Protest bivših radnika Vektre Jakić u Pljevljima: "Vlasnik kompanije obećao zarade da se ne bi pojavili na protestu"

Mazalica tvrdi da je Brković poslao poruke mnogim radnicima da će im danas isplatiti zaostale zarade, zbog čega mnogi od njih juče nisu došli na protest. Ispred kapije preduzeća juče je protestovali svega njih dvadesetak

4082 pregleda 3 komentar(a)
Bivši radnici Vektre Jakić, Foto: Goran Malidžan
Bivši radnici Vektre Jakić, Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici Vektre Jakić protestovali su danas ispred preduzeća u kojem su godinama radili, nakon što vlasnik pljevaljske kompanije Dragan Brković, kako tvrde, nije održao obećanje vezano za isplatu zaostalih dugovanja.

Jedan od organizatora protesta Žarko Mazalica, kazao je da Brković bivšim radnicima ostao dužan od 15 do 40 zarada, a da mnogi zaposleni nisu dočekali da naplate svoja potraživanja.

Protest bivših radnika Vektre Jakić
Protest bivših radnika Vektre Jakićfoto: Goran Malidžan

Mazalica tvrdi da je Brković poslao poruke mnogim radnicima da će im danas isplatiti zaostale zarade, zbog čega mnogi od njih juče nisu došli na protest. Ispred kapije preduzeća juče je protestovali svega njih dvadesetak.

Brković je kako tvrde obećavao isplatu zaostalih zarada samo radnicima koji nisu tužili kompaniju, odnosno za njih osamdesetak.

Još toliko zaposlenih je tužilo Vektru Jakić, ali ne mogu da naplate svoja potraživanja iako su sporove neki od njih dobili prije više od godinu.

Protest bivših radnika Vektre Jakić
Protest bivših radnika Vektre Jakićfoto: Goran Malidžan

“Ja sam ovo današnje okupljanje najavio u petak. Brković je to saznao i mene je zvao u petak, ali mu nisam odgovorio na poziv, jer duguje on meni a ne ja njemu. U međuvremenu je obećao preko naših upravnika da će danas biti isplata ali od toga nema ništa. Zato mnogi radnici nisu htjeli da dođu, vjeruju mu. On je od desetog maja obećavao da će nama dati platu pa je onda rekao dobijamo neki kredit i nemojte pokretati ništa oko toga jer to može da mu smeta oko dobijanja kredita. Mjesec dana nam tako govori, Svaki dan šaljemo poruke, čujemo se telefonima, i i svaki dan govori da će biti isplaćene zarade ali od toga nema ništa”, rekao je Mazalica.

Mazalica je pozvao predsjednika opštine Darija Vraneša, i direktore Rudnika uglja i Elektroprivrede CG Milana Lekića i Nikolu Rovčanina da se uključe u rješavanje ovog problema.

“Ako je Elektroprivreda mogla da uzme Željezaru, zašto to ovdje nije moglo tako nešto da se desi sa Vektrom Jakić”, rekao je Mazalica.

Traže od Vlade Crne Gore i premijera Dritana Abazovića da bivšim radnicima Vektre Jakić isplate zaostala dugovanja.

“Ovdje ima ljudi koji žive na ivici bijede”, rekao je Mazalica.

Protest bivših radnika Vektre Jakić
Protest bivših radnika Vektre Jakićfoto: Goran Malidžan

Proizvodnja u Vektri Jakić prekinuta je krajem 2018. godine i do danas u firmu nije uveden stečaj, iako duguje milionske iznose zaposlenima, državi i Opštini Pljevlja.

“Do 2018 radila je peletara u punom kapacitetu, radila je pilana koja je rezala 500 metara kubnih građe za osam sati. Peletara je za osam sati proizvodila sto tona peleta. Radila je lamelirnica koja je proizvodila oko 50 tona. On je fabriku zatvorio 12. decembra 2018 godine. Zadnji proizvodi ovdje su prodati u maju 2018.

Bivši radnici “Vektre Jakić” i prošle godine su više puta protestovali zbog neisplaćenih zarada.

Nedavno su pismo premijeru uputili i upravnici nekoliko pogona u Vektri Jakić, od kojeg su tražili prijem kako bi ga upoznali sa problemom u kojoj se fabrika nalazi.

“Svjedoci smo da ste kao predsjednik Vlade Crne Gore omogućili oporavak i pokretanje mnogih privrednih subjekata, obezbijedivši zakonom zagarantovana prava obespravljenih radnika u južnom i centralnom dijelu naše države. Smatramo da je red došao i na zapostavljeni sjeverni dio Crne Gore, pa smo iz tog razloga odlučili da se obratimo kao preostali zaposleni obespravljeni radnici fabrike Vektra Jakić - Pljevlja, a zbog izuzetno teške socioekonomske situacije u kojoj se godinama nalazimo. Zašto već peta godina najsavremenija fabrika za preradu drveta ne radi, nije jasno nikome u gradu, državi i regionu, a opšte je poznato da je proizvodni ciklus zaokružen (sortirnica - pilana, sušare - lamelirnica - peletara energana), a proizvodni kapaciteti dokazani kroz probnu proizvodnju od 2014-2018.god”, navodi se u dopisu upravnika.

Protest bivših radnika Vektre Jakić
Protest bivših radnika Vektre Jakićfoto: Goran Malidžan

Vlasnik kompanije, kako ističu, godinama im je obećavao pokretanje proizvodnje i isplatu zaostalih 40 ličnih dohodaka, kao i višegodišnje povezivanje radnog staža.

“Osim beskonačno pokrenutih sudskih postupaka sa gotovo svim subjektima u poslovanju, koji traju u nedogled, drugih rezultata nema.Takođe da vas podsjetimo da ste prilikom posjete Pljevljima u novembru 2022.god obećali skoro rešavanje ovih pitanja i pokretanje proizvodnje u Vektri Jakić Pljevlja. Zamolili bi vas za prijem naših predstavnika, a u cilju detaljnijeg upoznavanja sa problematikom i mogućim rješenjima oko našeg statusa, ličnih dohodaka i pokretanja proizvodnje u fabrici”, navodi se u pismu upravnika Jakićevih pogodna premijeru Dritanu Abazoviću.

Bonus video: