Za imovinu oduzetu eksproprijacijom Vlada odvojila 10 miliona eura

Potraživanja bivših vlasnika bi sa dosadašnjim isplatama od oko 2,5 miliona eura godišnje bila isplaćena tek za 30 godina, što je za Vladu predugo, zbog čega su učetvorostručili iznos na 10 miliona eura, kaže ministar finansija

5998 pregleda 4 komentar(a)
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube
Damjanović, Foto: Printscreen YouTube

Građanima kojima je država oduzela imovinu u postupcima eksproprijacije za ovu godinu, biće po osnovu naknade isplaćeno 10 miliona eura.

Informacija o tome je utvrđena na današnjoj sjednici Vlade.

Kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, potraživanja bivših vlasnika bi sa dosadašnjim isplatama od oko 2,5 miliona eura godišnje bila isplaćena tek za 30 godina, što je za Vladu predugo, zbog čega su učetvorostručili iznos na 10 miliona eura.

"Dinamika isplate će biti četiri puta brža", kazao je on.

Dodaje da će bivši vlasnici ovim tempom moći da naplate cijeli dug za šest do sedam godina.

Damjanović je tokom marta kazao da je ukupni dug po ovom osnovu 80 miliona eura. Obeštećenje bivšim vlasnicima se isplaćuje jednom godišnje sredinom jula po rješenjima dostavljenim Fondu za obeštećenje do 31. decembra prethodne godinem i prema raspoloživosti novca u Fondu do konačne isplate.

Damjanović je istakao i da je maksimum do koga mogu da idu 0,5 odsto BDP-a odnosno 30 miliona eura godišnje, za šta misli da bi i trebao da bude cilj, čime bi isplate završile za tri godine. Kako je kazao, to im je i cilj za narednu godinu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kazao da je počinjena nepravda i da bi ministarstvo finansija i budući sazivi Skupština trebali donijeti zakon da se rok za isplatu što više skrati.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je istakao da je čekati 30 godina za nešto što vam pripada krajnje neljudski i bezobrazno i da se nada da će obeštećenja moći da se isplate kroz tri godine.

Bonus video: