Sporazum za akcizne markice da bude na dvije godine

Iz Uprave prihoda i carina kazali da posvećeno rade na rješavanju problema za nabavku akciznih markica. Predložiće Ministarstvu finansija da se stvore uslovi za pokretanje otvorenog postupka sa mogućnošću zaključivanja okvirnog sporazuma na dvije godine za nabavku akciznih markica

7409 pregleda 3 komentar(a)
Aktuelni menadžment nije projektovao nabavku za prošlu godinu, Foto: Boris Pejović
Aktuelni menadžment nije projektovao nabavku za prošlu godinu, Foto: Boris Pejović

Uprava prihoda i carina (UPC) je saopštila da će predložiti Ministarstvu finansija da se u narednom periodu stvore uslovi za pokretanje otvorenog postupka sa mogućnošću zaključivanja okvirnog sporazuma na dvije godine za nabavku akciznih markica.

To u cilju da bi se problem sa njihovom nabavkom sistemski riješio.

"Vijesti" su danas objavile da je UPC ostala bez akciznih markica zbog čega je nastao problem sa carinjenjem određenih alkoholnih pića i duvana. Ta roba čeka na granici, odnosno, ne može biti ocarinjena i puštena u promet na tržište.

Povezani članci

23. Jun 2023.

Nema akciznih markica, roba na granici čeka

"UPC će, da bi se izbjegle slične situacije u narednom periodu i što je najvažnije - problem sistemski riješio, predložiti resornom Ministarstvu finansija da se u narednom periodu stvore uslovi za pokretanje otvorenog postupka sa mogućnošću zaključivanja okvirnog sporazuma na dvije godine. Navedeni predlog bi obezbijedio sredstva od najmanje 2,3 miliona eura, koja bi se koristila do isteka ugovornog roka, odnosno do utroška obezbijeđenih sredstava, da bi UPC akciznim obveznicima u svakom trenutku isporučila tražene količine akciznih markica, bez obzira na povećanje potražnje", kazali su u UPC iz koje je ponovljeno da posvećeno rade na brzom rješavanju situacije sa nedostatkom akciznih markica za dio proizvoda, koju je izazvalo povećanje potražnje, ali i nedovoljno obezbijeđene prošlogodišnje količine potrebnih akciznih markica.

Iz UPC su kazali da menadžment na čelu sa direktorom Vladimirom Bulajićem, nije kasnio u nabavci, niti projektovao količinu akciznih markica za prošlu godinu čiji dio sada nedostaje, već na vrijeme i odgovorno reagovao da se značajno poveća iznos i pravovremeno sprovede postupak za nabavku akciznih markica u 2023.

"To najbolje potvrđuje blagovremeno potpisan ovogodišnji ugovor, na osnovu kojeg se očekuje isporuka.Za 2022. godinu ugovorena je izrada i štampanje akciznih markica u iznosu od 475.300 eura, dok je za 2023. ovaj menadžment UPC inisitirao da se taj iznos značajno poveća.Tako je, nakon pregovora sa Ministarstvom finansija i insistiranja direktora UPC-a Vladimira Bulajića, povećan iznos sa početno odobrenih 475.300 eura na 1.105.000 eura za nabavku akciznih markica u ovoj godini, odnosno za skoro dva i po puta više nego lani. UPC je u ovoj godini zbog značajnog povećanja broja izdatih akciznih markica u toku 2022. godine, te nepovoljne strukture preostalih zaliha akciznih markica po tipovima, a radi obezbjeđivanja kontinuiteta u izdavanju, blagovremeno pokrenula otvoreni postupak sa skraćenim rokom za podnošenje ponuda, za iznos skoro dva i po puta veći od prošlogodišnjeg, koji je prihvatilo Ministarstvo finansija", kazali su u UPC.

Iz UPC su ponovili da su nakon blagovremeno sprovedenog tendera zaključili ugovor sa ponuđačem Leonhard Kurz Stiftung & Co KG iz Njemačke 8. juna ove godine godine. Procijenjena vrijednost za nabavku akciznih markica iznosila je 1.105.000 eura, a UPC je od njemačke firme na vrijeme tražili da se isporuka akciznih markica izvrši u što kraćem roku.

"Radi se o robi - alhoholna pića zapremine veće od 0,03 litra i duvanski proizvodi namijenjeni za prodaju u SCP (oznake,,for export only"). Naglašavamo da je riječ o izuzetno komplikovanom i stogo definisanom načinu isporuke i naknadne porudžbine akciznih markica za više kategorija proizvoda. Dakle, nije u pitanju obična porudžbina, već se akcizne markice štampaju u većim serijama i za cjelokupnu narudžbu, a ne selektivno po trenutnoj potrebi", kazal i su iz UPC

Bonus video: