Udruženje penzionera "Za život dostojan čovjeka": Vlada i Fond PIO priznali grešku u lanjskim usklađivanjima

Iz Udruženja penzionera – „Za život dostojan čovjeka“ naveli da nakon ispravljanje greške između četiri mjeseca i kvartala, penzije treba uskladiti sa rastom neto zarada

47042 pregleda 34 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Udruženja penzionera Crne Gore - "Za život dostojan čovjeka" saopštili su da je dobro što su Vlada i Fond PIO, godinu i po nakon usvajanja izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, priznali da je sporni član zakona o četveromjesečnom usklađivanju penzija na osnovu kvartalni - tromjesječnih podataka pogrešan.

Vlada je u četvrtak usvojila predlog da se penzije uvećaju za 5,4 odsto redovno usklađivanja i za dodatnih 2,95 odsto, kao razliku na prošlogodišnja tri usklađivanja a četiri kvartala. Prije godinu i po usvojene je izmjena zakona da će se penzije usklađivati tri puta godišnje 1. januar, 1. maj i 1. septembra na osnovu kvartalnih podataka o odnosu kretanja zarada i inflacije iz prethodnog kvartala. To je stvorilo matematičke zabune kod Monstata i Fonda PIO.

"Sjetili se ljudi, malo sporije, svega nakon godinu i po nakon usvajanja izmjena zakona. Da li jemoguće, ako to nije uradio predlagač, da ni 'portir' u Fondu PIO nije pročitao Zakon. Sve je moguće, i na to je NVO Udruženje penzionera Crne Gore – 'Za život dostojan čovjeka', ukazivalo više puta, čelnim ljudima Fonda, Savezu penzionera, ali bez uspjeha. Reklo bi se, bolje ikad nego nikad, mada nismo više poslije ovoga, ni u to sigurni. S toga, sada kada su i sami to javno priznali, valjda je naredni korak da priznaju da su nam prošle godne zakinuli petnaest procenata", navedeno je u saopštenju.

Povezani članci

08. Jun 2023.

Majska penzija veća 8,35 odsto

Sporno je i to što u zakonu piše da se penzije usklađuju sa zaradom, a da Fond PIO i Monstat godinama koriste bruto zaradu za usklađivanje. Prošle godine je neto zarada imala veći rast od bruto za oko 15 procenata.

"Ovim prilikom po čuvenim izmjenam zakona 'obračunatom usklađivanju', na dan, ne znamo koji, želimo penzionerima i javnosti Crne Gore da ukažemo na sljedeće pojedinosti. Ponovo se u medijima koristi termin da su penzije uvećane, umjesto da je riječ o usklađivanju. Pri tome, kada se radi o primjeni ranijeg Zakona o penzijskom i invaliskom osiguranju (tužan Zakon čami sa ukupno 31 izmjenom), odnosno primjeni člana 58. istog, koji je Izmjenama navedenog zakona postao nevažeći. Najblaže rečeno, interesantno i tužno, da se prilikom usklađivanja penzija najmanje u formi saopštenja ili konferencije za štampu ne obavijeste penzioneri kakvo je stanje u Fondu, kako je ukupan procenat utvrđen, koliko je stopa inflacije, koliko su porasle zarade. To je i ovaj put izostalo, a nikada ga nije ni bilo. Da o transparentnosti u radu Fonda PIO nema ni pomena može se se zaključiti i na osnovu uvida u prilično isprazan sajt Fonda, gdje ne samo da nedostaju podaci o kojima je danas riječ, nego i brojni drugi koji penzionerima mogu biti od koristi a nedostaju, a da ne govorimo o određenim stručnim prilozima, iskustvima drugih država i slično", naveli su iz ovog Udruženja.

Oni kažu da je navedenim izmjenama Zakona iz decembra 2021.godine, dopunje član 58. o usklađivanju na način da je postao nelogičan i da nije ni mogao biti doslovno primjenjen.

"Njime je predviđeno kvartalno usklađivanje a pri tome su utvrđena samo tri datuma kada se vrši navadeni 'kvartalni' obračun i to: 1.maja; 1. septembra i 1. januara. Koliko nam je poznato, za sada nije nekim novim aktom ni 'zakonom' propisan neki drugi broj kvartala u kalendarskoj godini, a do sada kako je vijeka i svijeta, kalendarska godina ima četiri kvartala, tako da je ovom radnjom prekršen Zakon. Kada je o promjeni odnosa prosječne penzije u odnosu na prosječnu zaradu riječ, stvari stoje značajno drugačije od oonog što se to moglo ovih dana pred izbore čuti u medijima. Prvo, prosječna penzija u odnosu na prosječnu zaradu u januaru 2021. godine iznosila je 55,38 procenata a u međuvremenu stanje se rapidno pogoršalo da bi u aprilu taj odnos bio svega 47,6 procenata", naveli su iz ovog Udruženja.

I ukoliko bi, kada je riječ o najavljenom usklađivanju, prosječna penzija i dostigla 405 eura, to bi, kako smatraju, u odnosu na prosječnu neto platu u aprilu ove godine bilo svega 51,52 procenta, a u odnosu na "bruto platu koju Fond PIO neopravdano koristi za obračun povećanja" to je svega 41,4 procenta.

"Tako da se o nekom poboljšanju u korist penzionera teško može biti riječi. Pošto ne znamo za koji se 'model' nezakonitog obračuna opredijelio Fond PIO, i na koji datum, naša računica pokazuje sljedeće: ako se obračun vrši za prvi kvartal 2023. godine, dakle zaključno sa mjesecom martom, povećanje prema članu 58. Zakona bi iznosilo 5,9 procenata; ako se obračun vrši tako da se obuhvate prva četiri mjeseca, tada bi povećanje imajući u vidu rast potrošačkih cijena i rast prosječnih zarada , trebalo da iznosi 6,35 procenata. Dalje, u prilog apsurdnosti ovakvog zakona, te još goreg stanja zbog nemogućnosti njegove primjene, treba imatu u vidu dužinu perioda od datuma kada se zaključuje obračunski period – 31. mart , do dana isplate istog – oko 20. juna. Dakle radi se o skoro puna dva mjeseca gdje će inflacija svakako 'pojesti' jedan dio povećanja, tako da sa ovom odbitnom stavkom nema govora o povećanju penzija", smatraju u ovom Udruženju.

Oni navode i da Fond PIO i Monstat nisu uskladili "postupanje" kada su polazni izvještaji o porastu cijena i zarada u pitanju u odnosu na Zakon.

"Tako se u saopštenjima Monstata sve vrti oko neto zarade (prosječna plata bez poreza i doprinosa), a u obračunu se vješto prelazi na bruto plate, na što smo ukazivali i prošle godine i čijom primjenom je na godišnjem nivou penzionerima u Crnoj Gori zakinuto 15 procenata u prošloj godini. Što je još važnije, a radi se o veoma upitnom načinu pribavljanja vjerodostojnih podataka o isplati zarada, broju zaposlenih,.., odnosno načinu utvrđivanja prosječne godišnje zarade. Tako je Monstat prema ranijem planu još od 2017. godine trebao raditi obračun prosječnih zarada kako su oni to nazvali iz administrativnih podataka, odnosno podataka dobijenih direktno od Poreske uprave na osnovu stvarno isplaćenih zarada. Međutim, to ne samo da nije tada urađeno, već u 'Godišnjem planu zvanične statistije za 2023. godinu' je planiran prelazak na drugačiji obračun zaradu (vidjeti str. 26.godišnjeg plana), za što su, vjerovatno, obezbijeđena i sredstva, ali od toga po svemu sudeći neće biti ništa. I ne samo to, uporedna praksa pokazuje da navedene izvještaje po pravilu rade stručne organizacije, kvalfikovani instuti i sl, koji nisu pod 'krovom' države, to jest pod njenim direktnim uticajem, čime se obezbjeđuje potrebna objektivnost i neophodna transparentnost, koja je do sada potpuno izostala", naveli su iz Udruženja.

Bonus video: