ASP: Adriatic Marinas svjesno prodat kćerki kompaniji na Malti, vlasnik izbjegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit

"U Crnoj Gori se plaća porez na kapitalnu dobit i tada je njegova stopa bila devet odsto, a tehničko-neustavno-manjinska vlada je nedavno obznanila da se bavi slučajem prodaje Porta Montenegra i utvrđuje da li je morao biti plaćen porez na kapitalnu dobit."

3755 pregleda 5 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je na osnovu podataka koje ima u svom posjedu otkrila da je nekadašnji strateški partner vlade prvo premjestio sjedište svoje danske kompanije na Maltu, a zatim formirao kćerku kompaniju takođe na Malti i za 175 miliona eura joj prodao Adriatic Marinas, koji gazduje Portom Montenegrom, pa ga zatim kćerka kompanija prodala investicionom fondu iz Dubaija.

Navode da je nekadašnji strateški partner očito računao na povoljniji poreski režim na Malti, zbog čega Crna Gora nije imala posebnih poreskih koristi od tih transakacija.

"Naime, kompanija Montport Capital je u martu 2015. godine premjestila svoje sjedište iz Danske na Maltu. Iza Montport Capital, koji je u Danskoj registrovan u januaru daleke 2006. godine, je većinski stajao kapital pokojnog kanadskog milijardera Pitera Manka, a danska firma bila je osnivač tivatskog Adriatic Marinas, koji upravlja Portom Montenegro. Lokacija nekadašnjeg vojno remontnog zavoda u Tivtu prodata je 2006. godine, dok je kupoprodajni ugovor stupio na snagu u drugom dijelu 2008. godine.", dodaje se u saopštenju.

Podaci ASP-a pokazuju da je, nakon prebacivanja sjedišta Montport Capital na Maltu, u novembru 2015. restrukturiranjem došlo do spajanja dvije tivatske kompanije – Adriatic Marinas i Adriatic Marinas Services, a zatim je u martu naredne godine Montport Capital na Malti registrovao kćerku kompaniju Montport Investment, na istoj adresi na kojoj se nalazi i majka kompanija.

"Već početkom aprila 2016. Montport Capital sa kćerkom firmom Montport Investment zaključuje ugovor o prenosu udjela u Adriatic Marinas za kupoprodajnu cijenu od 175 miliona eura, a zatim Montport Investment u maju 2016. prodaje vlasništvo firmi PM Holding (ova firma je osnovana aprila 2016. godine i njen krajnji vlasnik je Investment Corporation of Dubai). U času kada je zaključen ugovor o prenosu udjela između Montport Capital i Montport Investment, osnovni kapital Adriatic Marinas je iznosio nešto preko 78,5 miliona eura.", navodi se u saopštenju.

Iz ASP-a su pojasnili da razlog ovakvih poslovnih koraka osnivača Adriatic Marinas treba tražiti u privilegovanom poreskom sistemu na Malti i da je osnivač očito bio veoma dobro upoznat sa zakonskim poreskim olakšicama u evropskim jurisdikcijama.

"U Crnoj Gori se plaća porez na kapitalnu dobit i tada je njegova stopa bila devet odsto, a tehničko-neustavno-manjinska vlada je nedavno obznanila da se bavi slučajem prodaje Porta Montenegra i utvrđuje da li je morao biti plaćen porez na kapitalnu dobit.", dodaju iz ASP-a.

"Ako je suditi po javno raspoloživim podacima, Crna Gora ima zaključen ugovor sa Maltom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Iza kompanije Montport Capital stoji niz drugih kompanija, registrovanih većinom na off shore destinacijama. Samo jedna kompanija ostvaruje najveći broj akcija, dok ostale imaju manji broj akcija. Projekat Porto Montenegro danas se označava luksuznim, a inostrani partner je svojevremeno praktično diktirao ključne uslove da bi investirao u tu lokaciju, pokazuju podaci u posjedu ASP-a. U tom smislu je posebno bio indikativan zahtjev da dobije zakup morskog dobra na čak 90 godina, iako toliki rok nije imao uporište u tadašnjem zakonskom okviru, kao i povlašćeni poreski režim za jahting turizam, zbog čega je samo po osnovu povlastica za gorivo država Crna Gora za deceniju ostala uskraćena za najmanje 80 miliona eura.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: