Partijsko zapošljavanje u Aerodromu Tivat: Nautičar šef za trafo-stanice, saradnici sa krimi-dosijeom

Tri primjera u kojima kadrovi nemaju potrebne fakultete, stručne ispite, pozitivnu procjenu Agencije za nacionalnu bezbjednost

55044 pregleda 350 reakcija 88 komentar(a)
Tvrde da je sve u skladu sa zakonom i sistematizacijom: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Tvrde da je sve u skladu sa zakonom i sistematizacijom: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Državno preduzeće Aerodromi Crne Gore, u čijem Upravnom odboru glavnu riječ vode kadrovi URA i sada već bivšeg DF-a, nastavilo je da u proteklom periodu zapošljava tim partijama politički bliske kadrove ili funkcionere u ovoj državnoj firmi.

Tako je predsjednik Opštinskog odboran Građanskog pokreta URA u Tivtu, po struci bečelor nautike Ljubomir Jovanović, na određeno vrijeme od tri mjeseca zaposlen na Aerodromu Tivat na radnom mjestu koordinatora za SSO i TA (svjetlosna signalizacija i trafo-stanice). Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Jovanovića kojem uskoro ističe tromjesečni ugovor na toj poziciji, njegove stranačke kolege iz vrha ACG predvođene predsjednikom Odbora direktora Eldinom Dobadžićem, pokušavaju da proguraju na stalno radno mjesto šefa tehnike na tivatskom aerodromu.

Iz PR službe ACG koja je po aktuelnoj sistematizaciji direktno podređena Odboru direktora, odnosno Dobardžiću, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koju konkretno stručnu spremu i zvanje ima Jovanović da bi bio postavljen na mjesto koordinatora za svjetlosnu signalizaciju i trafo-stanice u tivatskoj vazdušnoj luci, a što je posao koji iziskuje znanje iskusnog diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Nautičar umjesto elektroinženjera: Jovanović
Nautičar umjesto elektroinženjera: Jovanovićfoto: GP URA

Na isti način PR služba ACG je postupila i u vezi sa našim pitanjima o zapošljavanju kao pripravnika u Službi prihvata i otpreme na Aerodromu Tivat Vladimira Dimića, odnosno Zorana Mandića kao stručnog saradnika u Vatrogasno-spasilačkoj službi Aerodroma Tivat.

“Svi zaposleni u Aerodromima Crne Gore radni odnos zasnovali su u skladu sa zakonom i važećom sistematizacijom”, odgovoreno je “Vijestima” iz PR službe ACG.

Budvanin Vladimir Dimić uhapšen je krajem prošle godine nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem upućuje uvrede građanima Cetinja i urinira na autobuskoj stanici na ulazu u taj grad. Dimić koji je politički blizak sada već bivšem Demokratskom frontu je uhapšen, kako je tada saopšteno iz Uprave policije zbog kršenja člana 6, člana 7 i člana 19 Zakona o javnom redu i miru. Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju se izjasnio da se u radnjama tog Budvanina ne stiču elementi bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Nakon privođenja nadležnom sudiji za prekršaje, Dimiću je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.900 eura, mjera upozorenja - uslovna osuda u trajanju od 60 dana zatvora sa rokom provjere od godinu dana te obaveza da uputi javno izvinjenje i javno objavljivanje te odluke u štampanim medijima o trošku okrivljenog, a što je on i uradio.

Uprkos ovome, Dimić je kao pripravnik, nedugo poslije ovog incidenta preko programa Vlade Crne Gore za stručno osposobljavanje pripravnika, angažovan na Aerodromu Tivat i postavljen na radnu poziciju u Sektoru prihvata i otpreme, iako taj posao podrazumijeva da izvršilac koji ga obavlja konstantno izlazi na platformu aerodroma i kontaktira sa posadama vazduhoplova i drugim osobljem koje opslužuje avione, Dimić to ne može da radi jer nije dobio pozitivnu procjenu od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost. Pozitivna procjena ANB-a neophodna je za sve zaposlene na aerodromima koji po prirodi svog posla moraju da zalaze u bezbjednosno sterilnu, tzv. air side stranu aerodroma.

“Pošto on to nema, Dimić samo sjedi u kancelariji i bukvalno ništa ne radi. Isti je slučaj i sa Zoranom Mandićem iz Budve, nedavno zaposlenom na poziciji stručnog saradnika u Vatrogasno-spasilačkoj službi. On izgleda zbog svog dosijea ne može uopšte da dobije pozitivnu procjenu ANB-a, pa tako samo sjedi u kancelariji u upravnoj zgradi Aerodroma i takođe ništa ne radi, već se samo čekira da je došao i pošao sa posla i prima platu”, kazao je “Vijestima” izvor sa Aerodroma Tivat.

Stručni saradnik bez stručnog ispita

Mandić, bivši policajac koji je kasnije završio privatni fakultet za bezbjednost u Baru je takođe kadar Nove preko čijih predstavnika u UO Aerodroma Crne Gore je traženo da se on zaposli na tivatskom aerodromu. On, iako je angažovan kao stručni saradnik u toj službi, nema ni položen stručni ispit za vatrogasca-spasioca.

Ovaj bivši inspektor budvanske policije je u februaru 2016. hapšen i procesuiran zbog nasilja u porodici i nedozvoljenog držanja oružja, jer je pištoljem navodno prijetio svojim roditeljima.

Za zapošljavanje Mandića je mijenjana i sistematizacija ACG i uvedeno potpuno novo radno mjesto u Vatrogasno-spasilačkoj službi Aerodroma Tivat gdje je sistematizovan jedan izvršilac na poziciji “stručni saradnik”.

Te pozicije inače nema u Vatrogasno-spasilačkoj službi Aerodroma Podgorica, a za ovu u Tivtu sistematizacijom se uopšte nije tražilo da njen izvršilac ima položen stručni ispit za rad u spasilačko-vatrogasnoj službi, niti prethodno iskustvo rada u njoj. Položen adekvatni stručni ispit je inače uslov za zapošljavanje na svih preostalih 30 sistematizovanih radnih mjesta u Spasilačko-vatrogasnoj službi Aerodroma Tivat.

Bonus video: