MF: Svjetska banka pohvalila povećanje budžetskih prihoda, reforme u oblasti fiskalizacije...

Na sastanku tima resora finansija sa vodećim ekonomistima Svjetske banke poručeno da je potrebno ubrzati zakonske reforme iz oblasti ekologije i održivog razvoja

2431 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

Viši ekonomista Svjetske banke Mark Šifbauer pohvalio je povećanje budžetskih prihoda u Crnoj Gori u ovoj godini, kao i dosadašnje reforme koje je Vlada sprovela u oblasti fiskalizacije, formiranje Fiskalnog savjeta, ali i značajne pomake u oblasti poreza i javnih nabavki, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako se navodi, tim tog resora na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem razgovarao je sa vodećim ekonomistima Svjetske banke za Crnu Goru o progresu koji je postignut u pripremi novog Zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL), kao i analizi rezultata ostvarenih kroz implementaciju Garancija zasnovanih na javnim politikama (PBG 1 i PBG 2) odobrenih 2018. i 2020. godine.

Kristos Kostopulos, koji će u narednom periodu biti vodeći ekonomista Svjetske banke za Zapadni Balkan, istakao je da je u pripremi Izvještaj (ICR), koji se odnosi na procjenu učinka podrške SB pružene u okviru PBG 1 i PBG 2 serije, uz napomenu da treba uzeti u obzir i specifičan kontekst u kojem su podrške opredijeljene, naročito podatak da je PBG 2 program odobren pred samu pandemiju koronavirusa, što je "moralo imati određeni uticaj na dinamiku izvršavanja preuzetih obaveza", navodi se u saopštenju.

Naglašavajući da se uspješnost izvršenja datih obaveza sagledava i kvantitativno i kvalitativno, poručeno je da je potrebno ubrzati zakonske reforme iz oblasti ekologije i održivog razvoja, što je predsulov za „ozelenjavanje“ ekonomije i ostvarenje napretka u toj oblasti.

Ministar Damjanović istakao je da će sa aspekta svojih nadležnosti, uz istovremeno iniciranje međuresorske saradnje unutar Vlade, dati puni doprinos da se sve obaveze u vezi sa ispunjenjem uslova za realizaciju DPL-a ubrzano i efikasno ispune.

Radnom sastanku u ime Svjetske banke prisustvovali su i ekonomista Milan Lakićević i službenik za operacije Denis Mesihović, a u ime Ministarstva finansija državni sekretari Ilija Vukčević i Miloš Medenica, kao i generalni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović i generalna direktorica Direktorata za državni trezor Svetlana Vukićević.

Bonus video: