Konatar: Ekonomsko-socijalna karta Crne Gore ogledalo najgore vlasti u istoriji zemlje

"Crna Gora mora biti pravna, solidarna i pravedna država koja će brinuti o svim građanima, a ne samo o malom broju privilegovanih što je sada sluačaj. Zato nam je potreban odmah ekonomski zaokret”
149 pregleda 7 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Miloš Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 04.09.2017. 15:44h

Vlada kontinuiteta DPS-a i satelita je od Crne Gore napravila zemlju gdje je privreda sve osim tržišno orijentisana i zemlju u kojoj je nezaposlenost postala najveći problem društva, u kojoj se socijalni mir kupuje budućnošću nas i generacija koje dolaze, ocijenio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar.

On se osvrnuo na frapantne podatke o socijalno-ekonomskoj karti Crne Gore po kojoj zaposlenih građana u odnosu na nezaposlene ima samo u sedam, a ukupni broj penzionera, nezaposlanih i korinika socijalne pomoći skoro isti koliko i broj zaposlenih u Crnoj Gori.

Konatar ističe da je to "ogledalo ove vlasti". Ističe da društvo sve više stari, mladi sve više odlaze iz zemlje, a da broj nezaposlenih stalno raste.

"Poražavajuća je informacija da je čak u deset opština broj penzionera veći od broja zaposlenih (Andrijevica, Berane, Kolašin, Mojkovac, Plav, Pljevlja, Plužine, Šavnik, Nikšić i Cetinje). To dovoljno govori o socijalnoj slici koju kreira ovakva vlast. Nakon što su opljačkali sve resurse države, milione stavili u džepove i na bankovne račune svoje braće, prijatelja, rođaka i kumova i hiljade građana ostavili na ulice, oni i dalje traže podršku građana. Sigurnim korakom i dosljedno u sve veću bijedu i poražavajuću statistiku u oblasti standarda građana. Ako ovako nastvimo pitanje je šta će biti sa nama u budućnosti, naročito ako znamo da država negativan prirodni prireštaj".

Konatar kaže da patriotizam nije samo slovo na papiru kako ga neki žele predstaviti, već da je patriotizam plaćanje poreza svojoj državi i stvaranje uslova da mladi ljudi ostaju, rade i žive od svog rada u Crnoj Gori. Dodaje i da nam je neophodna demokratizacija društva, vladavina prava, poštovanje institucija pravne države čime bi se stvorio ambijent u kojem su moguće zdrave ekonomske inicijative, koje bi pospješile priliv stranih i domaćih investicija.

"Crnu Goru moramo pretvoriti u društvo znanja jednakih šansi za sve, a ne da polako kao država nestajemo u nepotističkoj i klijentelističkoj atmosferi koju kreira sadašnja vlast. Država mora preuzeti ulogu aktivnog ekonomskog menadžera, konačno odbaciti dosadašnju vladajuću neoliberalnu ekonomsku teorijuvulgarizovanu do krajnjih granica, u kojoj je pod plaštom „tranzicije“ sprovedena pljačkaška privatizacija i rasprodaja najvrijednijih prirodnih i privrednih resursa.Vrijeme je da sve aktivnosti usmjerimo u korist rasta zaposlenosti i standarda građana, kreiranje novih biznisa i stvaranje većih mogućnosti za zaposlenje kao strateške ciljevi nove ekonomske politike” naglašava Konatar.

Konatar je kazao i da je najpogubniji rezultat tranzicije u režiji DPS-a duboko socijalno raslojavanje na mali broj privilegovanih i bogatih i većinu obespravljenih i osiromašenih građana. Dodaje i da su radnici, penzioneri, nezaposleni i mladi gurnuti na margine događaja i gotovo da nemaju nikakvog uticaja na donošenje ekonomskih odluka za koje su direktno zainteresovani.

"Crna Gora mora biti pravna, solidarna i pravedna država koja će brinuti o svim građanima, a ne samo o malom broju privilegovanih što je sada sluačaj. Zato nam je potreban odmah ekonomski zaokret.” zaključio je Konatar.

Bonus video: