kojom gazduje Crnogorski elektroprenosni sistem je u velikoj mjeri spremna za takve trendove. Naša kompanija je do sada uložila značajna sredstva u osnaživanje i modernizaciju svojih kapaciteta, ali i u nove projekte od regionalnog značaja. Nastavljamo sa takvim intenzivnim razvojem prenosne mreže, što potvrđuje i veoma ambiciozni petogodišnji investicioni plan, vrijedan 195 miliona eura", poručili su iz CGES.

Bonus video: