Šta je kriptomat i čemu služi?

Za korišćenje ovog aparata obično su neophodni mobilni telefon, telefonski broj, fotografija i digitalni novčanik...

30464 pregleda 189 reakcija 26 komentar(a)
Aparat za kriptovalute postoji i u Tivtu: kriptomat (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Aparat za kriptovalute postoji i u Tivtu: kriptomat (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Kriptomat je elektronski uređaj sličan običnom bankomatu, pomoću kojeg korisnici mogu da kupuju i prodaju kriptovalute u zamjenu za novac ili neku drugu digitalnu valutu.

Ovaj tip aparata se ne povezuje sa bankovnim računom korisnika kao tradicionalni bankomat, već sa njegovim digitalnim novčanikom u kojem se ove valute čuvaju i pomoću kojeg se transakcije vrše.

Trenutno širom svijeta postoje desetine hiljada ovih uređaja, dok se procjenjuje da po njihovom broju prednjače Sjedinjene Američke Države.

Makar jedan od njih postoji i u Crnoj Gori, povodom kojeg je u utorak ministar finansija Aleksandar Damjanović naložio Upravi prihoda i carina (UPC) da urade inspekcijsku kontrolu objekata automat kluba za igre na sreću “Salon Prive” u Tivtu, u kome su pripadnici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala nakon izvršene kontrole, pronašli kriptomat koji služi za trgovinu valutama. Damjanović je u toku prošle nedjelje na pres konferenciji poručio da “ne postoji zakonski osnov da bi se u Crnoj Gori sprovodila trgovina kriptovalutama i da je sve vezano za eventualnu trgovinu preko tog aparata nelegalno”.

Za upotebu ovih uređaja često su neophodni mobilni telefon, telefonski broj, fotografija i pristup digitalnom novčaniku. I dok tarife za tradicionalnu trgovinu kriptovalutama iznose do četiri odsto, trgovina putem kriptomata može koštati i do 10 odsto transakcije.

Kriptovalute su se pojavile kao odgovor na globalnu finansijsku krizu koja je 2008. godine uzdrmala svjetske banke.

Ovaj tip valuta je digitalan i izrađen u obliku kompjuterskih kodova koji se oslanjaju na kriptografiju, koja obezbjeđuje anonimnost, bezbjednost prilikom transakcija i kontrolu.

Najpoznatija i najvrednija kriptovaluta je bitkoin, trenutno vrijedan više od 25 hiljada eura.

Pravni zastupnik firme “Salon Prive” Ratko Pantović kazao je da posjedovanje kriptomata nije nelegalno u Crnoj Gori, kao ni trgovina kriptovalutama, kao i da su službenici Uprave policije nezakonito pokušavali da pretresu njihov klub za igre na sreću.

On je kazao i da kriptomat, za koji su iz bezbjednosnog sektora sinoć kazali da je Džordža Kotrela, nije u vlasništvu te osobe, već je vlasništvo kompanije “Global Trust Limited” i da je postavljen u junu 2022. godine.

Bonus video: